Čanak: Vojvodini potreban autonomistički front

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je Vojvodini potrebno stvaranje "autonomističkog fronta" i dodao da Vojvodini treba pomoć kroz internacionalizaciju pitanja njene autonomije u Srbiji.
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je Vojvodini potrebno stvaranje "autonomističkog fronta" i dodao da Vojvodini treba pomoć kroz internacionalizaciju pitanja njene autonomije u Srbiji.

"Vojvodina se stalno tretira kao maloletna i maloumna, jer joj se ne dozvoljava da raspolaže sopstvenim novcem, a Srbija se prema njoj odnosi kao prema zaposednutoj teritoriji", rekao je Čanak u intervjuu za televizju "Al Džazira Balkan". Dodao je da stvaranje autonomističkog fronta za zaštitu Vojvodine nije nikakva nova ideja, već samo nastavak ideje Vojvodjanskog fronta nastalog još 1935. godine koju treba "upodobiti današnjem vremenu".

Prema njegovim rečima, Vojvodina je samostalno, sa svojom teritorijom, stanovništvom i organima vlasti dobrovoljno pristupila Srbiji, a onda je napravljen "istorijski falsifikat" po kojem je Vojvodina nastala u Srbiji i bila zapravo privremena komunistička tvorevina. "To je preširoka tema za jednu stranku, i zbog toga je jedan tip frontovskog organizovanja ono što nam treba. Trebaju nam svi ljudi koji razumeju koliko je anticivilizacijski gušiti prostor kao što je Vojvodina, koji je šampion evropskih vrednosti: nadnacionalnog, gradjanskog, regionalnog, sa otvorenom granicama na sve četiri strane sveta", istakao je Čanak.

On je ocenio da odnos Srbije prema Vojvodini liči na "porodično nasilje". "Kad neko u kući tuče ženu i decu, maltretira ih, a propio je sve, onda se neko obrati socijalnoj službi. Da li je to internacionalizacija? Nije, nego pravo na odbranu onih koji su manji i slabiji. Vojvodina je slaba, ne može se sama suprotstaviti", kazao je Čanak.

Ocenio je da Vojvodina danas nema ni jedan elemenat autonomnosti, a da vojvodjanska administracija služi samo tome da "pokaže nemoć".

Lider LSV je kritikovao i ubrzano približavanje Srbije Rusiji i istovremene najave obračuna sa korupcijom, ističući kako je naveća korupcija u svetu upravo u ruskim of-šor firmama. "A šta smo mi ovde, nego ruska of-šor firma", rekao je Čanak.

  • Milos

    29.08.2012 12:27
    Opet ih zaludjuješ...
    ...u pravcu: čije su naše pare? Pa tvoje Čanak!
  • Psihijatar

    29.08.2012 11:36
    Prvo nek sebe dovede u red, makar vizuelno
    Prvo nek sebe dovede u red, makar vizuelno pa ću tek tada razmisliti da li ću mu verovati. Namam običaj da verujem ljudima koji ne mogu da brinu o sebi i svom telesnom i psihičkom stanju, pogotovo ne verujem lenjim ljudima. Ali verujem onima koji su doveli sebe u red i koji su organizovani,vredni, i dalje uče, ovaj Čanak je ko pokvarena ploča 20 godina priča jedno te isto, po tome vidim da se nije ni malo potrudio, niti radio na sebi da se malo unapredi, bar u intelektualnom smislu.
  • semtex

    29.08.2012 10:35
    @mumu
    Zamisli da ga podrzimo,ala bi tek onda kumovi drmali...dobili bi mikro kolumbiju u sred Evrope...NE,hvala lepo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.