Misterija kostiju na Hanskom placu gde je danas Matica srpska

Među najvećim misterijama u istoriji Novog Sada je i pronalaženje velikog broja kostura na mestu gde je sagrađena zgrada u kojoj se danas nalazi Matica srpska.
Misterija kostiju na Hanskom placu gde je danas Matica srpska
Foto: 021.rs

Jedna od najstarijih kulturnih ustanova u Srba sa tradicijom od dva veka decenijama se nalazi na trgu koji danas nosi naziv po dobrotvorki Mariji Trandafil, u zgradi koju je baš ona sagradila kako bi se tu smestilo sirotište. Objekat je podignut 1912. godine, a zgrada je krajem prošlog i početkom ovog veka značajno proširena dodavanjem krila koje je dosta uspešno uklopljeno u prvobitan projekat arhitekte Momčila Tapavice od pre više od jednog veka.

Zgrada se nalazi na takozvanom Hanskom placu i zbog toga se od početka gradnje, pa i pre toga, pričaju legende o tome šta se dešavalo sa putnicima u Turskom hanu koji se tu nalazio do juna 1849. godine kada je potpuno uništen u bombardovanju Novog Sada sa Petrovaradinske tvrđave tokom bune 1848/49. Legende govore da su mnogi gosti koji su odseli preko noći u Turskom hanu nestali zauvek, a sve to posebno je potkrepio pronalazak kostiju kada su počeli radovi na temelju zgrade sirotišta. Takođe, tokom radova oko zgrade, tokom XX veka, nalaženi su ljudski ostaci.

Hroničar Zoran Knežev za 021.rs kaže da ne treba zaboraviti da je Turski han bila jedna od najstarijih novosadskih kafana i da je na toj lokaciji bila od 1749. godine. U hanu su se prvenstveno okupljali turski trgovci koji su išli ka severu, ka Budimpešti, Beču ili drugim delovima Evrope.

- To je bilo jedno svratište gde je dolazilo i do svađa i kavgi, pa i ubistava i sasvim je moguće da su tu u blizini leševi bili i zakopavani. Tako da je moguće da kosti potiču od toga - priča Knežev za 021.rs.

Kako kaže naš sagovornik, iza legendi može stajati i sasvim logično objašnjenje, a to je blizina Nikolajevske crkve koja je nekada imala i svoje groblje.

- Uz Nikolajevsku crkvu bilo je groblje i to je istorijska činjenica. Groblje je otprilike zauzimalo prostor Matice srpske, sadašnje porte i okolinu - navodi ovaj novosadski hroničar za 021.

Knežev dodaje da je danas ipak jako teško utvrditi od kada potiču te kosti i kako su završile na prostoru ispod Hanskog placa. Dodaje da su arheolozi na više lokacija u centru Novog Sada nalazili kosti i druge tragove boravka ljudi na ovom prostoru stotinama, pa i hiljadama godina. S druge strane, za život grada, pored brojnih legendi o Petrovaradinskoj tvrđavi, dobro je da imamo i legendu o ukletom Turskom hanu gde su goste zbog pljačke ubijali tokom noći i leševe potom zakopavali u podrumu.

Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

  • J. G

    24.07.2020 21:33
    J. G
    Mnogi gradjani koi se bave kao istorijom novog sada zaboravljaju dali slucajno ili namerno dase na tom mestu nalazilo tursko trgovacko naselje sa kucama,kafe-motelima(hanovi),radnjama,muslimansko groblje i dve dzamije. Bila je dozviljena trgovina i sa hriscanima,jevreima,muslimanima sa svim trgovcima koi su dolazili tim poslom. Ove podatke koi su ucrtani i opisani do detalja sa svim nekretninam i stanovnistvom koje je zivelo u današnjem novom sadu imate u arhivi istanbula pored muzeja. Potreban vam je zahtev za cega vam treba podatak i 75eura uplate takse. Mene vise zanima kako je to naselje varvarski sruseno i vlasnici proterani i deo je pobijen bez ikakve nadoknade od strane austrougarske monarhije u kojoj su bili i nasi preci srbi. Tu cete procitati kako se zvao danasnji novi sad i sve ostalo. Da zemlja u novom sadu moze govoriti svi bi zanemeli.
  • Wiki

    24.07.2020 17:16
    Jako tesko, ili jako skupo
    Sta je sa metodom radioaktivnog ugljenika? Koristi se decenijama
  • Djordje

    24.07.2020 16:20
    NS, moj grad!
    Opste je poznata cinjenica (barem nama koji smo iz NS), da je tokom zidanja Srpskig narodnog pozorista takodhe pronadjeno puno mostiju, koja su verovatno bila pokopana u sklopu porte Uspenske crkve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.