Novi Sad pod kranovima: Šta se gradi i šta će se tek graditi?

U Novom Sadu se poslednjih godina sve više gradi. Deo gradskog pejzaža postali su brojni kranovi.
Novi Sad pod kranovima: Šta se gradi i šta će se tek graditi?
Foto: 021.rs
Gotovo da nema sednice Skupštine grada na kojoj se ne odlučuje o novim urbanističkim planovima ili izmenama postojećih. 
 
Upravo zbog toga, mnogi Novosađani čitajući vesti o brojnim investicionim planovima i mogućnostima za izgradnju postaju sve zbunjeniji jer je u ovom momentu teško "pohvatati" koji su sve projekti najavljeni, koji su omogućeni, a koji su u toku.
 
S obzirom na to da portal 021.rs redovno prati ovaj segment gradskog planiranja i investiranja, izdvojili smo za vas jedan pregled većih planiranih investicija, ali i onih koje su u toku. 
 
 
Koji su najpoznatiji projekti?
 
Ono što je građanima najvidljivije jesu svakako projekti koji su privukli pažnju šire javnosti.
 
Tako je početak ove godine ostao u znaku planova za izgradnju crkve kod Štranda. Ovaj plan doveo je i do organizovanja protesta, zborova građana, ali i političkih prepucavanja i optužbi za "napad na svetinje". 
 
Crkvena opština je saopštila da će verski objekat biti posvećen stradalima u Bačkoj za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu, a posebno za vreme Racije 1942. godine u Novom Sadu.
 
U neposrednoj blizini crkve, kod Mosta slobode, gradiće se i memorijalni centar posvećen jednom od najtragičnijih događaja u istoriji grada. 
Pažnju je privuklo i otkriće 021.rs da firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima fudbaler Dušan Tadić planira izgradnju desetospratne poslovne zgrade na mestu Hotela Sajam. 
 
  
 
Početkom maja je stari hotel potpuno srušen. Nova zgrada će imati dva nivoa podruma namenjena za garažu, prizemlje i deset spratova, sa ukupnom bruto površinom većom od 23.000 kvadratnih metara. Zgrada će imati 31 poslovni prostor i 250 garažnih mesta.  
 
Hotel "Park" dobiće novi izgled, a objekat će biti nadograđen i postaće "Hyatt Regency Novi Sad". Ovaj hotel projektovan je da, rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg hotela "Park", bude savremen premijum hotel smešten u zelenoj oazi kraj Futoškog parka. Opširnije o ovom kompleksu čitajte OVDE.
 
Na mestu bivše fabrike "Jugoalat" planira se stambeno-poslovni kompleks sa soliterima do 15 spratova. Plan obuhvata prostor veći od tri hektara, odnosno kompleks nekadašnjeg jugoslovenskog giganta i dela Ulice Gavrila Principa. Opširnije o ovom projektu čitajte na OVOM LINKU.
 
  
 
Početkom godine srušena je i nekadašnja fabrika "Elektroporcelan", a na tom mestu izgradiće se stambeni kompleks kompanije "Galens invest".
 
Rušenje je usledilo nekoliko godina nakon neuspele privatizacije "Elektroporcelana", koji je prvo ostao bez radnika, a potom je zbog dugova rasprodat. Zemljište sa objektima je kupio "Galens", koji može na ovoj lokaciji da gradi objekat do devet etaža. "Elektroporcelan" je osnovan 1922. godine, ali je deo objekata građen posle Drugog svetskog rata.
 
Novo naselje
 
Na uglu Bulevara kneza Miloša i Bulevara Jovana Dučića, na Novom naselju, planira se kompleks sa soliterima od 14 spratova. Ovaj plan pokriva površinu od dva hektara. U zapadnom delu planiraće se i višeporodično stanovanje spratnosti do šest spratova sa potkrovljem uz obaveznu gradnju suterenske ili podrumske garaže. Detalje pročitajte OVDE.
 
Radovi na projektu Kulturne stanice "Novo naselje" počeli su krajem 2023. godine, a vrednost radova je više od 863 miliona dinara sa obračunatim porezima. Zgrada će se nalaziti na površini koja se nalazi na uglu Bate Brkića i Seljačkih buna. Površina objekta biće 960 kvadrata i biće dvospratnica. Detalje pogledajte OVDE.
 
  
 
Na uglu Bulevara Evrope i Bulevara vojvode Stepe kompanija u vlasništvu porodice Matijević planira da gradi dva solitera od trinaest i deset spratova. Iz urbanističkog projekta se vidi da će kompleks činiti dve odvojene zgrade koje će biti spojene podzemnom garažom sa dve etaže. Jedna zgrada će biti poslovni soliter, a druga stambeni objekat. Opširnije pročitajte OVDE.
 
Plan generalne regulacije promenjen je i na lokalitetu između ulica Momčila Tapavice i Bulevara Jovana Dučića čiji je vlasnik "Galens invest", a kojim je prethodno bio predviđen sportski park. Izmenama, međutim, predviđena je izgradnja "sportskog centra". Razlika može biti značajnija od jedne reči, jer dok sportski park mora da podrazumeva zelenilo i otvorenost svim građanima, sportski centar može podrazumevati i gradnju objekta za sportske namene.
 
Umesto predviđenog parka od 2.800 kvadratnih metara, severno od kasarne "Jugovićevo", uz Bulevar Evrope, urbanisti sada planiraju - parking. Opširnije čitajte OVDE.
 
Sremska strana
 
I na Trandžamentu, između Kameničkog puta i Ulice Dunavske divizije, moglo bi u narednom periodu da bude izgrađeno oko 2.000 novih stanova. Kako je 021.rs nedavno pisao, na ovom delu se planira opštegraski centar, sa čak 65 lamela koje će činiti četiri celine. Ukupna površina parcele na kojoj će se graditi prelazi 10 hektara. 
 
Kako se navodi u Urbanističkom planu, obavezna je i gradnja predškolske ustanove za potrebe kompleksa. Novi vrtić će biti jednospratna zgrada za 300 dece. Sve detalje ovog projekta čitajte OVDE.
 
 
Gradski urbanisti projektovali su i nekoliko planova koji su izazvali velike reakcije među Novosađanima, a jedna od njih je i dozvola za gradnju osmospratnice na prostoru iznad tunela na Mišeluku
 
Osnovna razlika u odnosu na prethodno važeći plan jeste da je udvostručen broj etaža i omogućena izgradnja podzemne garaže. Takođe, obrisana je obaveza arhitektonskog konkursa i inženjersko-geoloških ispitivanja. Opširnije o planu čitajte OVDE.
 
Izmenom urbanističkog plana Sadova ovo naselje uz obalu Dunava umesto porodičnih kuća dobija 28 hektara stambenih zgrada. Ideja lokalne vlasti je da se na trenutno zelenim površinama i šumi izgradi niz stambenih blokova visine do osam spratova. 
 
Sadovi, odnosno deo koji sada čine šuma, livade, neuređeno poljoprivredno i građevinsko zemljišta, kao i močvarno zemljište, umesto prostora namenjenog za porodično stanovanje sa kućama do dva sprata pretvara se u površinu namenjenu za višespratnice. Detalje čitajte na LINKU.
 
Poslednjih godinu dana gradske vlasti ubrzano donose planove regulacije i za područje Mišeluka, ali i na području Tatarskog brda.
 
Tako se Planom generalne regulacije na području Mišeluka sa Ribnjakom, kojim su planirani helidrom, škole, vrtići, kulturna stanica, dom zdravlja i ostalo. Na ovoj površini od 93,44 hektara planiraju se zgrade za višeporodično stanovanje, sa opštegradskim, linijskim i specijalizovanim centrima, javnim službama, kliničkim centrom, turističko-rekreativnim površinama. Detalje čitajte OVDE.
 
Na jednom delu Mišeluka planira se i turističko-sportsko-rekreativna zona, koja će se nalaziti na uglu Ulice majora Tepića i državnog puta. U okviru namena turističko-sportsko-rekreativne površine predlaže se uređenje otvorenih terena za različite sportske kategorije (fudbal, košarka, trim staze, mini golf i slično), kao i postavka dečijeg igrališta.
 
Na drugom delu Mišeluka predviđena je izgradnja stambenog kompleksa, sa vrtićem i kulturnim objektom, a na lokalitetu namenjenom višeporodičnom stanovanju uz Institutski put u Sremskoj Kamenici.
 
Na Tatarskom brdu, u blizini Kameničkog parka, planira se izgradnja stambenog kompleksa sa ukupno 11 lamela, 331 stanom, 451 garažnim mestom i 16 lokala opšte namene.
 
Nacrt plana detaljne regulacije prostora između radne zone "Istok" i Sadova u Petrovaradinu, kojim se predviđa da 50 odsto površine od osam hektara bude posvećeno poslovanju. Unutar radne zone planirane su namene iz oblasti sekundarnog i tercijarnog sektora. Sekundarni sektor podrazumeva industriju, dok tercijarni predstavlja trgovinu, turizam, ugostiteljstvo, zanatstvo, i slično. Maksimalna dozvoljena spratnost je prizemlje i dva sprata, dok administrativne zgrade mogu imati i više spratova. 
Tokom prethodne godine su gradski urbanisti planirali i dodatne izmene na nekim lokacijama širom grada.
 
Tako se izmenama plana na lokalitetu Đačkog igrališta planira izgradnja dva nova objekta Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu, od kojih će jedan biti prizeman sa podrumom ili suterenom, a drugi može biti maksimalno dvospratnica sa suterenom, odnosno podrumom. 
 
Prizemni objekat planiran je u većem delu ove površine, iznad kojeg će se na ravnoj krovnoj ploči nalaziti multifunkcionalni sportski teren, sa slobodnim prostorom i ogradom. Sportski teren će i dalje moći javno da se koristi, a pristup se treba projektovati iz postojećeg kompleksa terena igrališta.
 
Stambeni blok koji će se graditi na području između Sajlova i Veternika, zbog čega se i menja Plan generalne regulacije ovog područja, podrazumeva oko 8,3 hektara prostora, a biće namenjen višeporodičnom stanovanju, odnosno poslovanju. Osim objekata za višeporodično stanovanje, nalaziće se i zdravstvena stanica, odnosno dom zdravlja, dok će predškolska ustanova biti u prizemlju jednog višeporodičnog objekta.
 
Novim konceptualnim okvirom prostornog plana stanovanja uz Bulevar Evrope u Novom Sadu planira se prostor za višeporodično stanovanje, ali i predškolska ustanova i kompleks toplane.
 
Ovo su samo neki od izdvojenih planova i projekata širom Novog Sada, a mapu izgradnje možete potražiti i na sajtu Gradnja.rs.
 • Sokrat

  21.06.2024 09:28
  Dno
  Kad na Limanu ,koji je u SFRJ bio pojam urbane kulture, trešti turbo folk ,to je paradigma koja znači da smo dotakli dno.
 • Trt

  20.06.2024 10:02
  @Gnjila

  “otkupili te iste stanove za hiljadu maraka”

  Više od 90% nekretnina o kojima pišeš je do 90-tih odavno bilo u privatnom vlasništvu a većina ih je od tada promenila po 2-3 vlasnika, ali to tvoje lupetanje je i dalje omiljena fantazija bagre koja je u to vreme još brisala gu*ice šišarkama.

  “nema više ni rezervnih delova”

  Svi rezervni delovi se redovno menjaju, jedino što se sad umesto kvalitetnih originalnih uvozi kineski krš; i pored toga su stari liftovi bolji od 90% limenih kutija napravljenih isključivo od tog krša koje se stavljaju u novogradnji.

  “kad se odvalio zid od terase”

  Od čitave priče kako beton ima rok trajanja od 60 godina otpala jedna ograda od terase na nekoliko desetina hiljada stanova.

  “Nisu svi koji u ovoj državi dobro zarađuju pevači, fudbaleri, kriminalci, i stranački kumovi.”

  Nisu ni svi rođeni juče da kupuju bofl robu, niti su svi koji loše zarađuju zavidni propaliteti poput tebe.

  “Zato će onaj ko plati kvadrat 3000€ imati da dâ i 5000 RSD mesečno na održavanje ako treba.”

  Kako da ne. Ima dosta primera "elitnih objekata" poput Park sitija gde nesretnike koje su navukli da ih kupe ne mogu da ubede da odreše kesu za uređivanje okoline i plate svojih garažna mesta, zato im se deca igraju po okolnim dvorištima a oni čekaju da komšije krenu na posao da se uparkiraju u susednom kvartu. Sve to čeka vas paćenike koji se primate na bofl robu - parkiranje ispred tuđih zgrada i šetanje dece po tuđim dvorištima koje neko drugi održava.
 • hegel

  20.06.2024 09:34
  @novosađanin
  bravo , sve si lepo objasnio !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti