Optužnica zbog izazivanja nacionalne mržnje u Temerinu

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv sedmorice osumnjičenih za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti u prošlogodišnjem incidentu u jednom ugostiteljskom objektu u Temerinu.
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv sedmorice osumnjičenih za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti u prošlogodišnjem incidentu u jednom ugostiteljskom objektu u Temerinu.

Povodom događaja koji se dogodio 21. oktobra u kojem su povređeni Denis R. (23) i Mirko B. (23), optuženi su Atila Oros (23), Robert Oros (20) i Čongor Koperec (19) iz Temerina, Norbert Kovač (33) i Kornel Karpinski (21) iz Bečeja, Tomas Šmit (18) i Florijan Apatocki (18) iz Ade. Njima se stavlja se na teret da su tog dana zlostavljali prisutne i ugrožavali njihovu sigurnost. Uz to, pripisuje im se da su pozdaravljali nacističkim pozdravom „Zig hajl”, pri tom gurajući goste lokala, koje su psovali i vređali po nacionalnoj osnovi.

Tom prilikom nastala je gužva, a jedan od osumnjičenih tereti se da je jednog mladića udario flašom u glavu nakon čega je došlo do tuče koja se nastavila ispred kafića. Optuženi se terete da su nasrnuli na dvojicu mladića iz Temerina, tukli ih nogama i rukama i naneli lake telesne povrede, a potom su se neki gosti lokala okupili i napali mladiće koji su naknadno procesuirani.

Optužnica je podignuta i protiv Predraga Novakovića, kome se stavlja na teret da se nasilnički ponašao jer je prilikom jurnjave po ulicama nakon incidenta sustigao Norberta Kovača i lakše ga povredio.  

Policija je ranije nakon incidenta saopštila da su mladići imali obeležja Pokreta „64 županije“ na odeći, kao i da je u stanu Roberta Orosa pronašla automatsku pušku i drugo oružje i municiju, kao i propagandni materijal Pokreta „64 županije“. Taj pokret je nakon incidenta saopštio da nema veze sa ovim događajem i da vinovnici nisu čalnovi ovog neonacističkog pokreta.

  • 30.01.2013 14:08
    srbin iz krajine
    kad sretnem nekog druge nacionalnosti apsolutno i dodatno se trudim svim ( skromnim) silama da pokazem respekt i postovanje koje imam realno prema svakom ljudskom bicu ali brate mili pa mi smo se sto puta bolje slagali sa hrvatima u krajini nego tu sada sa Madjarima pa su nas na kraju kad su hteli -ipak lako zavadili. Cuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga - pa to ti je nema druge. Ljudi dobri - losi, svaka druga podela bolesna tj bolestan ko deli drugim merilima.
  • 30.01.2013 14:01
    Da razjasnimo ovo sa puskom. Decko je tu tzv. automatsku pusku kupio na lokalnom vojnom otpadu na kilo kao staro gvozdje. Istu je sastavio iz tri dela, jdenostavno zavario. Iz te puske po misljenju sudskog vestaka nije moguce ispaliti metak, pa eto u optiznici ova puska se ni ne pominje. Ali za neke izgleda najbitnije je da se govori o pusci bez obzira na ostale cinjenice.

    Drugo, optuznica je podignuta pre dvadesetak dana. Vest se pojavila posle nemilog dogadjaja kada su za vikend pretuceni Madjari. Slucajnost ili ne?

    Zasto niko ne govori o tome da su iste Madjare koji se sada nalaze u pritvoru posle incidenta u kafani u oktobru vijali kamionom i gadjali pivskim flasam dok su se vracali svojim kucama? Jedan je pao pod kamion i da ga drug nije izvukao pregazili bi ga!

    Pitam se da li ce Srbe ucesnike poslednje tuce teretiti za krivicno delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mrznje i netrpeljivosti kao Madjare za incident koji se desio u oktobru prosle godine? Zasto verujem da ce odnos pravosudja i istraznih organa biti potpuno razlicit u ova dva slucaja?

    Ko stoji iza ovih incidenata? Neki lokalac ili neko sa strane?

    To su pitanja na koja treba pronaci odgovor sto hitnije.
  • EvoOvako

    30.01.2013 11:12
    Za razne ANTIFE
    E ovo su fašisti, gospodo!!! Ili možda nisu? Ili su možda fašisti samo oni koje vi tako okarakterišete?! Elem, SVAKO nasilje je za osudu i nadam se da će biti proc esuirani i ovi od pre neki dan. Sve to treba poslati tamo gde im je mesto - u rudnik. Doduše, one koji su fašisti u mnoooogo dublji rudnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti