Moralna osuda gradonačelnikov maksimum

Gradonačelnik Igor Pavličić neće insistirati na sporazumnom vraćanju otpremnine ili raskidanju ugovora o radu u slučaju Ljiljane Popović.

Gradonačelnik Igor Pavličić neće insistirati na sporazumnom vraćanju otpremnine ili raskidanju ugovora o radu u slučaju Ljiljane Popović. Ona je od ovog meseca i bez konkursa, zaposlena u Gradskom saobraćajnom preduzeću, odakle je došla sa Spensa uz prethodno ugovorenu otpremninu u milionskom iznosu.

Moralna osuda - zakon nije prekršen

U Gradskoj kući za Radio 021 kažu da je slučaj koji se desio samo potvrda da je neophodna korenita reforma javnog sektora, te da je pitanje prava na rad Ustavom zagarantovano pravo pod jednakim uslovima za svakoga i da ga nije moguće rešiti na način da se nekom to pravo ograničava podzakonskim aktima. U konkretnom slučaju, koji gradonačelnik smatra nemoralnim, zakon nije prekršen, što je potvrđeno i u inspekciji rada, pa se jedino saglasnošću poslodavca i zaposlenih ovaj problem može rešiti, tvrde u Gradskoj kući.

Grad može da spreči zloupotrebe

Ipak, u nevladinoj organizaciji "Transparentnost Srbija" su nam rekli da gradske vlasti mogu regulisati da oni koji uzimaju otpremnine, prilikom ponovnog zapošljavanja u javnim preduzećima, te otpremnine vrate, kao i da za to ne moraju čekati izmene zakona na državnom nivou. Takođe, u ovoj organizaciji smatraju da gradska vlast može izvršiti politički pritisak na preduzeća čiji je osnivač, te da ima obavezu da kontroliše kako troše novac, jer im odobrava planove poslovanja.

Bilo je i gorih slučajeva

Iz kabineta Igora Pavličića navode da su važeći kolektivni ugovori zaključeni pred kraj mandata gradonačelnice Maje Gojković, te da su u dogovoru sa sindikatima izmenili mnoge štetne odredbe, koje su ranije omogućavale podizanje otpremnina u višemilionskim iznosima. Takođe, kažu da je pitanje izmene ugovora i pitanje za sindikat, ali i da pri postojećoj regulativi direktor svakog javnog preduzeća ima mogućnost da spreči ovakve pojave, jer se uvidom u radnu knjižicu može ustanoviti gde je neko radio.

Novi direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća, Branislav Bogaroški, je to ustanovio, ali kaže da nije znao da je Ljiljana Popović uzela otpremninu na Spensu, te da se on ne bi zaposlio u javnom preduzeću, da je prethodno uzeo otpremninu u drugom.

Milioni za višak zaposlenih

Inače, gradske vlasti su za otpremnine zaposlenih u "Stanu" i "Zelenilu" izdvojile 100 miliona dinara, a Spens još 50 miliona za svoje radnike.

Vladajuće garniture u Novom Sadu u gradskim preduzećima stvorile su višak radnika mahom zapošljavanjem partijski podobnih kadrova. Sada, kada pokušavaju da ih se delom reše o trošku Novosađana, nisu uveli mehanizme kojima bi sprečili zloupotrebe, pokušavajući da se opravdaju neznanjem ili samo prebacivanjem problema u moralne okvire. (Dejan Stojičić)

  • h1n1

    25.01.2011 11:43
    čisto informativno
    Ko je birao ovoga, što se ne meša u svoj posao, za gradonačelnika ?
  • 25.01.2011 09:36
    Gradjani svo moguce nezadovoljstvo prema vlasti prebacuju na gradonacelnika, a ON nema ingerencije da se mesha u rad javnih preduzeca. Problem je u nacinu funkcionisanja vlasti.
  • liman

    25.01.2011 08:50
    ocu i ja posao i otpremninu i auto i skijanje ....
    E da i meni date posao!
    Dragi gradonacelnice, ne volim vas, ne mrzim vas, ja vas samo podnosim,ali nema veze. Dajte i meni posao, ovim nisam zadovoljan. Ako mozete i malo para pride, mislim ne mora da se zove otpremnina, dajte mi pozajmicu. Ma kad vas molim, dajte posao i mojoj sestri od ujaka, koji je ozenjen mojom svastikom iz tatinog prvog, neuspelog braka sa demokratama. Eto vidite,nisam ja tikva bez korena imam i ja veze u demokratskoj stranci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti