Uprava: Koji je interes farmaceutske firme iz Bosne u nabavci aparata?

Nabavku aparata za zračenje po peti put zaustavile su paušalne, neosnovane i neprofesionalne žalbe ponuđača čija uloga nije do kraja ni jasna, smatraju u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine.
Nabavku aparata za zračenje po peti put zaustavile su paušalne, neosnovane i neprofesionalne žalbe ponuđača čija uloga nije do kraja ni jasna, smatraju u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Iako se poslednjom izmenom konkursne dokumentacije, a koju je tražio jedan od dva zainteresovana proizvođača aparata - "Max team" iz Beograda, smatralo da su svi uslovi konačno jednaki za sve, te da nabavka može nesmetano da se nastavi, na adresu naručioca aparata za zračenje za Kamenicu 2 stigla su dva zahteva za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Prvi je primljen 28. aprila, a poslao ga je zainteresovani proizvođač "Simens", a drugi je stigao 29. aprila, a poslala ga je do sada domaćoj javnosti nepoznata farmaceutska kompanija iz Bosne i Hercegovine "Medimpex", koju zastupa firma za konsalting u oblasti javnih nabavki, "Intellect BCM" iz Beograda.

Iako se do sada očekivalo da bi Simens uložio žalbu zbog promene dokumentacije na zahtev suparnika Max team, Upravi za kapitalna ulaganja nije jasno zbog čega je zahtev za zaštitu prava poslala farmaceutska kompanija iz Bosne i Hercegovine, a koja na svojoj internet prezentaciji navodi da se bavi veleprometom lekova i medicinske opreme na području BiH, ali "i projektovanjem, inženjeringom zdravstvenih objekata, izgradnjom zdravstvenih objekata, isporukom, montažom i održavanjem medicinske opreme i njenim puštanjem u pogon, obukom i edukacijom medicinskog osoblja, edukacijom menadžmenta u zdravstvenim ustanovama, vođenjem medicinskih ustanova".

Prvi zahtev za zaštitu prava, a koji je podneo Simens, odnosi se na pretpostavku da je Uprava za kapitalna ulaganja poslednjom izmenom konkursne dokumentacije dala prednost drugom učesniku, Max Teamu, s obzirom na to da je tražila da aparati moraju da imaju najmanje tri fotonske energije sa filterima (za zračenje pacijenata se kod nas koriste dve energije - od pet MV i 10 MV), što je direktno eliminisalo Simens iz igre jer nemaju aparate sa toliko energija. S druge strane, Simens je pitao zbog čega je Kamenici potrebno zračenje sa tri energije.

"Kako je praksa pokazala da je treća fotonska energija nepotrebna kada se koriste savremene tehnike i metode, postavlja se pitanje koji je stvarni razlog naručioca za zahtevanje mogućnosti kasnijeg aktiviranja treće fotonske energije?", pita Simens u svom zahtevu i zaključuje da je Uprava za kapitalna ulaganja prekršila Zakon o javnim nabavkama i stavila trgovački interes ispred interesa pacijenata. Uprava je, tvrdi Simens, zastupnik poznatog proizvođača aparata Varian, podlegla pritiscima ponuđača Max team iz Beograda, bez opravdanih i realnih razloga.

"Varian, kao renomirani svetski proizvođač i jedan od ukupno dva proizvođača linearnih akceleratora, nije u mogućnosti da, sa ovako izmenjenim i definisanim tehničkim karakteristikama učestvuje u predmetnoj nabavci, jer u svom portfoliu nema linearni akcelerator koji je proizveden sa tri različite fotonske energije, već sa dve", smatra Simens i dodaje da se neekonomično koriste budžetska sredstva.

Uprava za kapitalna ulaganja je u svom odgovoru upućenom Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupku javne nabavke, kao i Simensu, odbacila ove navode i navela da se izmenom konkursne dokumentacije zapravo povećava konkurentnost u trci između dva ponuđača (što je i jedna od uloga naručioca) jer se ustanovilo da Elekta (Max team) uopšte ne poseduje aparate sa dve energije, već sa tri ili sa jednom energijom, ali je izneo mogućnost da se u roku obezbedi i aparat sa dve energije. Uprava je, kako navodi, odlučila da nabavi savremenije aparate sa tri energije kako bi pacijenti bili bolje lečeni. Simens je u delu zahteva naveo da Instituti u Kamenici nemaju savremene bunkere za jače aparate, dok Uprava za kapitalna ulaganja kaže da bunkeri i te kako postoje i spremni su za savremeniju tehnologiju.

Interesantniji zahtev podneo je dan kasnije, 29. aprila Intellect iz Beograda, zastupnik Medimpex iz mesta Vogošće u BiH. U zahtevu za zaštitu prava, ova firma navodi da je Uprava za kapitalna ulaganja u više navrata kršila Zakon o javnim nabavkama. Intellect tvrdi da Uprava nije definisala kako ponuđači u trci za prodaju aparata mogu da ponude popust na aparate (koji se nudi po zasebnim partijama, kojih ima pet) te šta će značiti ako jedna strana ponudi popust. Kažu i da je Uprava diskriminisala ponuđače jer je od njih tražila da popune tabelu sa detaljima o aparatima i navedu sa "da" ili "ne" da li poseduju određene karakteristike uređaja, ali nije navela šta će biti ako to ne učine.

Takođe, Intellect se pita šta će se dogoditi ako neki od ponuđača doda napomene uz detalje (što postoji kao opcija) tj. da li će doći do favorizovanja. Kao favorizovanje, Intellect smatra i odredbu konkursa kojom se navodi da ponuđači moraju da ispunjavaju minimum uslova, ali mogu da imaju i da ponude više od minimuma.

Ovo je samo jedan deo žalbi firme Intellect, a odbačene su od strane Uprave. Naime, Uprava za kapitalna ulaganja smatra da su svi navodi paušalni i površni jer Intellect ne poznaje dobro zakone i uslove konkursa. Tako uslovi popusta ne moraju biti navedeni u dokumentaciji, već se gledaju kasnije u procesu nabavke i samo po jednoj partiji nabavke (dakle, ne gleda se popust na ukupnu cenu sva tri tražena aparata i prateće opreme, već samo po pojedinačnom aparatu), a što sve propisuje i Pravilnik o obaveznim elementima konkursne dokumentacije u postupcima javnih nabavki.

Po pitanju popunjavanja tabele, Uprava za kapitalna ulaganja tvrdi da Intellect nije dobro pročitao konkurs u kojem se jasno navodi: "ukoliko ponuđač ne popuni tabelu, njegova ponuda će se smatrati neodgovarajućom u smislu Zakona o javnim nabavkama", dakle - tabela se mora popuniti, poručuje Uprava u svom odgovoru na žalbu, a koja je dostavljena 021 putem zahteva o dostupnosti informacijama od javnog značaja.

Srpski jezik im nije maternji

U Upravi poručuju i da neće biti favorizovanja ponuđača koji su ponudili više od traženog.

Drugi deo žalbe Intellect odnosi se na moguće kvarove na aparatima, jer Uprava kaže da se za svaki dan kvara van garantnog roka (aparat može da bude pokvaren 10 dana u okviru garancija) Institutima plaća dnevno 6.400 evra dok se aparati ne poprave. Intellect smatra da se time krši zakon, dok Uprava smatra da je ova odredba u skladu sa zakonom i veoma korisna, jer se vrši pritisak na ponuđače da što pre poprave aparate i ne prave gužvu na listi čekanja.

Interesantna žalba odnosi se na posedovanje dokaza o saradnji sa servisima, ukoliko dođe do kvara. Intellectu nije jasno šta u konkursu znači da zainteresovane strane moraju da imaju dokaz da sarađuju sa servisom za popravku, koju treba da nabave od "nadležnih institucija za servisiranje uređaja koje proizvode jonizujuća zračenja". Uprava kaže da je iz zahteva očigledno da srpski jezik kompaniji iz Bosne nije maternji, jer nije dobro tumačio konkursnu dokumentaciju, tj. nije razumeo šta znače pojedine odredbe.

"U prilog činjenici koliko je ovaj zahtev paušalan i neprofesionalan govori najviše upravo ovaj navod podnosioca zahteva. Naime, da se podnosilac zahteva bavi prometom medicinskih sredstava koja proizvode jonizujuća zračenja, bio bi upoznat sa oblašću koju reguliše Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, te bi svakako znao šta se podrazumeva pod navodom 'nadležna institucija za servisiranje uređaja koji proizvode jonizujuća zračenja'. Kada se pregleda internet stranica podnosioca zahteva, sasvim je jasno zašto su navodi Zahteva ovako površni, naime podnosilac zahteva se bavi proizvodnjom čajeva, te ako se malo ozbiljnije i kroz praksu sagleda pojam aktivne legitimacije, postavlja se pitanje da li je isti mogao da podnese predmetni zahtev imajući u vidu činjenicu da zapravo nema interes da zaključi ugovor", smatraju u Upravi za kapitalna ulaganja i odbijaju i sve ostale navode kao površne.

Kako kažu, traže od Republičke komisije za zaštitu prava, u čijim rukama su trenutno svi dokumenti, da odbaci sve žalbe i dozvoli da se nabavka nastavi. Podsetimo da je slične žalbe nedavno imao i imenovani građanski nadzornik - Društvo protiv korupcije Drpko. Tada je Uprava za kapitalna ulaganja postavila pitanje sabotiranja postupka podnošenjem nezasnovanih žalbi, a koje je takođe odbila i Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Komisija ima rok do kraja maja da odluči šta će biti sa nabavkom aparata za zračenje. U međuvremenu, opoziciona SNS u pokrajinskoj vlasti traži formiranje Radne grupe za Kamenicu 2 u sklopu Skupštine Vojvodine, a koja bi se bavila malverzacijama u nabavci. Tim povodom je direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković pozvao poslanika SNS da posete ovaj organ i uvere se da i uvere se da je "dokumentacija koju poseduju, a u vezi sa nabavkom aparata za zračenje za Kamenicu 2, dovoljno kvalitetna da im pomogne da upoznaju problematiku". (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Peca

    18.05.2015 11:11
    E tako se to radi
    Tito i njegov socijalizam su, prakticno posmatrano, daleko funkcionalniji od ove Jeb*ne deklarativne demokratije. Nije bilo tendera za javne nabavke samo odgovorno lice, pa ko hoce moze da se tali i ide na letovanje na Goli Otok, a ne kao danas na Karibe.
  • 18.05.2015 10:35
    a sta ko vozi ...
    zato sada bivsi ministar zdravlja m. lucic ima 2 dzipa a pre, tatin golf -2 .. a tek njegov prvi pomocnik b. kopilovic !?
  • 18.05.2015 10:19
    Bagra
    Vučićev režim obara javne nabavke bez zakonskih razloga da bi na taj način pravio probleme pokrajinskoj vladi i Pajtiću. A sve to preko leđa pacijenata, teško bolesnih ljudi. Samo ih sve treba dobro zapamtiti - kako glavne nalogodavce ovih zlodela, tako i njihove pomagače. Doći će vreme kad će odgovarati za sve što čine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti