Muzička omladina Novog Sada - 55 godina deo kulturne scene grada

Muzička omladina Novog Sada (MONS) osnovana je 1966. godine i od tada značajno utiče na kulturni život grada.
Muzička omladina Novog Sada - 55 godina deo kulturne scene grada
Foto: Pixabay
Za prvog predsednika izabran je tadašnji upravnik Srpskog narodnog pozorišta Miloš Hadžić. Tokom prvih godina rada, MONS je organizovao školske koncerte i druge muzičke sadržaje edukativnog karaktera, kao što su tematski razgovori i predavanja o muzici. Još na početku, MONS je pokrenuo organizovanje kulturno-obrazovnih koncerata i predavanja o muzici za ljubitelje muzike različite starosne dobi, koji su bili prilagođeni slušaocima i njihovom muzičkom iskustvu. 
 
Jedan od najpoznatijih događaja u organizaciji MONS-a su Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS). Prvi NOMUS održan je 1975. godine, pod okriljem medijske kuće Radio-televizija Novi Sad. Organizaciju je 1987. godine preuzela Muzička omladina Novog Sada. Na samom početku fokus je stavljen na promovisanje domaćih, naročito vojvođanskih umetničkih potencijala i kamerne muzike. 
 
Mia Doroški Antonić, programska saradnica u Muzičkoj omladini Novog Sada za 021.rs je pričala kako se to stalno menjalo i kako je stalno nadograđivanje programa dovelo i do interesantih koncerata na kojima se klasična muzika meša sa drugim žanrovima kao što su džez i pop. 
 
"Kako su godine prolazile, festival se razvijao. Na njemu se širila i žanrovska ponuda. Vremenom je prerastao iz  nacionalne manifestacije u manifestaciju međunarodnog značaja. No, ideja vodilja svih autorskih timova u Nomusu, uvek je bila brižljivo biranje programa u izvođenju čuvenih ansambala i solista. Mogu da kažem da je zahvaljujući Nomusu Novi Sad zaista ugostio brojne ugledne soliste i ansamble iz raznih zemalja sveta. Da pomenem samo neke, to je Kraljevska filharmonija iz Stokholma, Simfonijski orkestar ruske državne kapele, Kamerata baltika, moskovski solisti i Kamerata Salzburg", navela je Mia. 
 
 
Pored Nomusa, Muzička omladina Novog Sada organizuje i Novosadsko muzičko leto. Mia je pričala na koji način se ovaj festival razlikuje od Novosadskih muzičkih svečanosti.
 
"Koncerti su na otvorenom. Žanrovski i stilski su nešto ležerniji programi. Uključeni su, ne samo koncerti klasične, već i etno i džez muzike. Letnji festival takođe postoji vrlo dugo, još od 1995. godine. Letnje koncerte smo mi organizovali na dosta otvorenih lokacija u gradu, kao što su atrijum Crkve svetog Jurija u Petrovaradinu, atrijum Muzeja Vojvodine, Štrand, saletla u Dunavskom parku", kazala je sagovornica 021.rs.
 
Muzička omladina Novog Sada svake godine organizuje između 50 i 100 koncerata, brižljivo odabranih programskih sadržaja i uglednih umentika i ansambala sa domaće i strane muzičke scene.
 
"Ono što radi Muzička omladina Novog Sada bogati kulturnu scenu našeg grada i osvežava izborom programa. Mislim da se usklađujemo sa nekim najsavremenijim umetničkim tendencijama u svetu. Ne zapostavljamo ni domaće umetnike i ansamble. Naš cilj jeste da popularizujemo klasičnu muziku i to nekim visokokvalitetnim i atraktivnim programima, zato što je klasična muzika vrlo često neopravdano zapostavljena. Mislim da u tome uspevamo. Imamo stalni broj posetilaca koji se svake godine proširuje i novim", rekla je Mia.
 
Stalnom nadogradnjom svojih aktivnosti, osluškivanjem aktuelnih dešavanja na svetskoj sceni, ali i potreba slušalaca, Muzička omladina Novog Sada nastoji da neguje publiku, da zadrži stare, ali i privuče nove slušaoce i kao takva ostaje značajan nosilac muzičke kulture grada.
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Radovan

    12.03.2021 15:41
    Treci
    Muzicka Omladina je u privatnoj svojini jednog bracnog para?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.