CK13: Kultno mesto muzike i aktivizma

Budućnost Omladinskog centra CK13, poznatijeg Novosađanima kao "Crna kuća", poslednjih meseci opisuje se kao neizvesna, ali neupitan je značaj njene prošlosti i sadašnjosti.
CK13: Kultno mesto muzike i aktivizma
Foto: 021.rs
"Omladinski centar CK13" su osnovale tri nezavisne organizacije iz Novog Sada: Kružok, AKO - Alternativna Kulturna Organizacija i Centar za nove medije_kuda.org sa ciljem nastavka borbe problemima desnog ekstremizma, fašizma, nacionalizma i ksenofobije. 
 
Od kada su se 2007. uselili u kuću okrečenu u crno, simbolično smeštenu na broju 13 u ulici Vojvode Bojovića, Crna kuća izrasla je u novosadski alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma pre svega mladih.
 
Đorđe Majstorović iz Omladinskog centra CK13 kaže za 021 da je u vreme kada je nastala naziv Crna kuća bio istovremeno i bukvalan i simboličan.
 
"Pored toga što je bila okrečena u crno, situacija sa omladinom i njenom perspektivom je bila prilično loša u to vreme kada je nastala Crna kuća, a nije se ništa promenilo u međuvremenu, tako da ostaje crna, mada znamo da je crna samo samo spolja, iznutra nikad nije bila crna, a i prilično je šareno ovde u dvorištu", priča Đorđe.
 
 
Dodaje da je Omladinski centar CK13 pokrenut "usled dramatičnog nedostatka alternativnih, vanškolskih, edukativnih i medijskih centara u Novom Sadu koji konceptualno povezuju različite potrebe mlade populacije i koji su otvoreni i dostupni upravo mladima".
 
"Osnovna ideja je da mladi ljudi imaju mesto na kom mogu da se izraze i umetnički i politički i da se artikulišu i nekako i dalje istrajavamo u tome i pokušavamo da budemo što više nezavisni", ističe Đorđe.
 
U CK13 se vremenom stvorio otvoren prostor namenjen javnim diskusijama, istraživačkim projektima, nezavisnom izdavaštvu, koncertima, radionicama i predavanjima.
 
"Muzika je sigurno naš najprepoznatljiviji program, ali ovde se preko nedelje skoro svakog dana nešto dešava. Imamo programe svaki dan, od radionica, preko filmskih ciklusa koje uglavnom uređuju mladi ljudi, zatim raznih stvari gde oni mogu da se uključe volonterski, poput otvorene kuhinje koja dugo radi kao jedan volonterski kolektiv skoro deset godina. Tu su i jezičke radionice, radionice heklanja, radionice kreativnog pisanja", priča sagovornik 021.
 
Poslednjih godina u Novom Sadu otvara se sve više ovakvih alternativnih mesta što je, priča Majstorović, pozitivno, jer su mladima potrebna mesta na kojima mogu slobodno da se izraze.
 
"Mislim da je jako bitno da postoji više mesta na kojima mladi mogu da budu slobodni da izmaštavaju neke stvari i da ih sprovode u delo i sa svojim vršnjacima i sa nama malo iskusnijima. Mi jesmo omladinski centar pre svega, ali nismo, u tom smislu, nikada bili zatvoreni i ograničeni samo na omladinu", objašnjava Đorđe.
 
Uprkos sad već brojnim alternativama, CK13 ostaje jedno od najprepoznatljivijih mesta u Novom Sadu, ne samo kada je u pitanju muzika, nego i sve druge aktivnosti koje se u ovom omladinskom centru sprovode iz dana u dan.
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Pufta kasap

    14.08.2020 23:48
    Cia
    ...sisa presušila...šta ćete sada gospodo...
  • Triva

    14.08.2020 20:36
    CK je bio kultno mesto
    Bio je dobar, kultura, umetnost, aktivizam i underground, kad je ekipa držala, kad su naši limanci bili u šanku, svega preko šanka, svega i ispod i kada nikog nije bilo briga da li su četnici, dizelaši, punksi, ili afa došli na roštilj i da li u njemu ima mesa, ili ne, a danas je oličenje i jedina definicija okorele diskriminacije.
  • euan g mackie

    14.08.2020 18:07
    Pariz - Ajfelova kula
    Novi Sad - CK13

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.