FOTO Prisetite se poslednjeg Balaševićevog koncerta u Novom Sadu: Ne dajte se barabama kad do sad niste

Tog 19. januara 2020. bili smo na koncertu Đorđa Balaševića na Spensu. Trebalo je to da bude samo deo "bogojavljenske tradicije" u Novom Sadu.
FOTO Prisetite se poslednjeg Balaševićevog koncerta u Novom Sadu: Ne dajte se barabama kad do sad niste
Foto: 021.rs
Međutim, onda je došla korona. Ove godine je koncert odložen i nadali smo se novom, boljem januaru. Bolji januari će doći, ali bez panonskog mornara.
 
Prenosimo vam reportažu sa poslednjeg koncerta Balaševića u svojoj matičnoj luci. Tekst je prvobitno objavljen 20. januara 2020. godine pod naslovom "FOTO: Cirkus se vratio u grad - Balašević održao koncert na punom spensu i najavio nove pesme".
 
***
 
Novosadski kantautor Đorđe Balašević održao je sinoć na Spensu tradicionalni koncert na Bogojavljensku noć, nastupajući više od tri sata tokom kojih je izveo preko 30 pesama.
 
Cirkus se vratio grad. Takva rečenica će, barem u Novom Sadu, uglavnom imati negativan prizvuk.
 
"Cirkus se vratio u grad" kažemo kad krenu izborne kampanje pa odjednom Međumesna autobuska stanica postane premala za sve pridošle autobuse, a ispostavi se i da se Novi Sad najednom raširio do Surdulice i dalje. "Cirkus se vratio grad" reći će neko i kad se mafijaši "malo" raspištolje po gradskim ulicama. 
 
Međutim, kada se Balaševićev cirkus vrati u grad, onda je to druga priča. Ovog puta, publika u ispunjenom Spensu prisustvovala je Cirkusu Balbelo, koji je za ovu priliku uredio jedan od najpopularnijih regionalnih kantautora sa svojim "Ujedinjenim mangupima Vojvodine", odnosno Gospon tamburašima.
 
Ovaj susret Balašević je najavio još prošle godine rečima da se on i publika moraju videti "kako god da okreneš". Iako se dogovorio sa Novosađanima da će koncert na Bogojavljensku noć biti tradicija, Balašević je po sopstvenim rečima, "zamalo zajeb'o". Naravno, bila je to aluzija na događaje od sredine novembra, kada je pesnik iz Ulice Jovana Cvijića doživeo infarkt, pa je bilo neizvesno šta će biti sa predstojećim nastupima.
 
Na binu je izašao uz taktove pesme "Slovenska", a potom su usledili "Neki novi klinci", razigrane "male vidre s Begeja", itd. 
 
  
 
Kao i prošlog puta, i na ovom koncertu među trideset pesama Salajčanina nisu se našle one koje se iz protesta pevaju horski, kao što su "Živeti slobodno", "Krivi smo mi" ili pak zabranjenog hita "Dno dna". 
 
"Stalno slušamo o svetinjama ovih dana,  da nam neko nešto otima. Moje svetinje su ovde, u Ulici Jovana Cvijića. Moje svetinje su u Ulici Ilije Ognjanovića. Moje svetinje su u ovom vremenu, s vama. Moje svetinje su u onom redu u Ulici narodnih heroja. Moje svetinje su u ovom vremenu i za njih ja živim", kazao je Balašević.
 
  
 
"Načinjao" je publiku Balašević uz "Miholjsko leto", "Remorker", "Namćora" i "Bubu Erdeljan", a onda je na red došao i Vasa Ladački i posvete njegovoj večitoj inspiraciji kroz pesme "Unikatna" i "Olivera", pa plima melanholije koja je nadošla sa baladom "Bezdan". Nažalost, uživanje u muzici neretko su kvarili šumovi koji su se javljali "iz tehničkih razloga", ali publika nije preterano mnogo pažnje obraćala na to. 
 
Ako bi i zaškripelo u nekim momentima, Đole je davao dovoljno povoda da se to ne primeti. Bila to priča ili stihovi, manje je važno. Ipak, važna vest s koncerta je svakako da je novosadski kantautor najavio, kako je rekao, ploču sa novim pesmama, koja bi mogla da bude objavljena na proleće. 
 
Laloško "rock'n'tamburanje" nastavilo se uz "Citron pesmu", "Božu zvanog Pub", "Korzo", "Lakonogu", pa onda kad bi možda i srce kantautora reklo da se odmori, u spas bi stigle "Ćaletova", "Provincijalka", "Galicija" i "D-mol". Na tancovanje je pripremao publiku uz "Noć kad je Tisa nadošla", a potpuno je razoružao uz "Devojku s čardaš nogama", "Budimpeštanski sneg", "Aco Braco" koje su bile ispraćene sjajnim soliranjem Mike Jovančića na violini. 
 
  
 
S pesmom kojom je prošle godine otvorio koncertni krug, ove je pokušao da ga zatvori. "Čuvaj mi, Bože, Novi Sad/ Zaposednut i poražen" pevao je Balašević onima koji svakodnevno pružaju korak po ulicama grada, koji je, izgleda, uvek najlepši u nečijem sećanju. Ovog puta "Čuvaj mi, Bože, Novi Sad" imala je i nove strofe poput "Čuvaj mi, Bože, ovaj grad/ Nas mirene i svađane/ Čuvaj mi, Bože, moje Novosađane".
 
Da će Spens biti ispunjen za Đoletov nastup bilo je jasno već prvog dana prodaje ulaznica za koncert, s obzirom da je bio potreban tek koji sat da se rasprodaju sve karte. Stoga je bilo teško da ne naletite na nekog poznanika na platou Spensa ili u hali, a još teže je bilo da vam na nekoj od društvenih mreža nisu iskočili snimci i fotografije sa koncerta. Verovatno je najteže bilo da su svi s koncerta otišli kućama, a da im nije bilo žao što nisu čuli neki Balaševićev hit ili pesmu koja im je lično draga.
 
Neki su se pitali zašto nije pevana "Na Bogojavljensku noć", drugi šta se dogodilo sa "Ostaje mi to što se volimo", sa "Marim ja", "Ne volim januar", "Za treću smenu", "Panonski mornar"... Svako je imao neku  želju, da čuje "Lunjo" ili "Ole lole", "Lađarsku serenatu" ili "Pred zadnji sneg", "Ratnika paorskog srca" u paketu sa kontrastnom "Hej, haj, baš nas briga"...
 
  
 
Od Novosađana, ali i svih onih koji su došli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Balašević se oprostio uz "Lepu protinu kći", "Bože, Bože" i, naravno, uz finalnu "Odlazi cirkus" sa porukom: "Ne dajte se barabama, ne dajte se kad do sad niste".
  • Ljubav

    09.07.2021 19:04
    Djole
    Mnogo nam nedostaje, a za barabe je bio u pravu!
    Cuvamo ga u nama zauvek.
  • Bubamara

    20.02.2021 15:54
    tuzna sam
    Djole, ovaj put si nas zaista za*eb'o, nema vise tvojih koncerata :(
  • Pan5er

    20.02.2021 14:02
    Reci mi koliko ceniš Balaševića da znam jesi li čovek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.