Novo istraživanje: Novosadski naprednjaci uz muku do vlasti, većina želi ujedinjenje opozicije

Koalicija oko Srpske napredne stranke nema većinu potrebnu za formiranje vlasti u Novom Sadu, pokazuje istraživanje Nove srpske političke misli.
Novo istraživanje: Novosadski naprednjaci uz muku do vlasti, većina želi ujedinjenje opozicije
Foto: 021.rs
Istraživanje je rađeno telefonski, u periodu od 5. do 15. marta, na uzorku od 1.000 ispitanika.
 
Kako bi glasali Novosađani?
 
Glavni zaključak, a to je da Srpska napredna stranka, zajedno sa Socijalističkom partijom Srbije, nema većinu u Novom Sadu, identičan je rezultatu koji se dobija iz istraživanja agencije Faktor plus, koje je takođe rađeno u martu i na uzorku od 1.000 ispitanika. 
 
Prema istraživanju Nove srpske političke misli (NSPM), 40,1 odsto učesnika istraživanja je reklo da bi na lokalnim izborima glasalo za koaliciju koja bi nosila ime Aleksandra Vučića. 
Druga najjača opcija bi bila Srbija protiv nasilja, sa 30,2 odsto podrške. Treća najjača opcija bi bila lista Branimira Nestorovića (7,5%), ali je pitanje da li će njegov pokret uopšte učestvovati na izborima na lokalu. 
 
Koalicija NADA bi dobila 6,8 odsto podrške, dok je SPS na 5,6 odsto. Sve ostale partije, uključujući Srpsku radikalnu stranku, Ligu socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, Bravo, Mišu Bačulova, Zavetnike, ostaju ispod cenzusa. 
 
Prema ovom istraživanju NSPM, naprednjaci većinu nemaju ni kada im se pripoje glasovi SPS-a, radikala, Saveza vojođanskih Mađara. Ipak, ostaje pitanje šta će se dogoditi s glasovima Branimira Nestorovića, koji je i na izborima u decembru dobio veliku podršku u Novom Sadu, a čiji se pokret u međuvremenu podelio iznutra. 
Ko bi trebalo da bude gradonačelnik?
 
Na pitanje koga od predloženih ličnosti smatraju najboljim kandidatom za gradonačelnika, 40,9 odsto ispitanika navelo je aktuelnog prvog čoveka grada Milana Đurića. Ovo pokazuje da je trenutni gradonačelnik u gradu u kom je rođen popularniji od stranke čiji je član.
 
Iz opozicije najpopularniji, ili barem najprepoznatljiviji, jeste Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije. Međutim, razlika između njega i Đurića je ogromna, pa je tako Novakovića "izabralo" 8,7 odsto ispitanika.
 
Za Branimira Nestorovića bi se pre moglo reći da ima sledbenike, nego birače. Tako bi njegov kandidat, čijeg ni imena nema, dobio 7,7 odsto podrške građana. Ovo govori i u prilog tome da i na lokalnom nivou birači donose odluku na osnovu partijske pripadnosti ili toga ko predstavlja prvog čoveka neke stranke. 
 
Četvrti po broju glasova je Slobodan Cvetković iz SPS-a, dok još samo Veljko Krstonošić iz Demokratske stranke ima više od pet odsto podrške. Vladimir Vrsajkov iz SSP-a i Miloš Tubić iz Novog DSS-a imaju više od četiri odsto podrške.
 
Iznad cenzusa je još samo jedna ličnost i to nestranačka - Miša Bačulov. 
 
Đurać Jakšić (SRS), Brajan Brković ili Miran Pogača (Bravo), Ivan Mladenović (Ekološki ustanak), Ana Oreg (PSG), Ivana Stojanović (Dveri), Duško Lončar (ZLF) i Maja Mrnuštik (LSV) nisu se istakli po dobijenoj podršci.
Građani nezadovoljni vlašću, žele udruženu opoziciju
 
Na pitanje o tome da li Novi Sad ide u dobrom ili lošem pravcu, većina građana (31,9%) reklo je da su stvari lošije, dok onih koji smatraju da je sve isto ima tri procenta manje. Četvrtina građana smatra da su sada stvari bolje nego ranije. 
 
Najviše građana je vlast ocenilo sa "trojkom", dok je druga najčešća ocena "jedinica" (18,8%). Prosečna ocena novosadske vlasti na čelu sa naprednjacima je 2,49. 
 
Većina ispitanika koji svoju podršku ne bi dali naprednjacima, socijalistima ili radikalima, smatra da bi opozicija trebalo da izađe na izbore u jednoj koloni. To je stav 44 odsto ispitanika. Njih 22,5 odsto je smatralo da bi bilo dobro da se izađe u dve kolone - proevropskoj i nacionalnoj. Trećina ispitanih nije imalo stav o ovome.
 
Opozicija je dobila odgovore koje bi mogli da joj posluže prilikom kreiranje kampanje. Najviše ispitanih Novosađana (18,6%) smatra da je problem broj jedan u gradu saobraćaj, a potom infrastruktura, nakon čega sleduju kriminal i korupcija, te komunalni problemi. 
 
Nasuprot tome, 12,3 odsto ispitanih je reklo da nema problema, odnosno nije imalo odgovor na ovo pitanje.
  • Autonomasi smrde

    07.04.2024 00:29
    Puna podrska doktoru Nestorovicu.
  • Mitar

    06.04.2024 13:51
    @Solo prodor
    06.04.2024 • 09:46
    Ako je ovo istraživanje verodostojno, Naprednjaci i SPS, shodno Dontovom principu, bez problema će imati većinu čak i bez Nestorovića.

    Da su pratio izlaganja dr video bi da neće u vlast sa sns. Tražio je okretanje politike oko kosova i nisu prihvatili. S druge strane imaš Jerkovića koji je sada na strani sns a bio je iz bg.
  • Vladan

    06.04.2024 13:02
    @Slobodan

    Da nisi opaljeni antivakser pomislio bih da se šališ. Pa taj lik vam je daleko od momka a od škole ima vojnu akademiju, što se tiče funkcionalnog obrazovanja to mu dođe negde između kupovine diplome i bogoslovije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti