Galerija Matice srpske: Umetnost odolevanja monotoniji

Kombinujući tradiciju i savremeni pristup, Galerija Matice srpske uspeva da ostane privlačno mesto za sve Novosađane, bez obzira na godine, ali i da privuče turiste zainteresovane za umetnost zemlje koju posećuju.
Galerija Matice srpske: Umetnost odolevanja monotoniji
Foto: 021.rs
Galerija Matice srpske je osnovana 1847. godine u Pešti, tada kao Srpska narodna zbirka odnosno Muzeum u okrilju Matice srpske, najstarijeg kulturnog, književnog i naučnog društva kod Srba. 
 
Jelena Ognjanović muzejski edukator priča za 021.rs da je Muzeum, odnosno Galerija, nastao kao potreba i želja tadašnjih članova Matice srpske, pre svega njenog sekretara Teodora Pavlovića, da se prikupe sve umetnine i sve što ljudi smatraju vrednim čuvanja za buduća pokoljenja. 
 
"Tako je Teodor Pavlović uputio jedan poziv građanima preko Serbskog narodnog lista da, ako imaju nešto zanimljivo u svojim kućama i porodicama, zaveštaju Matici srpskoj i tako je zapravo nastala jedna kolekcija, ne samo umetničkih dela već i drugih različitih predmeta koji danas, većinom čine našu zbirku, jer dve trećine naše kolekcije zapravo jesu pokloni i zaveštanja", kaže sagovornica 021.rs.
 
 
Ognjanović kaže da Galerija ima oko 10.000 umetničkih predmeta, a od toga je tek nešto više od 500 izloženo u stalnoj postavci. 
 
"Naravno, to su ona najznačajnija dela, ali pored toga u našim depoima krije se jedno vredno blago, koje se s vremena na vreme prikazuje kroz povremene izložbe", ističe. 
 
Ono što je neobično za ustanovu kulture sa tako dugom tradicijom jeste spremnost da se potraže novi kanali do publike, kao i da se na drugačije savremene načine promoviše umetnost. Tako je primetno aktivno prisustvo i inovativne ideje Galerije na društvenim mrežama, a kao jedan od istaknutih projekata namenjenih mladima javila se i izložba "mimova", koja je dozvolila srednjoškolcima da dela klasične umetnosti pomešaju sa modernim humorom. 
 
 
Ognjanović kaže da im je važno da fond i baštinu galerije učine interesantnim i dostupnim najrazličitijim ljudima.
 
"Muzej 21. veka jeste muzej koji se okreće u potpunosti ka svojim posetiocima. Naravno, moramo da imamo u vidu da želimo da privučemo posetioce različitih uzrasta i interesovanja tako da smo naš program dešavanja proširili na brojne različite događaje i programe", naglašava. 
 
 
Galerija Matice srpske poznata je i po svojim edukativnim programima za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, ali postoje programi i za srednjoškolce, kao i za roditelje sa bebama, od kojih je naročito interesantan i popularan koncert klasične muzike za bebe.
 
 
"Duže od 10 godina organizujemo edukativne programe za najmlađe sa idejom da naučimo naše mališane već u predškolskom uzrastu da posećuju muzeje, a postoji i program za roditelje sa bebama kako bismo podstakli roditelje da posećuju našu ustanovu i da zapravo zajedno sa svojom decom odrastaju uz umetnost", zaključuje Ognjanović. 
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.