Petrovaradinska tvrđava slavi 323. rođendan

Petrovaradinska tvrđava sutra slavi 323. rođendan.

 

Petrovaradinska tvrđava sutra slavi 323. rođendan.

Godine 1692, izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio je kamen temeljac sadašnje Petrovaradinske tvrđave na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja, na uzvisini od 40 metara iznad Dunava.

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.

  • Bora

    19.10.2015 06:37
    Zašto uvek mrziti?
    Nije tvrđava kriva što je u jednom trenutku zloupotrebljena. Ja je volim jer je veoma lepa, slikovita, pamtim odlaske sa roditeljima u detinjstvu, pamtim obilaženje hodnika, zvanično i nezvanično. Pamtim veče kada sam muturirao, koje smo gore proveli. Pamtim posete ateljeima, prijatelja i nepoznatih. Ona je značajan deo mog života. Ovo o 1848. mi liči da bi trebalo da mrzim Dunav, jer je 1942. ujak moje majke završio ubijen pod ledom. Ja ne mogu tako.
  • bane

    18.10.2015 16:42
    @anonimus i ...
    samo vi gledajte, svako iz svoga ugla. uostalom, pa morate se zbog nečega prepirati. ali nemojte posle da se pitate zašto nemate hleba da jedete...
  • ...

    17.10.2015 21:57
    е сад...
    Свако види оно шта жели да види.

    Ја видим 1849. годину и уништење Новог Сада, његових цркава и споменика и уништење скоро 80% тадашњег града.

    Артиљеријском ватром са те исте тврђаве. Жао ми је, ја видим дотле.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.