Dok Matica nema za komunalije, Tasovac pita otkud im novac

Nakon nedavnog zaključka predsednika Matice srpske Dragana Stanića da je opstanak ove ustanove ugrožen smanjenjem sredstava za redovno funkcionisanje, Ministarstvo prosvete je, čestitajući izlazak septembarskog broja Letopisa, prekjuče upitalo Stanića da "bez uvijanja" kaže koliko novca je dobila od nadležnih organa.
Nakon nedavnog zaključka predsednika Matice srpske Dragana Stanića da je opstanak ove ustanove ugrožen smanjenjem sredstava za redovno funkcionisanje, Ministarstvo prosvete je, čestitajući izlazak septembarskog broja Letopisa, prekjuče upitalo Stanića da "bez uvijanja" kaže koliko novca je dobila od nadležnih organa.

Ovo pitanje Ministarstva prosvete dolazi kao iznenađenje, s obzirom na to da su sredstva data ove godine Matici srpskoj od države umanjena za 11 miliona dinara u odnosu na 2014. godinu, kao i da Tasovac svakom prilikom naglašava kako se ponosi ovom ustanovom kulture. Sve nedavne prepirke između Ministarstva kulture i Matice srpske pročitajte OVDE.

U novoj provokaciji ministarstva, Ivan Tasovac je čestitao Matici srpskoj izlazak novog izdanja Letopisa, rekavši da joj želi "uspešnu promociju, ali smatra da javnost ima pravo da zna i koliki iznos je dobila na osnovu donacija i drugih vidova pomoći kompanija i pojedinaca".

"Matica srpska je jedinstvena kulturna, naučna i obrazovna ustanova, koju Ministarstvo visoko vrednuje i za čije redovne aktivnosti i projekte izdvaja značajna sredstva, ali od nje očekuje i da postupa u skladu sa načelom transparentnosti institucije koju finansiraju poreski obveznici. Ministarstvo u Matici srpskoj vidi nezaobilaznog partnera u radu na očuvanju i promociji domaće kulture i kulturnog nasleđa i podseća zaboravne i neobaveštene da partnerski odnos uvek podrazumeva i poštovanje principa 'čist račun, duga ljubav'", navodi Ministarstvo u pozivu predsedniku Matice da objavi novac dobijen od Grada, Pokrajine i republičke vlasti.

Kao odgovor na ovo vremenski veoma neobično tempirano reagovanje ministra Tasovca, predsedništvo Matice srpske reagovalo je objavom budžeta ustanove, ali dodavši da ministarstvo "odbija svaki razgovor sa predstavnicima Matice", te da se uspostavio redovan mesečno izlazak Letopisa zahvaljujući "zahvaljujući institucijama i pojedincima svesnim značaja kulturnih vrednosti ovoga tipa".

"Ovaj ponos srpske kulture izlazi od 1824. godine, a već više od 100 godina to čini u mesečnim sveskama. Stoga je za Maticu bila nepodnošljiva pomisao da je ovaj časopis mogao da izlazi kao mesečnik u Austrougarskoj, a da danas u Srbiji, zbog arogancije jednog ministra, kao mesečnik ne može da izlazi. Posle odluke Ministarstva kulture da, putem konkursa, za Letopis izdvoji svega 400.000 dinara, u akciji spasavanja Letopisa i u pribavljanju sredstava predviđenih Planom rada i Finansijskim planom Matice srpske, pomogli su nam: Vlada AP Vojvodine, tj. njen Sekretarijat za kulturu (1.150.000 dinara), Uprava za kulturu Grada Novog Sada (700.000), dobrotvori i donatori (270.000). Još uvek ova sredstva nisu u celini uplaćena, ali smo uvereni da hoće", navodi Predsedništvo.

Kako dodaje, postalo je jasno da Ministarstvo kulture započinje akciju gašenja Letopisa Matice srpske i dovođenja Matice srpske do stanja ozbiljne finansijske dubioze. "Takve namere na vreme smo prepoznali i upozorili srpsku kulturnu javnost, zatraživši pomoć od svih dobronamernih, te kulturi posvećenih ljudi", dodaju u Predsedništvu ministru Tasovcu.

Kako je neobično to što Ministarstvo traži samo od Matice polaganje računa, u Predsedništvu Matice srpske se pitaju - da li će se isto tražiti i od Beogradske filharmonije, kao i da li će prestati diskriminacija, "prozivke i maltretiranja" ove ustanove?

Postavlja se i pitanje troškova koje Matica ne može da pokrije.

"Ostaće, pak, sasvim nepokriveni sledeći troškovi: prevoz radnika na radno mesto; troškovi električne energije; troškovi telefona; osiguranje imovine; komunalne usluge; troškovi goriva; održavanje vozila; kancelarijski materijal; poštanski troškovi; troškovi platnog prometa; troškovi interneta; usluge zaštite na radu; reprezentacija; ekologija i troškovi poreza; transportni troškovi; dnevnice na službenom putu; otpremnine za odlazak u penziju i drugo. Ukoliko te troškove ne obezbedi Ministarstvo kulture, sredstva za takve namene Matica nema mogućnosti ni od koga drugog da potražuje", kažu u Predsedništvu Matice srpske i dodaju da je potrebno makar 6,5 miliona dodatnih sredstava za redovno funkcionisanje, koje Ministarstvo ne namerava da uloži.

"Akcija spasavanja Letopisa Matice srpske u 2015. godini je uspela, uprkos tome što je nadležni ministar sve učinio da tako ne bude. Akcija spasavanja Matice srpske, u svekolikom njenom kulturnom bogatstvu i intelektualnoj snazi, još je u toku: neizvesno je kako će se ta akcija završiti, ali bilo bi jedino ispravno i opravdano da to ne izvodimo protivno volji nadležnog ministra nego u dogovoru sa njim", poručuju u Predsedništvu Matice srpske ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu.

Na koje sve načine je, prema rečima rukovodilaca, ugrožen opstanak Matice srpske, čitajte OVDE.

  • B

    26.09.2015 15:11
    Ideja i pouka
    Ideja: Preimenovati Maticu Srpsku u Maticu Vojvođansku i preuzeti kompletno finansiranje, ali i programe, kojim treba pokazati da su Srbijanci to što zaista jesu, a što i ovim činom pokazuju.
    Pouka, jedna i jedina: sa Srbijancima se ne može na lep način, razgovorom, itd. Oni su sve što su stekli, stekli silom, pa samo silom mogu to i da izgube. Pregovaranje i komunkiaciju koja ne uključuje makar neposrednu pretnju ratom, ako ne isam rat, oni ne smatraju ozbiljnim. Treba zainteresovati velike sile za ideju Vojvodine Republike i raditi na tome, za dobro nas Vojvođana, a posebno naše dece.
  • DS-NS BMS

    26.09.2015 08:12
    Arogancija ministra
    Matica srpska je ustanova kulture od nacionalnog značaja i finansira se iz republičkog budžeta. Dakle, država ima obavezu da finansira ovu ustanovu. To što Matici još neko pomaže, ne umanjuje dužnost države. Gospodine Tasovac, Matica srpska traje i mora trajati dok je srpskog naroda, a ministri kulture su prolazni. Imajte to uvek na umu kad se obraćate ovoj ustanovi i donosite odluke o njenom finansiranju.
    Vi biste, kao ministar kulture, mogli da kažete i koju reč o otetim dobrima Matice srpske koja joj ova država još nije vratila.
  • Mile

    26.09.2015 05:42
    drskost
    Postali smo specijalisti u urusavanju institucija,posebno u tome prednjace pojedinci na visoko odgovornim funkcijama.Dali moze biti pojedinac iznad institucije od nejveceg znacaja za Srbiju i Srpski narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti