FOTO: Renoviranje pozorišta posle 30 godina

Prvo renoviranje zgrade Srpskog narodnog pozorišta, od preseljenja u novi objekat pre 30 godina, trebalo bi da bude završeno do jeseni.
Prvo renoviranje zgrade Srpskog narodnog pozorišta, od preseljenja u novi objekat pre 30 godina, trebalo bi da bude završeno do jeseni.

Iako obnova nije počela prošlog leta, kako je prvobitno najavljeno, radovi u teatru su u toku, a publiku i zaposlene do početka nove sezone očekuju sređene scene, sale, foajei i toaleti. Upravnik pozorišta, Aleksandar Milosavljević, kaže da će zidovi foajea izgledati drugačije, kao i da će drugačije biti osveljeni. "Strašno nas je pritiskala rešetka, odnosno svetlo koje je bilo postavljeno iznad rešetke. Sada će to biti drugačije postavljeno. Postoji granica do koje možemo da podignemo pod zbog instalacija, međutim, upravoćemo se igrati tim razlikama u visini, a to će davati potpuno drugu dimenziju svetlosnom ambijentu", kaže Milosavljević.

Sređivanje krova i zamena daski na velikoj sceni, ranije su završeni, ali nabavka, za pozorište veoma važne rasvete, još nije ni počela. Nebojša Malenković iz vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja, kaže da je za obnovu zgrade do sada izdvojeno više od 400 miliona dinara, a da raspisivanje javne nabavke za scensku mehaniku i opremu, treba očekivati uskoro.

Pokrajinski sekretar za kulturu, Milorad Đurić, kaže da ulaganje u obnovu objekta, nije jedini vid pažnje koju pokrajinske vlasti posvećuju najstarijem profesionalnom teatru u regionu. "To je pre svega uvećanje budžeta koje smo napravili 2010. godine, kada smo duplirali programski budžet i time omogućili stabilnu finansijsku situaciju za produkciju SNP-a. Takođe, ovaj projekat podrazumeva smanjenje broja zaposlenih, odnosno socijalni program, koji će pomoći SNP-u da bude efikasniji, bolji i rasterećeniji u godinama koje dolaze", kaže Đurić.

Dodajmo da u Srpskom narodnom pozorištu očekuju da za izvođenje predstava u narednoj sezoni bude osposobljena četvrta scena, hinterbina, jer je nedavno s Novosadskim sajmom dogovoreno da se u jednoj njihovoj hali čuva pozorišni dekor. (D.S.)

  • travarica

    11.07.2011 07:08
    upomoć
    Reforme u ekonomskom poslovnom repertoarskom smislu,smena uprave i putem konkursa birati upravnika a ne putem partijskih veza,Samo tako ćemo imati novo.drugačije renovirano pozorište a ne putem krečenja zidova i pranja para.....očaj.svi sve znaju ali i svi ćute kakvo je stanje u državi takvo je i u nacionalnom teatru
  • x

    01.07.2011 19:49
    x
    ucestvovao sam na ovim radovima pozorista i istina je da je velika kradja u pitanju..sramota za srbiju
  • luigi

    29.06.2011 11:41
    ...a ruzno je to bilo. svakog arhitektu cu verovatno nasmejati, al ja bih to nazvao poslednjim trzajem real socijalizma.:) i snp treba da izgleda kako dolikuje najvecem i najstarijem vojvdjanskom teatru.
    a to sta se tu poslednjih godina radilo i ko ce sve da ucari ovim renoviranjem je druga prica. velika je to cifra, ima tu za sve. vidim smanjuju i radnu snagu. smislili i socijalni program. sad ce desetoro da najure, isplate otpremnine, a onda novih tridesetoro da prime. sve je to vec bilo. mnogo puta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti