Protest biciklista zbog velikog broja kazni

Od početka godine je u pešačkoj zoni zbog nedozvoljene vožnje kažnjeno 242 biciklista. Grupa biciklista protestovaće u subotu u podne zbog akcije policije koja je prethodnih dana kažnjavala one koji su vozili bicikl u centru grada.  

Od početka godine je u pešačkoj zoni zbog nedozvoljene vožnje kažnjeno 242 biciklista. Veći broj kazni ovih dana nije rezultat neke posebne akcije, nego su redovne kontrole pojačane sa lepim vremenom, kaže za Radio 021 Dejan Milojević iz saobraćanje policije.

Grupa biciklista protestovaće u subotu u podne zbog akcije policije koja je prethodnih dana kažnjavala one koji su vozili bicikl kroz pešačku zonu u centru grada.

Biciklisti će se okupiti na kraju Dunavske ulice, na platou između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti. Nakon toga će gurati bicikle kroz centar grada, do Gradske kuće, gde će uručiti svoje predloge kako rešiti probleme.

Nezadovoljni Novosađani okupili su se putem socijalne mreže Fejsbuk i kažu da ovo nije protest protiv zakona i reda, već želja da se onima koji biciklom dolaze na posao i u školu omogući da nesmetano prolaze kroz centar. Oni predlažu da im se dozvoli da biciklom prolaze kroz centar propisanom brzinom, da se iscrtaju koridori ili da se zabrana kretanja kroz pešačku zonu vremenski ograniči.

O tome koje su ulice otvorene, a koje zatvorene za bicikliste, odlučuje Gradska uprava za saobraćaj, a policija samo kontroliše da li se to poštuje. Kazne za vožnju u pešačkoj zoni zavise od suda za prekršaje, a kreću se od 6.000 do 20.000 dinara.

  • 23.06.2015 13:03
    Koliko se secam kod hotela putnik stoji znak da je i pesacka i biciklisticka zona , tj da se biciklisti mogu kretati brzinom pesaka. Gde je obelezeno ja postujem a gde nije nek se protrude da stave znak .Milion primera je u gradu gde se nisu udostojili da stave znak da je biciklisticka staza ili pesacka.Mislim svakako ima onih koji i pored znaka ne postuju pravila, ali ima nas i koje zbog njih stavljaju u isti kos. Kad zakon bude primenjen i na ostale ucesnike u saobracaju i kad bude isti za sve ,onda se mozda svi nauce pameti .
  • G

    27.06.2010 15:23
    @samael - a trebalo bi predložiti i da se prebroji broj nepropisno parkiranih, i potom u krugu od kilometar izbroji koliko ima slobodnih parking mesta, pa kada se utvrdi kao što će se utvrditi, da je prvi broj enormno veći od drugog, utvrdi odgovornost grada koji smatra da je broj parking mesta kao pre 20 godina dovoljan za Novi Sad 2010-te godine. Ovo isto važi i za mnoge druge delove grada - kako je to lepo, utvrdiš da ima manjka parking prostora, namerno nećeš da to rešiš, ali zato vrlo revnosno radiš na kažnjavanju nepropisno parkiranih. Otpilike kao kada bih ja zabranio vama da izađete kroz ulaz vaše zgrade, a vi to MORATE, pa lepo pišem kazne kad god to uradite. A rešenje - pa molim lepo, iskačite kroz prozor.
  • samael

    27.06.2010 10:31
    Podzemni
    Predlazem akciju novinarima 021. Neka neko stane i samo jedno jutro prebroji koliko kamikaza pretrci ulicu kod podzemnog prolaza, zatim, nek se prebroji koliko pandura sede kojekuda i srcu kafu-pivo pa cemo dobiti prikaz rada i efikasnosti saobr. policije. Pored toga, nek neko pokusa da prijavi pogresno parkirano vozilo na broj saobr. policije... ako mu se javi zenska osoba (srednjih godina reko bi po glasu) nek dobro pazi sta ce reci jer doticna ume da bude izuzetno neprijatna. Toliko. Molim vas pokusajte, mislim da ce rezultati "eksperimenta" biti vrlo interesantni i za vas i za slusaoce-citaoce. Pozdrav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti