Udruženje "Tata" proširuje se na Novi Sad

Udruženje razvedenih i rastavljenih očeva i očeva samostalnih staratelja "Tata" u četvrtak će u 18 sati u Master centru Novosadskog sajma predstaviti svoju organizaciju.  
Udruženje razvedenih i rastavljenih očeva i očeva samostalnih staratelja "Tata" u četvrtak će u 18 sati u Master centru Novosadskog sajma predstaviti svoju organizaciju.

Oni planiraju da osnuju kancelariju i u Novom Sadu, zbog velikog interesovanja.

Predsednik tog udruženja Dejan Višekruna objašnjava za Radio 021 da su njihovi ciljevi stavljanje muškaraca kao roditelja u ravnopravan položaj u društvu, u odnosu na majke. "Mi nastojimo na tome da svaki roditelj i budući roditelj bude valjano i na vreme obavešten o svojim pravima, pravima njegove dece i načinima za ostvarivanje tih prava", navodi on.

Višekruna kaže da je do sada preko 2.500 građana podnelo zahtev za učlanjenje, dodajući da se veliki broj zainteresovanih građana iz Novog Sada javio, tako da su odlučili da osnuju povereništvo i u Vojvodini. Kao najveće probleme koji se odnose na razvedene i rastavljene roditelje i roditelje samostalne staratelje, Višekruna navodi to što se zapostavljaju deca.

Priprema dece za razvod roditelja

On kaže da se udruženje "Tata" usredsređuje na razvoj odnosa otac - dete i razvoj svesti kod očeva o značaju očinstva, kao i na probleme očeva u toku razvoda. "Bavimo se prevencijom svađa i zlonamernog ponašanja očeva u toku razvoda", kaže on i dodaje da uskoro pokreću sopstveni alimentacioni fond iz kojeg će nastojati da se obezbedi alimentacija majkama dece čiji očevi nisu u mogućnosti to da učine.

Udruženje ima više od 400 verifikovanih članova, sa kojima su obavljeni detaljni individualni razgovori o problemima sa kojima se susreću.

Oko 15 odsto članova ove organizacije čine žene, dok se u upravnom odboru nalaze dve razvedene majke. Udruženje "Tata" blisko sarađuje sa nekoliko majčinskih roditeljskih udruženja i udruženja samohranih majki i trenutno se intenzivno radi na formiranju zajedničke platforme delovanja i mreže udruženja. Nemaju stalno zaposlene već oko 20 volontera.

Udruženje je osnovano 14. februara ove godine u Beogradu. (Suzana Stojićević)

  • Биљана

    28.10.2023 16:40
    Удружење тата у Новом Саду
    Да ли сте у НС и на којој адреси?
  • Marina

    13.12.2012 11:48
    samo napred
    Ovo zvuči vrlo dobro i korisno.Treba podržati ovakvo udruženje jer se radi o životnim pitanjima,a svi samohr.roditelji su u teškom položaju.Samohrani očevi su često diskriminisani u poređenju sa majkama,počev od propisa i sudske prakse,pa nadalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti