Pokvaren CT skener, hitni slučajevi imaju prednost

CT skener u upotrebi na Institutu za plućne bolesti Vojvodine pokvaren je i biće van funkcije najmanje mesec dana.
Kako za 021 objašnjava direktor instituta dr Branislav Perin, dva pokvarena skenerska detektora, od ukupno 64 koja čine aparat i vredna više od dva i po miliona dinara, uzrok su raspisivanja javne nabavke, a dok se ceo postupak ne okonča, neće biti poznato koliko dugo će aparat biti u kvaru.
 
"Tek kada ta dva detektora budu zamenjena, videće se da li je pokvarena i rendgentska cev, koja za sada daje znake da je pokvarena. Međutim, dok se detektorski deo ne popravi u potpunosti, ne može se reći da li je i cev u kvaru. Pošto su detektori vredni po milion i trista hiljada dinara, morali smo da raspišemo javnu nabavku i postupak je počeo. Aparat možda bude u kvaru i kraće, ali zavisi od stanja cevi i za sada je rano davati prognoze", navodi Perin.
 
Ovaj skener dnevno koristi više od 40 pacijenata, a neće se stvarati liste čekanja i odlagati operacije jer se svi hitni slučajevi pregledaju na Institutu za kardiovaskularne bolesti, koji zbrinjava pet do šest pacijenata dnevno.
 
U međuvremenu, u Institutu mole građane za razumevanje i strpljenje do okončanja svih neophodnih zakonskih procedura.
 
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Gradjanin Pokorni

    09.04.2016 22:25
    Lako je pričati
    Svi daju sebi za pravo da komentarišu... Mnogo je besmislenog rečeno, ali činjenica nigde. A činjenica je takva da Zakon o javnim nabavkama nalaže da ovakvi kvarovi ne mogu da se rešavaju bez tendera, a delovi za ovakve uređaje su uvek skupi. Osim toga, za uvoz ovih delova neophodno je dobiti dozvolu od Agencije za lekove i medicinska sredstva, i od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja, što traje još nekoliko nedelja. Tek onda sledi uvoz i montaža. Da li je kriv tehnicar i lekar? Kakvo nestručno rukovanje pominjete? Aparati se kvare, i popravljaju. Samo što se u normalnom svetu to rešava u hodu, a ovde traje mesecima zbog nakaradnog zakona.
  • Srbin

    08.04.2016 21:33
    @misha
    Tako je u Engleskoj, a u Srbiji gde imaš "ovlašćene zastupnike" koji mogu da te lupaju jer im ne možeš ništa...
  • B

    08.04.2016 21:18
    hmm
    A šta je novo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti