Javni čas o vrednostima antifašizma

Učenici nekoliko novosadskih srednjih škola danas su u Skupštini grada prisustvovali javnom času posvećenom borbi protiv fašizma.

Učenici nekoliko novosadskih srednjih škola danas su u Skupštini grada prisustvovali javnom času posvećenom borbi protiv fašizma. Prisutnima je, pored izlaganja istoričara i učesnika Drugog svetskog rata, podeljena i najnovija publikacija "Rečnik pojmova narodnooslobodilačke borbe" u izdanju Alternativne kulturne organizacije.

Kako za 021 kaže predsednik ove organizacije Daško Milinović, cilj izdavanja ove knjige je obrazovanje mladih koji na časovima istorije ne mogu da nauče činjenice o borbi protiv ove ozloglašene idelologije.

"Mi smo ovaj rečnik izdali pre svega zbog mlađih generacija koje u školi uče iskrivljanu sliku o Drugom svetskom ratu. Prosto ne znamo šta je gore - da li to što se antifašistička borba prećutkuje ili to što se ona falsifikuje. Tako je sad postalo normalno da se dželati proglašavaju žrtvama a saradnici okupatora antifašistima i oslobodiocima", navodi Milinović.

Prema njegovim rečima, pisanje udžbenika iz istorije je postalo predmet političkog potkusurivanja, zbog čega se bitne činjenice iz naše istorije relativizuju i marginalizuju. "U ime antikomunizma, koji je na "ceni" na srpskoj političkoj sceni poslednju deceniju i po, dolazimo do apsurda poput toga da je svako ko se borio protiv komunista bio dobar, a najžešći antikomunisti koji su sarađivali sa nacistima odjednom postaju legitimni antifašisti", kaže Milinović za 021.

Na javnom času srednjoškolci su mogli čuti stvari poput činjenice da je jugoslovenska partizanska vojska bila četvrta po redu sila na svetu u borbi protiv fašizma, kao i da je Užička republika bila najveća oslobođena teritorija u celoj Evropi, stvari koje ne postoje u današnjim udžbenicima. (M.S.)

  • Crvena Pravda

    19.04.2011 14:36
    Jednom izdajnici uvek izdajnici
    Vec 20 godina se u Srbiji sistematski vrsi propaganda ciji se protagonisti poput ovog smajsera i ostalih cetnikoljubaca ne libe da izmisle cinjnice kad im nedostaje argumenata. Upravo zbog toga recnik je oruzje za borbu protiv ovakvih "istoricara". Njima je zasmetalo sto se neko usudio da porekne njihove izmisljotine. E pa dragi moji cetnici preterali ste, dosta je bilo. Jes da vas finansira drzava i da ste produkt njene bezbednosne sluzbe ,ali istina ce na kraju kao i uvek pronaci nacin da izadje na videlo. Recnik je prva u nizu akcija protiv kolaboracionisticke propagande. Ne sumnjajte da ce ih biti jos! Budite ubedjeni da cete na kraju i ovu bitku izgubiti kao i sve one tokom Drugog svetskog rata uprkos tome sto su vas pomagali Nemci Italijani ustase nedicevci i ljoticevci.Vasa jeftina fasisticka propaganda bice pobedjena snagom istine!
  • Vilmos Kauboj

    19.04.2011 10:04
    Srpska Vojvodina

    Srpska Vojvodina je postojala dok je nisu "oslobodili" partizni poput Cankovog oca. Otimacina i proterivanje svih koji ne misle k'o Tito je bila zastrasujuca. Taj crveni teror nije zaboravljen od strane zitelja Srpske Vojvodine !
  • Vilmos Kauboj

    19.04.2011 09:58
    Banda i dalje hara !

    pri tom drzi i obecanja:

    http://www.youtube.com/watch?v=moN6WAIC40I

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti