Novosadski pasaži: Važni za identitet grada, ali i odraz naše nebrige

Novosadski pasaži, koji su nekada vrveli od života zbog velikog broja prodavnica i lokala, poslednjih godina su sve više prazni.
Novosadski pasaži: Važni za identitet grada, ali i odraz naše nebrige
Foto: 021.rs

Pasaži, koji su prolazi između dve ulice ili dve zgrade, nisu specifičnost Novog Sada i mogu se videti u mnogim gradovima širom sveta, međutim, kako ni svi gradovi nisu isti, tako ni novosadski pasaži nisu poput pasaža u nekom drugom gradu. Oni su često prolaz u jedan drugi svet, a svaki ima svoju priču i ni jedan nije isti.

Skoro svi su u samom centru, starom delu grada i, ma koliko to možda izgledalo neverovatno, zapravo su mnogi do pre manje od 100 godina bili samo prolazi kroz dvorišta ka okolnim livadama, baštama, močvari ili samom Dunavu.

Kako navodi istoričar umetnosti Nebojša Milenković, ne može se oceniti koliko su pasaži Novog Sada jedinstveni, ali su sigurno važni za identitet grada.

- Ne mogu oceniti koliko su jedinstveni, ali jesu specifični za Novi Sad. Ukoliko ih, potencijalno, posmatramo kao jedno od identitetskih mesta Novog Sada, oni bi mogli biti vrlo važni. Ovde je naravno i pitanje kako gradimo identitet, koja su to identitetska mesta do kojih držimo ili ne držimo - priča Milenković za 021.rs.

Kada se govori o pasažima koji još imaju taj duh starog centra grada, sa velikim brojem malih lokala, ne treba zaboraviti da je deo njih potpuno devastiran. Kako navodi Milenković, te pasaže ne obilaze samo Novosađani, nego i turisti, koji u njima mogu videti odraz naše apsolutne nebrige za to kako grad izgleda i kakvu sliku šaljemo o gradu.

- Oni su zaista naše ogledalo. Oni su i odraz potencijala kakav bi ovaj grad mogao biti, ali i ogledalo nebrige za našu kulturnu baštinu i sliku kakvu ostavljamo. Nisam brojao koliko ima pasaža koji se koriste, čini mi se da ih je desetak, ali možda su samo dva takva da ih se ne postidite - kaže sagovornik 021.rs.

Možda baš zbog te nebrige, sada imamo i situaciju da se pasaži zaključavaju i zabranjuje prolaz kroz njih, iako su to javne površine.

Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.

  • /

    10.01.2021 09:38
    /
    sta nam se zalite,
    zar nema velikih kafica po pasazima, zar nema trznih centara u njima. imali ste i onaj lanac knjizara pre nego je promenio ime u vulkan.
    frizeraja, advokatskih kancelarija i knjigovodja jos ima.

    grad foliranata.
    najveci problem su te vase galens arhitetke jer sve neprimereno preurede.

    imate i onu zgradicu od istorijskog znacaja u jednom pasazu
  • Uroš

    10.01.2021 07:47
    Uroš
    Mismo sami sebi najveći neprijatelji pohrlili smo po tržnim centrima ko dase daje besplatno. Centar grada,pasaži,lokali,stanivi su po svim gradovima sveta uvek bili na prvom mestu ti svako zna koje bijo i živeo u inostranstvu. Sa tim se svaki grad ponosi osim kod nas,ovo što je ostalo u centru grada je horor,nedo bog danas zadesi zemljotres. Pa pogledajte svi sverski btendovi su smešteni u centru svakog grada EU. Ovde prošetaš neznaš šta ćete snaći po centru dali ćeti pasti,cigla,crep,zid ili te pojuri pacov. Velika sramota i bruka za ovaj grad i kako se brinu o njemu. Sećem se dobro daje centar bijo u najvećoj krizi 90-ih pun ljudi imao si osećaj kao dasi u evropskoj metropoli. Sramota pustite ljude koji znaju kako da vrate ono što ste namerno uništili.
  • bora

    10.01.2021 06:30
    zanatlije
    Zanatlije su problem jer ih nema.Grad treba da im da sve besplatno.Ja zanatliju
    za opravku kisobrana ne mogu u NS da nadjem vec 25 god.Zadnji je bio u
    Pasicevoj ulici u nekom umetnutom kontejneru od dva kvadratna metra.Ako neko
    poznaje nekog neka pomogne,U BG ima jedan u Visnjicevoj i ubija se od posla
    bez obzira ne Kineske jevtine kisobrane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.