Zanatsko pivo - od vojvođanskih ravnica do novosadskih šankova

Prema rezultatima pretrage na portalu "Kraft lokator", u Novom Sadu ima više od 30 mesta na kojima se može kupiti ili popiti zanatsko pivo.
Zanatsko pivo - od vojvođanskih ravnica do novosadskih šankova
Foto: 021.rs, ilustracija

Ta mesta uključuju pivnice, pabove, podrume pića, restorane i specijalizovane prodavnice, a ovo pivo se takođe može kupiti i u prodavnicama ili direktno od proizvođača.

Čini se da je do ekspanzije kraft pivarstva u Novom Sadu došlo preko noći, od jednog ili dva lokala koja su prodavala po nekoliko vrsta zanatskog piva, preko samostalnih proizvođača, pa sve do Festivala zanatskog piva koji je postao tradicionalna manifestacija na kojoj se okupljaju pivari iz države i regiona i ljubitelji ovog specifičnog pića.

Aleksandar Šujica, menadžer lokala Brauhaus, specifičnog po tome što se pivo proizvodi u prostorijama samog lokala, pričao je za 021 o posebnosti ovog zanata kao i o zainteresovanosti Novosađana i turista za kraft pivo.

"Sve je više lokala koji praktikuju ovaj vid ugostiteljstva, sve je više malih pivara, sve je više različitih stilova. Svake godine među gostima možete da primetite porast znanja, odnosno svake godine možete sa njima sve više da pričate o različitim stilovima piva, različitim tipovima hmelja, slada i tako dalje", objašnjava Šujica.

On smatra da su za to zaslužne i neke manifestacije kao što su Festival zanatskog piva i Oktoberfest.

"Sve nam to daje vetar u leđa i veliku podršku da nastavimo da se bavimo ovom zanimljivom pričom", kaže Šujica i dodaje da je sve to doprinelo da Novi Sad sebe stavi na mapu kraft pivarstva, ali da treba raditi na tome da se privuku pivski entuzijasti među turistima.

Kako zaključuje Šujica, male domaće pivare i mnogobrojni barovi i definitivno su stavili Novi Sad na mapu zanatskog pivarstva, što je svakako značajan korak napred.

U jednoj od najstarijih kraft pivara u Novom Sadu "Razbeerbriga" kažu za 021 da su počeli sa radom kao i većina zaljubljenika u kraft pivo - u kućnim uslovima gde su pokušavali da naprave pivo koje bi popili zajedno sa svojim prijateljima.

 "U par malecnih sudova počele su da se rađaju ideje o Black Rider-u, Bandiera Rosi, a kasnije i ostalim članovima Razbeebriga pivare", pričaju prisećajući se svojih početaka.

Kraft pivo vide kao veliku priliku za lokalni turizam, a smatraju da turisti koji dolaze u Novi Sad pokazuju veliku spremnost da eksperimentišu sa novim ukusima.

"Uvek su spremni da probaju nešto novo, saslušaju priču koja stoji iza svakog brenda kada im se nešto veoma dopadne tu su uvek paketi za poneti. Svako voli da sa sobom ponese lep i ukusan suvenir koji će ga podsetiti na mesto gde je bio", pričaju u ovoj pivari.

Upravo i stvaranje tih etiketa i brendova koji turistima služe kao suveniri nalaze najinspirativnijim delom proizvodnje.

"Proces je zabavan i kreativan, ali zna nekada da potraje i predugo, nismo uvek baš 100 odsto na istoj talasnoj dužini, ali naravno na kraju uvek budemo. U većini slučajeva počnemo od stila piva uz koje kreiramo željenu priču i poruku koju želimo da prenesemo na naše kupce, a na kraju sve to pokušamo da uz pomoć dizajn tima prenesemo na etiketu. Proces je užasno zabavan ali i naporan, ali ništa što par piva ne mogu da vrate na pravi put", navode u pivari "Razbeerbriga".

Kao ključ stvaranja autentičnosti koja na najbolji način predstavlja Novi Sad i Vojvodinu navode sastojke koji se nabavljaju od lokalne zajednice. To pivu daje poseban karakter i specifičan ukus - vojvođanski.

Razlog popularnosti zanatskog piva leži ne u pomodarstvu, već u potrazi za kvalitetom i zasićenosti industrijskim proizvodima koji su često predaleko od prvobitne ideje proizvođača ovog alkoholnog pića. Za razliku od njih, lokalni pivari oslanjaju se na stare recepture i prirodne sastojke.

U Evropi kultura ispijanja zanatskog piva traje više od 15 godina. U Americi je počela još osamdesetih. Kod nas se ona tek formira, ali kako stvari za sada stoje, Novi Sad je jedan od gradova u Srbiji koji prednjače u konzumiranju kraft piva, ali i poznavanju istog.

Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

  • Novica

    06.09.2020 11:28
    Industrijsko pivo je nažalost postalo koka kola. Hmelj se dodaje samo kao ekstrakt, vrlo retko pravi.. A na kraju se dodaju aditivi (za ukus, boju, miris, bistrinu) ne bi li svako kuvanje imalo isti ukus.
  • Miloš

    06.09.2020 08:58
    Zanatsko pivo je donelo kvalitet ali mnoge pivare nesistematično prilaze ovom poslu budući da kvalitet varira. Ja sam zagovornik da se treba bazirati na nekoliko vrsta piva umesto na nekoliko desetina poput nekih zanatskih pivara. Posebna priča su tkz sezonska piva koja u stvari predstavljaju pokušaj pivare da progura neuspelu turu.
  • dujasporac

    06.09.2020 05:30
    Pivo u Srbiji je loseg kvaliteta, jedan od razloga je ekstremno losa voda za pice koja se pije u Srbiji a ima i do jecma losijeg kvaliteta i tehnologa koji kaskaju za svetskim iskustvima. Par godina sam u British Columbiji pio kraft piva nacinjena na glecerskoj vodi i jecmu iz Manitobe ( ko se razume u to zna sta je manitobljanski jecam) a prosle godine sam poceo da i sam kuvam pivo za sebe i prijatelje. To mi dodje kao novi hobi, obilazim prodavnice za kraft pivare i same pivare kojih je u Vankuveru i okolini na desetine. Kraft pivo prodaju svi restorani, pabovi a i u svakoj prodavnici pica jedan deo je odvojen za kraft piva. To polako postaje ozbiljan biznis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.