Novi Sad u 2020: Godina u znaku korone, hakera, Novog Sada na vodi, protesta

Godini 2020. je, konačno, kraj. Poslednjih 12 meseci u Novom Sadu, kao i u ostatku Srbije i sveta, bili su okovani pandemijom korona virusa, ali bilo je još događaja po kojima će Novosađani pamtiti ovu čudnu godinu.
Novi Sad u 2020: Godina u znaku korone, hakera, Novog Sada na vodi, protesta
Foto: 021.rs
U novu 2021, godinu sa novosadskim brojem u sebi, Novosađani će ući sa nešto više nade. Nadaće se, između ostalog, i da 2020. ne postane permanentno stanje. No, tu je "optimizam volje" koji će da savlada "pesimizam razuma".
 
Grad će u narednih 365 dana ući oslabljen, ali ipak na nogama, što se aktuelnoj vlasti mora priznati. Uprkos svemu što se dešavalo, u Novom Sadu se gradilo, a vlast je uspevala da realizuje niz investicija. Ostaje da se vidi da li će naprednjaci uspeti da zadrže kakvu-takvu stabilnost ili će se svesti sve na onu narodsku "drži vodu dok majstori odu"
 
A sve je počelo normalno
 
I u 2020. Novosađani su ušli sa velikim očekivanjima, uz zvuke Bajage i Artan Lilija. Prva beba rođena u Novom Sadu dobila je ime Lenka. 
 
Početak je delovao sasvim normalno - novosadska opozicija je već 3. januara protestovala, potpuno je rekonstruisana Klinika za kardiologiju Instituta u Sremskoj Kamenici, na zidu na kom se nekada nalazio mural "Jedina istina" ponovo se ukazao kural. Ni Novi Sad nije ostao imun na događanja u Crnoj Gori, pa su tako organizovani moleban i litije pod patronatom Srpske pravoslavne crkve.
 
Počela je izgradnja 438 stanova za bezbednjake na Novom naselju. U zvaničnu posetu Novom Sadu došao je lično Fikret Abdić Babo, načelnik Velike Kladuše, kako bi razgovarao o potencijalnoj saradnji dva mesta. Kasnije će Babo biti uhapšen, pa će biti pušten samo da bi opet pobedio na izborima u Kladuši. 
 
Naš prosperitet gradi se na mukama drugih - indijski radnici u Čortanovcima bili su žrtve lošeg poslodavca, a zbog pogibije dva radnika na gradilištu biće podignute optužnice. 
 
Dok se otvarao Naučno-tehnološki park u Novom Sadu, mesto naše tehnološke budućnosti, saznali smo da se više od 1.200 tona opasnog otpada skladišti u industrijskoj zoni. Bio je to januar i vesti o korona virusu stizale su tek u odjecima novosti iz sveta. U februaru se izbile neke gradske afere, ponovo se "zakuvalo" sa Novim Sadom na vodi, a onda su došli mart i korona i svako je mogao da baci kalendare od ove godine.
 
Korona virus u Novom Sadu
 
Novi Sad je vojvođanska prestonica i bilo je za očekivati da će i nju pogoditi epidemija Covida19. Virus se pojavio prvo u drugim delovima Vojvodine, a 7. marta je pacijent iz Bačke Topole prebačen u Klinički centar Vojvodine na lečenje. Četiri dana kasnije, potvrđeno je da je i u Novom Sadu jedna osoba zaražena virusom korona. 
 
Rizik za lokalno prenošenje bio je visok, uskoro je potvrđen i treći slučaj zaraze i gradska vlast je krenula da donosi mere kojima bi sprečila zdravstvenu katastrofu. Građani su počeli masovno da kupuju brašno i toalet papir, zabranjene su posete zdravstvenim ustanovama, a aktiviran i je i kol centar koji bi građanima pružio odgovore na pitanja o novom virusu koji će promeniti godinu u potpunosti. 
 
  
 
Sredinom marta uvedeno je vanredno stanje, vojska sa puškama je izašla na ulice i paradirala. Gradske ulice su bile puste za vreme policijskog časa. Od gomile stvari koje su vas "izbombardovale" ove godine verovatno ni ne pamtite da je, recimo, Međumesna autobuska stanica bila zatvorena, autobusi nisu saobraćali, a i gradski prevoznik je vozio po izmenjenom režimu. 
 
Onda je došao 20. mart i prva žrtva korona virusa u Srbiji. U Novom Sadu, na Klinici za infektivne bolesti, preminuo je pedesetdevetogodišnji muškarac iz Kikinde. 
 
U ovakvim situacijama se heroji, pa i oni najdiskretniji, prepoznaju, te su se ubrzo javili volonteri koji su pomagali starijim sugrađanima, a građani su svake večeri počeli da pozdravljaju napore lekara koji su danonoćno radili. Jedna Novosađanka je ustupila besplatno stan medicinarima koji se bore protiv virusa, druga je pravila maske koje je donirala zdravstvenim ustanovama. 
 
Do informacija o zaraženima, preminulima, stanju u bolnicama, bilo je teško doći. Komunikacija je bila slaba, javnost je otvoreno postavljala pitanja, ali je malo koje dobilo konkretan odgovor. 
 
Kulminacija svega bilo je hapšenje novinarke Ane Lalić, koja je pisala o situaciji sa medicinskom opremom u Kliničkom centru Vojvodine. Nakon burne reakcije javnosti, Lalić, kojoj su prilikom hapšenja oduzeti laptop i telefon, puštena je na slobodu, a na kraju je povučena i prijava protiv nje. Sve ovo uticalo je i na to da Vlada povuče zaključak o centralizovanju informacija, a premijerka Ana Brnabić kaže javno da je to bila njena glupa ideja. 
 
  
 
Prvi talas je nekako prošao, onda je usledilo popuštanje mera, izbori, protesti i novi letnji talas korona virusa. Ovaj je pogodio još snažnije i građani su proživljavali deža vi. Gradska vlast je uspevala da ekonomskim merama izađe u susret privrednicima i pomogne odlaganjem dažbina za korišćenje poslovnog prostora i drugim merama. 
 
Grad je drugi talas udario znatno jače nego prvi, ponovo su donete mere, ali nije bilo zatvaranja građana. I dalje nije bilo konkretnih podataka o broju zaraženih ili preminulih.
 
Sve ovo delovalo je kao mačiji kašalj u odnosu na situaciju koja će uslediti na jesen, kada je Novi Sad beležio po nekoliko stotina zaraženih dnevno i kada je na sahranjivanje počelo da se čeka po nekoliko dana. Do početka decembra bilo je 115 sahranjeni Novosađana koji su preminuli od korona virusa.
 
Gradske afere - Spens i Informatika
 
Novinari 021.rs su u kratkom vremenskom roku otkrili dve stvari za koje bi vlast najviše volela da se nisu saznale. 
 
Sredinom februara otkrili smo da je voda u bazenima na Spensu zagađena, a da je preduzeće predvođeno Milanom Jarićem pokušalo da sakrije tu informaciju od građana. Ovo je pokrenulo prvu aferu te godine, koja je rezultirala podnošenjem ostavke Jarića. Bazeni su hitno zatvoreni, a kupalište na Spensu je počelo da radi tek početkom marta. Iako je Jarić dao ostavku, sve je ostalo "u familiji", s obzirom na to da ga je na tom mestu zamenio njegov stranački kolega iz Socijaldemokratske partije Srbije Dragan Milić.
 
Taman kada je gradska vlast mogla da malo odahne od afere sa vodom na bazenima, usledila je sledeća, ispostaviće se, znatno veća. Novinari 021.rs saznali su da su blokirani serveri novosadskih službi i da hakeri traže bitkoine kako bi otključali vredne baze podataka. Na ulazu u gradske uprave pisalo je panično "Ne uključujte računare - virus je na mreži!"
 
 
Kako na uplatnici da upišem bitkoine?
 
Ovo je praktično blokiralo čitavu gradsku administraciju i oporavak je trajao prilično dugo, a iz Informatike su umirivali građane da su njihovi lični podaci na sigurnom i da neće biti zloupotrebljeni. Saopšteno je da su pokrenuli novi sistem, a saznalo se da je hakovano 2.000 računara i 120 servera. Jedna od posledica hakerskog napada je bilo i to da su inspektori stajali kod rampe na ulazu u Modeninu ulicu kako bi je spuštali povlašćenima i dostavljačima. Ovaj problem je ubrzo, pod naletom problema sa korona virusom, pao u zapećak.
 
Novinari 021.rs su u godini na izmaku otkrili i da je direktor Apoteke Novi Sad Gojko Vujnović pravnosnažno osuđen da je, kao direktor Centra za socijalni rad, kolegama koje je zaposlio u ustanovi isplaćivao zarade koristeći novac sa računa štićenika. Nakon ovog otkrića, Vujnović je smenjen sa mesta direktora Apoteke Novi Sad.
 
U narednim mesecima grad će izdvajati novac iz budžeta za nabavku novih računara i softvera.
 
Front na priobalju
 
Na jednoj strani naprednjačka vlast i investitori a na drugoj opozicija predvođena Borom Novakovićem i deo građana. Ovu godinu obeležila je i borba u vezi sa projektom uređenja priobalja, poznatijeg kao "Novi Sad na vodi".
 
Osim ove dve "zaraćene" strane, nesuglasice su se javile i na relaciji dva preduzeća - Urbanizma i Voda Vojvodine, što je tumačeno i kao sudar dve struje unutar Srpske napredne stranke. Urbanizam je zbog "Novog Sada na vodi" tražio izmeštanje nasipa, što Vode Vojvodine nisu želele da dozvole. 
 
I dok vlast tvrdi kako je "Novi Sad na vodi" ključan za dalji razvoj grada, te da će grad doživeti ekonomski "bum" zahvaljujući ovom projektu, oni koji se protive ovoj ideji poručuju da gradu preti ekološka katastrofa ukoliko se takne u ovu oazu prirode na Dunavu. Isto tako poručuju da će sistem odbrana od poplava biti doveden u opasnost ukoliko dođe do izmeštanja nasipa, kao što je ideja gradske vlasti.
 
  
 
Ono što je takođe šokiralo mnoge jeste i to da se na prostoru Brodogradilišta, na kojem pravo korišćenja ima kompanija Galens, planira izgradnja dvadesetospratnica. Da će se od čitavog projekta okoristiti i kompanija Galens, koja već godinama unazad gradi po Novom Sadu, bio je motiv nekima da se priključe strani onih koji su protiv projekta. 
 
Direktor Voda Vojvodine Slavko Vrndžić bio je do samog kraja protiv davanja dozvole Urbanizmu i glavna tačka sporenja ostale su namere sa nasipom. Međutim, posle izbora, prema svemu sudeći, pronađeno je rešenje - imenovanje novog direktora Srđana Kruževića, dotadašnjeg pomoćnika gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Kružević je ubrzo krenuo da smenjuje ljude u Vodama Vojvodine, dovodeći svoje kadrove. 
 
U narednoj godini očekuje se da će "Novi Sad na vodi" ostati jedno od glavnih političkih pitanja u Novom Sadu, s obzirom na to da gradska opozicija svoju politiku gradi u dobroj meri i na protivljenju ovom projektu. Ono što je sigurno jeste da naprednjaci neće odustati o gradnje, pa je pitanje vremena kada će se pojaviti mehanizacija u priobalju. Ali je onda pitanje i kakav će biti odgovor opozicije i građana?
 
Izbori, protesti i nova-stara gradska vlast
 
Dok je deo opozicije bojkotovao izbore, Srpska napredna stranka, zajedno sa koalicionim partnerima, ubedljivo je slavila u Novom Sadu. Pobeda naprednjaka nije bila ni dovođena u pitanje, ono što je jedino bila nepoznanica jeste koliko će glasova ukupno dobiti. SNS može samostalno da vlada, u Skupštini je na njihovoj listi 52 odbornika, Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija imaju 10 mandata, LSV, DSS, SRS i SPAS dobili su po tri, a SVM, Istina i Ruska stranka po jednog predstavnika. Opoziciju praktično čine jedino SRS i DSS.
 
U jeku kampanje predstavljene su makete novog izgleda Spensa i mosta preko Dunava, u produžetku Bulevara Evrope. 
 
  
 
Nedugo nakon izbora počeli su protesti. Povod je bila najava uvođenja vanrednog stanja u Beogradu, a možda i u drugim gradovima Srbije. Narod se, nakon naglog popuštanja mera radi organizovanja izbora, osećao izigrano i izašao je na ulicu u velikom broju.
 
Mnogo ljudi se okupilo prve večeri protesta, a sve je kulminiralo uništavanjem Gradske kuće - deo okupljenih je bacao kamenice, delove behaton ploča i molotovljeve koktele na ovo zdanje. Policija se sukobila sa demonstrantima, bilo je nekoliko povređenih i privedenih, a ostao je upamćen slučaj inspektora koji u glavu šutira mladića koji je prethodno pao sa bicikla i koji je prolazio centrom grada u tom trenutku. Zanimljiva scena je viđena kada je policija počela da rastura protest, te krenula ka demonstrantima - deo učesnika protesta se, bežeći od policije, ipak zaustavio na crveno svetlo na semaforu.
 
Na građane su bačeni i suzavci. U protestima je priveden aktivista Miran Pogačar i građani su već narednog dana zahtevali njegovo oslobađanje, te će on biti pušten nakon nekoliko dana. 
 
  
 
Protestni naboj je ubrzo splasnuo, posle nekoliko dana sve je bilo gotovo. Vanredno stanje nije ponovo uvedeno, a šteta na Gradskoj kući je iznosila 1,2 miliona dinara.
 
Kada je sve prošlo, dugo se čekalo na formiranje gradske vlasti. Već je bila jesen i građani su posmatrali igrokaz prema kojem se nije znalo da li će budući gradonačelnik Novog Sada biti Miloš Vučević, kojem je i ovog puta bila predviđena fotelja u Beogradu, ili Milan Đurić. 
 
Sve se završilo time da će Novim Sadom upravljati praktično ista ekipa. Na čelu se nalazi Miloš Vučević, koji ulazi u istoriju kao jedini gradonačelnik kojem je poveren i treći mandat. Nasuprot tome, u pokrajini je na čelu vlade ostao Igor Mirović, dok je predsednik Skupštine i dalje Ištvan Pastor.
 
Portal 021.rs je praktično bio jedini mediji u gradu koji se ozbiljno bavio ljudima koji čine novu gradsku vlast, donoseći njihove biografije, te iznoseći podatke o njihovom obrazovanju, profesijama, zaradama, imovini. 
 
Da je sve po starom, pokazalo se posle nekoliko skupštinskih zasedanja, kada su reporteri 021.rs uhvatili odbornike kako "bleje" u skupštinskim klupama, igrajući video igre, pretražujući internet, gledajući sajtove za prodaju robe i čitaju 021.rs.
 
Ukratko o svemu
 
  •  Predsednica NURDOR-a Joland Korora dobila Februarsku nagradu Grada Novog Sada.

  • Postavljen kamen temeljac za novu zgradu Medicinskog fakulteta.
  • Najskuplji stan u Srbiji prodat po ceni od 1,1 milion evra. Nalazi se u "Pupinovoj palati".
  • Kao da godina nije bila dovoljno čudna, novosadsko žuto sanduče posle više decenija prefarbano je u crveno. Ne zna se zašto.
  • Saniran spomenik Svetozaru Miletiću u centru grada.
  • Tapet šou: Opozicija i naprednjaci se po gradu prepucavali plakatima i tvrdili jedni za druge da su lopovi.
  • Direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović, volonteri i volonterke Novog Sada, te Klinika za infektivne bolesti dobitnici Oktobarske nagrade.
  • Medicinski fakultet, Gradska bioblioteka i vladika bački Irinej dobitnici Novembarske povelje. Na dodeli priznanja jedino sveštena lica bila bez maski.
  • Izmenjeni brojni urbanistički planovi. Planira se izgradnja novog "Karađorđa" i Aerodroma "Novi Sad".
  • Otpuštavanja na Radio-televiziji Vojvodini. Zaposlenih tražili pomoć.
  • Održao se i Exit festival, ali u znatno manjem kapacitetu. Kasnije se digla frka oko navoda da bi mogli da se odsele iz Novog Sada i Srbije.
  • Da kraj godine bude još "zanimljivija" - tresao se Novi Sad. Epicentar je bio u Hrvatskoj, a potres se osetio i u Srbiji.
  • Стефа

    31.12.2020 17:15
    ко умије њему двије
    Свашта бива али ево ја сам ове године зарадио на достави и визирима. Ваља се прилагодити ситуацији. То се зове опстанак најжилавијих. Чист Дарвин. Поздрав и више среће у наредној години браћо и сестре!
  • Rale

    31.12.2020 16:18
    Najbolja godina ikada
    Želim da nam svaka bude bar malo nalik na 2020-tu.
  • Hansel

    31.12.2020 15:33
    Pa kaki ste pitanje je da'l ste bolje i zaslužili. Pozdrav sa Balija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti