Počelo ponovljeno suđenje maloletniku iz Kaća

U Novosadskom sudu danas je počelo ponovljeno suđenje  K.V. (18) iz Kaća, optuženom da je kao maloletnik nožem ubo dvojicu mladića u Mašinskoj školi u Novom Sadu i time počinio krivično delo prekoračenje nužne odbrane.

Odlukom suda suđenje je zatvoreno za javnost, jer je optuženi u vreme činjena dela bio maloletan.

Suđenje će nakon današnjeg pretresa biti nastavljeno u junu.

K.V. se tereti da je novembra 2012. godine, kada je imao 15 godina, nožem povredio dvojicu mladića koji su ga navodno, kako tvrdi, duže vreme fizički maltreirali i reketirali.

Prema ranijim navodima roditelja i advokata optuženog, on je ovo delo počinio u samoodbrani, kada su ga dvojica mladića napali, oteli mu ranac s patikama i tražili zlatan lančić. On je na prvom suđenju osuđen za prekoračenje nužne odbrane na uslovnu kaznu i to vaspitnu meru od šest meseci do dve godine, uz nadzor Centra za socijalni rad i mogućnost oslobađanja nakon pola godine.

Apelacioni sud je međutim postupak vratio na početak na osnovu žalbi tužioca i branioca, koji su bili nezadovoljni presudom. U obrazloženju suda stoji da su utvrđene povrede odredaba krivičnog postupka i da je izrečena presuda protivrečna samoj sebi.

  • Deni Krejn

    17.04.2015 18:00
    Ne postoji krivično delo "prekoračenje nužne odbrane". Postoji krivično delo učinjeno u prekoračenju nužne odbrane. To nije isto.
    Drugo, vaspitna mera nije uslovna kazna. Uslovna kazna znači da ako učini novo delo dok je pod uslovnom da ide u zatvor.
    Vaspitnoj meri se određuje najkraće i najduže trajanje i svakih 6 meseci se ispituje da li postoje uslovi da se obustavi dalje izvršenje mere. A te uslove procenjuje centar za socijalni rad. Njemu je izrečena vaspitna mera pojačanog nadzora centra za socijalni rad koja može trajati najkraće 6 meseci, a najduže 2 godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika