Nastavak sage Borovica - Novi Sad: Nova tužba grada kojom se traži više od 1,4 milijarde dinara

Grad Novi Sad tužio je kompanije "Dunav grupa DOO", "Dunav grupa agregati AD" i "DMB Shipping", tražeći u parničnom postupku više od 1,4 milijarde dinara.
Nastavak sage Borovica - Novi Sad: Nova tužba grada kojom se traži više od 1,4 milijarde dinara
Foto: 021.rs

Tri preduzeća na tuženoj strani povezuje kontroverzni biznismen Dušan Borovica, koji je u novembru prošle godine nepravnosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog sumnji na malverzacije u Razvojnoj banci Vojvodine. 

Nekadašnji gigant "Heroj Pinki" stvar je prošlosti, baš kao i post-privatizacijska "Dunav grupa agregati" (DGA). Ipak, ono što je prilično živahno kod preduzeća u stečaju jesu dugovi. Vlasnik 100 odsto akcija u DGA je "Dunav grupa DOO", koje prema podacima Agencije za privredne registre zastupa Dušan Borovica. 
 
Nasuprot tome, "DMB Shipping" je u vlasništvu Marije Mesarović. Portal 021.rs je pre više od godinu dana pisao o poslovno-privatnoj povezanosti ključnih lica kompanije "DMB Shipping" sa Dušanom Borovicom, ukazujući i na radnje koje su sada, delom, predmet nove tužbe Novog Sada.
Tužba
 
Gradska poreska uprava tužila je tri preduzeća 13. januara, tražeći iznos od 1.435.968.366 dinara. U sudskoj evidenciji se može videti da su sva tri preduzeća odgovorila na tužbu do 23. februara. 
 
Kako navode u Kabinetu gradonačelnika za 021.rs, u odgovoru od 23. februara, Pravobranilaštvo grada do tog momenta nije zaprimilo odgovore na tužbe niti jednog od tuženih. 
 
"Pravni osnov podnošenja tužbe protiv tuženih radi poništaja ugovora je zaštita imovinskih prava i interesa Grada Novog Sada sa ciljem naplate priznatog potraživanja nadležne Gradske poreske uprave. U navedenoj pravnoj stvari Gradska poreska uprava bila je stečani poverilac u postupku koji se vodio pred privrednim sudom u Novom Sadu. Predmet tužbenog zahteva je usmeren na utvrđivanje toga da su ugovori kojima se ustanovljavaju hipoteke na brodovima bez pravnog dejstva prema stečajnoj masi. Vrednost spora tužbenog zahteva, proizilazi iz ugovora koji su predmet parničnog postupka", navodi se u birokratskom odgovoru grada. 
 
Dodaju i da je tužba je "proizašla iz stečajnog postupka koji se vodio protiv 'Dunav grupa agregati' i vezana je isključivo za potraživanje gradske poreske uprave od ovog dužnika".
 
Prema saznanjima 021.rs, Gradsko pravobranilaštvo spornim nalazi jedan ugovor o hipoteci nad brodom, kao i ugovor o ustanovljenju hipoteke, oba iz 2018. godine, koji uključuju "DMB Shipping" sa jedne i "Dunav grupu", odnosno "Dunav grupu agregati" sa druge strane.
 
Pišući pre više od godinu dana o povezanosti "DMB Shipping"-a sa Dušanom Borovicom ukazali smo na to da je više brodova koji su pripadali "Dunav grupi agregati" završilo u vlasništvu kompanije Marije Mesarović. "DMB Shipping" mogao je da "izluči" određenu imovinu od "Dunav grupe agregati" na osnovu Ugovora o zasnivanju hipoteke iz 2018. godine, koji su potpisali kompanija Marije Mesarović i "Dunav grupa DOO" iz Beograda i zalogodavca "Dunav grupa agregati". 
 
Na taj način, recimo, "DMB Shipping"-u je dozvoljen upis založnog prava na brodu "Paragovo", a sve na konto "obezbeđenja zakonskog potraživanja izvršnog poverioca prema izvršnom dužniku 'Dunav grupa agregati', za potraživanje koje iznosi 12,2 miliona evra".
Teško do naplate
 
Prema podacima Poreske uprave, "Dunav grupa agregati" za porez duguje više od 827 miliona dinara, pa ne čudi što i sam grad pokušava da se obešteti. Međutim, "Dunav grupa agregati" nije jedino preduzeće povezano sa Borovicom od kojeg grad pokušava da naplati ono što mu se duguje. 
 
Sudski procesi koji idu u nedogled, te novac građana koji tek tako nestaje, dobro se oslikavaju u aferi "Bulevar Evrope". Novi Sad i dalje potražuje gotovo 800 miliona dinara od preduzeća "Borovica transport", koje nikada nije izvelo radove na Bulevaru Evrope, iako im je deo novca u iznosu od 462,9 miliona bio avansno isplaćen. 
 
Sud je presudio u korist grada, ali je pre toga, 2013. godine, doneta odluka kojom se "Borovica transportu" zabranjuje da do okončanja postupka raspolaže određenim nekretninama u Rumi. Nakon što je presuda postala pravnosnažna, grad nije iskoristio priliku da iskaže pravnosnažnost u pravom trenutku, o čemu smo opširnije pisali na OVOM LINKU. Ono što se dogodilo u međuvremenu jeste to da je Republički geodetski zavod u Rumi doneo Rešenje o dozvoli brisanja privremene mere koja se tiče raspolaganja imovinom, na šta se grad žalio.
 
U međuvremenu, u martu prošle godine "Borovica transport" oglašen je na prodaju, a procenjena vrednost ove kompanije bila je veća od 144,8 miliona dinara. Kao jedini zainteresovani učesnik javne prodaje, koji je pazario preduzeće po upola manjoj ceni, javio se - "DMB Shipping". 
  • Telepčan NS

    26.02.2022 12:19
    Ledolomci
    Samo zbog uništavanja dva ledolomca iz flote "Heroj Pinkija" treba ga osuditi na dve doživotne robije !
  • Ops

    26.02.2022 10:20
    Zatvorite politicku kariku u lopovluku borovice a to je bora Solunac novakovic i ostale pipke zute mafijaske hobotnice.
  • Bilja

    25.02.2022 21:01
    Pa da glavno da Treba grad I drzava da naplate.A radnike ko j..be koji su se mnogi porazboljevali I postali secerasi od stresa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti