VIDEO, FOTO: Novi Sad dobio prolaz Milana Mladenovića

Prolaz Milana Mladenovića, jednog od najvećih i najsvestranijih muzičara otvoren je danas u Zmaj Jovinoj 22, čime se Novi Sad pridružio brojnim gradovima širom bivše Jugoslavije u kojima ulice i trgovi nose njegovo ime.

Prolaz Milana Mladenovića, jednog od najvećih i najsvestranijih muzičara otvoren je danas u Zmaj Jovinoj 22, čime se Novi Sad pridružio brojnim gradovima širom bivše Jugoslavije u kojima ulice i trgovi nose njegovo ime.

Inicijativa je krenula od organizatora Koncerta godine i frontmena Partibrejkersa Zorana Kostića Caneta, a nakon višegodišnjeg čekanja, ideja je danas konačno realizovana, podseća jedan od pokretača Boba Škrbić.

"Svi oni su podneli incijativu da neka lokacija, ulica ili prolaz u Novom Sadu ponese ime po Milanu Mladenoviću, pre 21 godinu nažalost preminulom velikom umetniku, vođi, autoru, pevaču, gitaristi i osnivaču sastava Ekatarina Velika i Ekatarina II, Šarlo Akrobata i Limunovo drvo. Dočekali smo taj dan i zahvalio bih se svima koji su to omogućili", kaže Škrbić.

Dušan Kovačević iz Egzita koji je podržao inicijativu, istakao je važnost što je prolaz dodeljen baš u ulici Jovana Jovanovića Zmaja, jednog od najvećeg novosadskog pesnika i najavio na predstojećem Egzitu deo festivala posvećen upravo Milanu Mladenoviću. "Veliku zahvalnost želim da iskažem Koncertu godine, što smo kao klinci imali priliku da slušamo EKV", navodi on i dodaje da je Mladenović muzikom koju je stvarao ostavio neizbrisiv trag na generacije mladih i da veruje da su svi oni koji su odrasli uz stihove 'Dečaka iz vode' danas ponosni.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je važnost događaja za Novi Sad kao prestonicu kulture i zahvalio se svima koji su pokrenuli inicijativu.

Otvaranju prolaza je prisustvovao i lider LSV-a Nenad Čanak koji je u razgovoru sa gradonačelnikom ispričao da je Mladenović posle prve svirke u Novom Sadu odseo kod njega. Čanak je pozdravio i otvaranje prolaza, ali i rekao Vučeviću da treba rešiti pitanje spomenika na kraju Dunavske ulice, odnosno da se spomenik radikalu Jaši Tomiću premesti u dvorište policijske stanice u ulici Miše Dimitrijevića i na njegovo mesto postavi spomenik piscu Aleksandru Tišmi.

Gradovi bivše Jugoslavije, poput Zagreba, Beograda i Podgorice, već su dodelili nazive ulicama, platoima i trgovima po Milanu Mladenoviću, u čemu im se danas pridružio i Novi Sad.

Odluku da Mladenoviću na ovaj način bude odata počast donela je Skupština grada krajem septembra. Komisija za nazive delova naseljenih mesta donela je ovu odluku u julu, a odbornici gradskog parlamenta su je potvrdili.

Veliki muzičar, frontmen jedne od najzačajnijih muzičkih grupa sa prostora bivše Jugoslavije Milan Mladenović preminuo je na današnji dan, 1994. godine, u 36. godini. Jedan je od  umetnika u modernoj istoriji Srbije, koji je ostavio bogato nasleđe generacijama mladih ljudi u celom regionu.

Veče posvećeno Milanu Mladenoviću i grupi "Ekatarina Velika" održaće se tradicionalno večeras u Fabrici uz premijeru dokumentarnog filma "Limunovo drvo", zatim tribinu na kojoj će govoriti autor filma Branko Radaković i koautorka serijala "EKV - Kao da je bilo nekad" Sandra Rančić, nakon čega će uslediti koncert benda"Deca iz vode". (Suzana Stojićević)

  • Kole

    06.11.2015 19:12
    Samo tamo neki prolaz za Milana!
    Sramota što je jedan takav umetnik, čovek poput Milana Mladenovića dobio samo tamo neki prolaz u Novom Sadu, a ne celu ulicu!
    Na ovaj način su čelnici grada samo "otkačili" inicijativu pokretanja ulice Milana Mladenovića. Ovim činom je i organizator ns koncerta godine Obrad Š. pljunuo na lik i delo VELIKOG MILANA!!! Sramota da se diče sa ovim prolazom!
  • Zoran

    06.11.2015 09:50
    Šta reći...
    Vidim da se g-din Škrbić seća da je prva inicijativa za dodeljivanje imena MILANA MLEDENOVIĆA jednoj ulici bila još odavno i to u Veterniku (bivša 35.Nova). Komisija je odbacila naš predlog trpajući u isti koš i nečijim predlogom za ulicu Draže Mihailovića. Novinski naslov je bio "Draža i Milan ostali bez ulice". Obrazloženje komisije je bilo " da je to neprihvatljivo zbog uskih veza rok scene i droge" (KRETENI). Tada su se probudili mnogi "zaštitnici" lika i dela MM-a sa idejama da to ne treba u Veterniku već bulevari, trgovi i ko zna šta već u centru Novog Sada. Krenula su i prepucavanja preko novina, a ja sam i onomad pitao te "zaštitnike" gde su bili svih prethodnih 13-14 godina (toliko je bilo od tada). MI smo se toga prvi setili i bez obzira što se radi o periferiji imali smo pravo da dobijemo ulicu po njemu. S jedne strane drago mi je da je MILAN konačno dobio nešto po svom imenu, a sa druge strane mi je krivo što su nas "otkačili" i što je sve to trajalo 21 godinu.
  • JAZZ

    05.11.2015 21:10
    Maksa
    E Makso sledeci put vrnite i ti i Buba...
    Red je da se vec jednom vrnes iz te Kanade :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti