Balašević se sa 15 godina borio protiv kućnog saveta zbog fudbala: Pogledajte njegovo prvo pojavljivanje u medijima

Davna je 1968. godina, Đorđe Balašević ima 15 godina i bori se za - dečije igralište.
Balašević se sa 15 godina borio protiv kućnog saveta zbog fudbala: Pogledajte njegovo prvo pojavljivanje u medijima
Foto: 021.rs (Screenshot)
U avgustu prošle godine Istorijski arhiv Grada Novog Sada objavio je prvi, njima znani, intervju Đorđa Balaševića. U pitanju i nije baš intervju, već jedna izjava, ali je sve objavljeno u rubrici "Svakodnevni intervju".
 
Dakle, 1968. godine Balašević ima 15 godina i ima svoje probleme, baš kao i Novi Sad. "Da Novi Sad nema dovoljno igrališta za decu, nije ni malo nova stvar", piše novinar.
 
Ostatak teksta prenosimo u celosti:
 
Iz godine u godinu govori se o tom nedostatku i predlažu rešenja koja bi omogućila njegovo otklanjanje. U naselju kod nove železničke stanice situacija je ista. U delu naselja "Pavla Bakića I", na primer, određen je prostor između zgrada za dečje igralište. Posuto je krupnim šljunkom i ne bi se moglo reći da je baš pogodno za svrhu kojoj je namenjeno. 
 
Najčešće dečaci tu igraju fudbal. Ali, nedavno im je kućni savet zabranio sa obrazloženjem da stvaraju veliku buku i prašinu. Da čujemo šta o tome kaže jedan iz tabora "optuženih", 15-godišnji učenik Đorđe Balašević.
 
"Znamo da smo ponekad smetali stanarima. Ali, trudili smo se da što manje galamimo, naročito u popodnevnim časovima odmora. Samo i stanari bi morali da znaju da nam je to jedino mesto za odmor posle škole. Upućuju nas na fudbalsko igralište preko pruge. A česti prelasci preko nekoliko koloseka predstavljaju opasnost veću od štete koju mi pravimo. Stvarno ne znamo gde ćemo se preko leta okupljati, ako stanari ne pokažu malo više razumevanja za nas najmlađe stanovnike ovog kraja, koji ima veliki broj", kaže Đorđe Balašević.
 
B. S.
 
  
 
Ostalo je već, kako se kaže, istorija. Balašević nije postao obećani fudbaler, ali je postao veliki kantautor. Njegovo lice u novinama postala je uobičajena stvar.
  • Kobrani

    22.02.2021 09:42
    U bloku je Djole živeo,danas je to ulica Jaše Tomića.
  • Marija

    21.02.2021 07:16
    Dosledno
    Hvala redakciji na ovoj informaciji.
    Prevažna je za onaj "portret" života Đoletovog.
    Uvek slobodan, uvek pravedan, uvek sa pravim argumentima i uvek korektan

  • Marta

    20.02.2021 18:02
    Rotkvarija!
    To je igraliste u danasnjoj ulici Omladinskog pokreta. U tom kvartu su mu ziveli baba i deda. Igraliste i danas postoji izmedju cetiri zgrade, okruzeno zelenilim. Lep kvart.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.