Nađeno rešenje za Razvojnu banku Vojvodine

Vlade Srbije i Vojvodine su danas potpisanim sporazumom pronašle rešenje za probleme Razvojne banke Vojvodine, čime je omogućeno da svi deponenti i štediše te institucije budu potpuno spokojni.
Vlade Srbije i Vojvodine su danas potpisanim sporazumom pronašle rešenje za probleme Razvojne banke Vojvodine, čime je omogućeno da svi deponenti i štediše te institucije budu potpuno spokojni.

Dve vlade potpisale su danas sporazum da status Razvojne banke Vojvodine (RBV) bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku, odnosno Razvojni fond Vojvodine, saopštila je knacelarija Vlade Srbije za odnose s medijima.

Sporazumom je predviđen prenos aktive i pasive na onu banku koja ponudi najbolje uslove za prenos. "Reč je o blizu 110 miliona evra osiguranih depozita i blizu 100 miliona neosiguranih depozita, odnosno oko 80.000 deponenata", navodi se u saopštenju. Svi deponenti i štediše Razvojne banke "mogu biti potpuno spokojni jer su njihova sredstva, do sada deponovana u ovoj finansijskoj instituciji, potpuno sigurna i obezbeđena".

Zajedničkim sporazumom planirano je i da se za iznos neosiguranih depozita, "koji nije pokriven kvalitetnom aktivom banke, u iznosu od oko 70 miliona eura, emituju petogodišnje obveznice, od kojih će AP Vojvodina emitovati 78,11 odsto, a Republika Srbija preostalih 21,89 odsto". Ovim obveznicama moći će da se trguje na sekundarnom tržištu, navodi se u saopštenju i dodaje da "će Republika Srbija i AP Vojvodina obveznice preneti Agenciji za osiguranje depozita, u cilju njihovog daljeg prenosa na izabranu banku preuzimaoca".

Sporazumom je takođe predviđeno osnivanje, po hitnom postupku, Razvojnog fonda Vojvodine, u kojem će učešće i upravljačka prava ostvarivati Vojvodina i Srbija u odnosu 78,11 odsto pokrajina i 21.89 odsto Republika Tu se radi, kako se objašnjava u saopštenju o "identičnom odnosu u emisiji obveznica i na koji će biti prenet deo aktive - "kreditni portfolio pravnih lica i stalna imovina Rayvojne banke Vojvodine.

Dogovoreno je i da Vojvodina inicira donošenje zakona o Razvojnom fondu Vojvodine po hitnom postupku. Vlade Srbije i Vojvodine, "uz podršku Narodne Banke Srbije, odlučile su se na ovaj zajednički korak, jer je ova mera, najjeftinija za građane, odnosno budžete Srbije i Vojvodine, a ujedno omogućava i potpunu stabilnost finansijskog tržišta".

  • 10.12.2012 08:15
    ODGOVOR
    Gps ne znam ko si, ali odakle tebi pravo da ti pricas o radnicima RBV, mozda ja nisam radnik RBV i ne pisem za vreme radnog vremena, SRAMOTA.
  • gps

    07.12.2012 19:52
    JA@
    vidim saljes poruku u 15:03...to je jos radno vreme u banci? zar ne? a ti pises po forumima...tc tc tc,pa morali ste propasti...koliko pauza za kafu imate?...vise vas je ispred banke sto pusite nego sto ima klijenata u banci...Zao mi je svakoga ko posteno radi i ostane bez posla,a dzabalebarosa nije...
  • JA@

    07.12.2012 14:03
    RADNICI RBV
    Da li se ministri pitaju sta ce biti s radnicima RBV, mnogo ih briga. Sram Vas bilo gospodo politicari pokrali ste Banku, pa sada posten narod na ulicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti