FOTO: Normalizovan saobraćaj kod Budisave

Put na izlazu iz Budisave prema Kovilju i Šajkašu, od nedavno je u potpunosti prohodan za saobraćaj.      
Put na izlazu iz Budisave prema Kovilju i Šajkašu od nedavno je u potpunosti prohodan za saobraćaj.

I dalje je blokiran saobraćaj na izlazu iz Novog Sada, na putu M22, prema Sirigu, odnosno Srbobranu, kao i na putu F120 prema Bačkom Jarku i Temerinu.

Kada je reč o gradskim putevima, vozila ne mogu Bulevarom Mihajla Pupina kod zgrade Banovine, ali je u odnosu na juče odblokiran Temerinski most, tako da se saobraćaj preko sva tri mosta na kanalu u gradu, odvija neometano.

Zemljoradnici pokušali da blokiraju deponiju

Zemljoradnici koji protestuju kod Rimskih šančeva pokušali su da blokiraju unošenje smeća na gradsku deponiju, saznaje Radio 021. Kako kaže jedan od ratara, Vladimir Njaradi, nekoliko minuta nakon postavljanja traktora na ulaz deponije, poljoprivrednici su primorani da se sklone.

"Na ulazu u deponiju gde je postavljena barikada probali smo da opstruišemo rad komunalnih službi tako što smo blokirali unošenje smeća na gradsku deponiju. Posle toga je došla saobraćajna policija, koja je popisala registarske tablice i zapretila svim poljoprivrednicima krivičnim prijavama", kaže Njaradi za 021. "Posle toga je došao komandir policije i saopštio nam da deponija ne može da se blokira i da će nas fizički ukloniti ako ne sklonimo traktore", navodi ovaj zemljoradnik iz Kucure.

Kako nam je rekao sugrađanin Miodrag Bačić, traktori su zaustavili saobraćaj sa strane nadvožnjaka bliže Rumenci, dok sa druge strane policija vraća vozila. Od ranije jutros, blokran je i put na izlasku iz Budisave, potvrđeno je za Radio 021 u policiji.

Bačić kaže da su traktori zaustavili saobraćaj sa strane nadvožnjaka bližoj Rumenci, dok sa druge strane policija vraća vozila. "Traktoristi su zaustavili saobraćaj sa jedne strane, dok kod "Matijevića" policija okreće automobile", kaže ovaj Novosađanin.

Kako za 021 kaže čenejski paor Svetozar Murgaški, nove blokade su rezultat širenja dezinformacija o protestima. Prema njegovim rečima, konačnu reč će dati Asocijacija poljoprivrednika, a ne pisanja pojedinih medija.

"Mi smo morali da pojačamo blokade zbog gomile neistina i dezinformacija plasiranih u javnost. Ovim želimo da poručimo da, šta god oni pisali, nećemo odustati od naših zahteva", kaže ovaj zemljoradnik.

Ko ubira kajmak?

Murgaški navodi da država nema sluha za male poljoprivrednike. Prema njegovim rečima, Srbija ima najveću razliku između otkupne cene žitarica i gotovih proizvoda. "Mi smo prošle godine praktično poklanjali naše žito po ceni od 9 do 13 dinara, a vidite pošto su u prodavnicama hleb i brašno. U Nemačkoj je sve jeftinije, iako se poljoprivrednicima više plaća za prinose. Sad se samo pitam, ko tu ubira kajmak na osnovu te razlike?", pita se Murgaški.

Pešaka do autobusa

Autobusi koji saobraćaju prema Rumenci, Stepanovićevu i Kisaču, od 10 sati voze samo do Sajlova. Odatle putnici peške prelaze preko nadvožnjaka do naselja Bangladeš, gde drugim vozilom mogu nastaviti put.

Do nedavno je slično bilo i pri izlasku iz Budisave, gde su putnici morali da presedaju na mestu blokade, ali je stanje normalizovano u 12:30.

"Jutros od pet sati blokiran je Kovilj kod okretnice u Budisavi. Organizovali smo se tako da sva naša vozila kreću redovno, ali idu samo do Budisave. Jedno vozilo koje se nalazi u Kovilju ide od okretnice kod  manastira do okretnice u Budisavi. Putnici imaju oko 100 metara da prepešače“, izjavio Obradović za Radio 021 po uspostavljanju blokade.

Prema njegovim rečima, gradske linije tri i devet, kao i svi autobusi koji inače voze preko Varadinske duge, još idu izmenjenom trasom, skrećući kod Velike pečurke u Maksima Gorkog, odakle preko Keja nastavljaju uobičajenom trasom. I autobusi za Temerin, Bački Jarak i Gospođince idu isprekidano, do mesta blokada kod skretanja za deponiju i kod Rimskih šančeva.

Otkazana većina polazaka sa MAS-a

Portparol GSP-a, Milorad Vukašinović, kaže da je većina prevoznika otkazala polaske sa Međumesne autobuske stanice. “Sa Međumesne autobuske stanice, obaveštavaju korisnike da je većina autoprevoznika otkazala polaske. I to iz pravca: Subotice, Sombora, Zrenjanina, Kikinde, Bečeja i Vršca“, kaže Vukašinović.

Preporuka je da se putnici prilikom polaska iz Novog Sada informišu o situaciji na prilaznim putevima, kod predstavnika auto-transportnih preduzeća ili putem telefona na broj 0901-111-021.
  • AFROMAN

    04.06.2011 11:12
    SELJAK
    DR KIMI po meni seljak nije paor koji pošteno proizvodi hranu za sve nas, vaša diploma kojom se hvalite ništa ne vredi. Ovde sam rođena ovde živim i radim i sa svojih dosta godina teško dolazim na posao a ipak ih podržavam i trebalo bi svi da im se pridružimo samo 24 časa da vi i slični vama nemogu da dignu novac iz banke, da odu do kafića i sl. tada bi nešto i postigli, bojim se da za poštenog paora nema niko sluha
  • @G

    03.06.2011 12:52
    opusteno

    Jesi li gluv? Ne trazim, i ne treba mi, ni podrska ni razumevanje. Ratari traze podrsku, ali mali broj onih koji ih poznaju ce im je i dati.
  • G

    03.06.2011 08:52
    @Opusteno - pa došli ste ovde da nam se jadate kako vam je "blokiran život i posao" - niko vas ovde ne poznaje pa ne razumem odakle vam ideja da treba da nas je briga zbog toga? Pokazujete ili da u potpunosti niste obrazovani pa ne primećujete niti razumete ironiju u mom pitanju (i to naročito zbog ovog tvog "Mislim da ovaj komentar odslikava sve" gde si kao jedva čekao da skočiš kako je neko valjda nečovek jer ne brine šta se sa drugima dešava), ili apsolutni egoizam i brigu samo za svoju guzicu - apsolutno vas zabole za to što je država ugrozila posao poljoprivrednicima, a potom instrument države ugrozio istima pravo na slobodno kretanje, jer to nije vaš problem, a kada neko to isto vama uradi, onda očekujete da nekog drugog treba da je za to briga, i očekujete podršku. Zbog ovoga me izuzetno zanima odgovor na to pitanje zašto smatraš da treba da dobiješ podršku kada ti imaš problem, a nisi je pružio drugima u istoj situaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti