FOTO: Uklonjen kukasti krst kod Osnovne "Ivo Lola Ribar"

Antigrafit jedinica "Gradskog zelenila“ danas popodne su, po prijavi građana i Vojvođanskog građanskog centra, prekrečili kukasti krst koji je bio ispisan kod OŠ "Ivo Lola Ribar", u ulici Braće Jovandić.

 

Antigrafit jedinica "Gradskog zelenila“ danas popodne su, po prijavi građana i Vojvođanskog građanskog centra, prekrečili kukasti krst koji je bio ispisan kod OŠ "Ivo Lola Ribar", u ulici Braće Jovandić.

Antigrafit jedinica, od kako je osnovana pre pola godine, do sada je uklonila nekoliko desetina simbola fašizma sa novosadskih fasada. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da je u Novom Sadu, koji itekako pamti žrtve fašista, posebno tokom zloglasne Novosadske racije 1942. godine, kukasti krst jedan od najčešće viđenih grafita.

Radnici "Gradskog zelenila" i dalje će, po prijavama građana, uklanjati grafite mržnje širom našeg grada.

Podsetimo, Vojvođanski građanski centar zatražio je danas da se ukloni grafit svastike pored Osnovne škole "Ivo Lola Ribar. Kako je za 021.rs objasnila Jelena Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra, oni su tražili od Antigrafitne jedinice i nadležnih gradskih institucija da hitno reaguju i uklone ovaj grafit.

"Jedan od najistaknutijih simbola fašističke ideologije: svastika, odmah pored škole i na 50 metara od policijske stanice, oslikan je na montažnoj kućici, u velikoj razmeri: dva metra sa metar. Da stvar još bude još gora, ovaj fašistički simbol nalazi se na samom početku ulice Braće Jovandić, braće koja su upravo nastradala od fašističke ruke 1942. tokom racije u Novom Sadu. Kao multikulturalan i multietnički grad,  i kao grad u kom je fašistička ideologija mnoge porodice zavila u crno, Novi Sad ne sme sebi da dozvoli da mu ulice budu uprljane fašističkim i nacističkim simbolima, i drugim porukama mržnje, objašnjava ona za 021.

Ona dodaje da kada bi  kaznena politika prema učiniocima ovih prekršaja bila ozbiljnija i kada bi se oni koji oslikavaju Novi Sad porukama mržnje revnosno sankcionisali, da bi broj takvih grafita bio značajno manji. "Poslala bi se jasna poruka da fašizmu u Novom Sadu nema mesta", napominje Dukarić zanaš portal.

Inače, ovaj grafit je duže vreme stajao na spomenutoj lokaciji, a nije jedini u gradu sa ovakvim sadržajem. Građani mogu da fotografišu grafite i da ih postavljaju na www.objektivnobolje.com jer ih Antigrafitna jedinica i odatle skida, pošto postoji opcija da se mapira tačna lokacija. (Suzana Stojićević)

  • Mira

    09.05.2015 09:21
    Novo Naselje
    Joj kako su mi slatki ovi što objasne da simbol ima i druga značenja. Da, ovde kad gledam sa terase, sve hindusi, jevreji i ostali crtaju kukače. Ćelavce u martinama nikad nisam videla.

    SMRT FAŠIZMU!
  • građanin

    09.05.2015 08:23
    ...
    Ne verujem koliko ima pajsera koji će sedeti za tastaturom i hejtovati, umesto da im je ok što neko jaše gradske face da prekreče ovakve stvari. Novac za to ionako postoji - dakle pojeli bi ga kao i sav drugi što pojedu iz naših džepova. Jebote, ne možeš kroz ulicu proći od "smrti ciganima".
  • Djurdjica

    09.05.2015 01:15
    Ovakava jedinica je bila potrebna Novom Sadu da uklanja grafite mrznje koji ruze nas grad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti