Na Frušku goru - peške, trčeći ili biciklom

Prilika za sportsko-rekreativni turizam u okolini Novog Sada ima mnogo, a najviše na Fruškoj gori.
Na Frušku goru - peške, trčeći ili biciklom
Foto: 021.rs
Nenad Sudarov, direktor Fruškogorskog maratona, kaže za 021.rs da je turistički potencijal maratona ogroman, a da može još više da se iskoristi.
 
"Stranci uglavnom dolaze godinama unazad na planinsko trčanje koje je posebna disciplina u kojoj postoji svetsko prvenstvo. Tako da ti stranci biraju uglavnom te takmičarske staze koje su sertifikovane i koje ulaze u kvalifikacione trke za svetsko prvenstvo. Takvih staza ima pet i svake godine mora da se prođe postupak sertifikovanja", navodi Sudarov. 
 
U ovom trenutku ima 19 staza na Fruškoj gori, odnosno 220 kilometara koji su kompletno markirani i to je jedinstvena manifestacija tog tipa u Evropi. 
 
Kako objašnjava Sudarov, Fruška gora je turistima interesantna zato što nema veliku nadmorsku visinu, pa se ponadaju da će staze biti lake.
 
"Ono što ne znaju je da je profil staza takav da ili se penjete non-stop ili se non-stop spuštate. Vrlo malo ima ravnih delova Fruške gore, tako da kad se sabere dužina i visinska razlika, to bude vrlo zahtevno", ističe. 
 
Sudarov kaže da je jedinstveno to što se sve staze kreću kroz područje Nacionalnog parka Fruška gora.
 
"Svega dva, tri odsto staza prelazi preko asfaltnih puteva. Prolazi se pored brojnih srednjevekovnih manastira, spomenika i drugih znamenitosti. Tu su i vodopadi, potoci i izvori. Tako da se ljudi vraćaju kući puni utisaka. To je nešto što bi moglo više da se iskoristi za turizam, jer postoje mnogi stranci koji žele aktivan vid odmora, a Fruška gora je vrlo blizu Novog Sada koji ima svoje atrakcije i sadržaje, pa bi to moglo lepo da se iskombinuje", objašnjava Sudarov. 
 
Fruškogorski maraton ima svoju dugu tradiciju. Kako priča sagovornik 021.rs, maraton je pokrenut davne 1978. godine, sa željom da se pređe onoliko kilometara koliko je tadašnji predsednik (Josip Broz Tito) imao godina.
 
"I tako je krenulo sa idejom da se produžava broj kilometara svake godine. Sada je to preraslo u najstariju manifestaciju sportsko-rekreativnog tipa koja se organizuje bez prekida", navodi Sudarov.
 
A nije "Fruškać" interesantan samo turistima. Vole ga i Novosađani koji vikendom tamo često odlaze u šetnju ili rekreaciju. Marko Tomović je jedan od njih i, kako kaže za 021.rs, najviše voli da "vrti pedale po Fruškoj gori".
 
"Na ideju da krenem u vode planinskog biciklizma kao hobija došao sam pre nekih pet ili šest godina. Pre toga sam prvo pešačio iz želje da se sklonim iz grada. Međutim, susreo sam se sa dva problema za koje je na kraju rešenje bila kupovina bicikla. Prvi je bio taj da autobusi za prigradska naselja na Fruškoj Gori saobraćaju u razmaku i od nekoliko časova. To je značilo da sam svakim odlaskom gubio i po par sati samo na čekanje autobusa", priča Marko. 
 
 
Osim toga, obilazak biciklom omogućava mu da obiđe razne atrakcije na Fruškoj gori. Kako kaže, putem Fruške zaputi se i tri puta nedeljno.
 
"Najčešće su to ipak dve kraće vožnje od oko 30, 40 kilometara i jedna duža za vikend. Usput sam otkrio dubinu planinskog biciklizma kao sporta što se tiče fizičke spremnosti, tehnike vožnje, mehanike i sijaset drugih stvari. Tako je to u životu, jedna stvar pokreće lavinu drugih, pa jedna zdrava ideja postaje navika koja povlači za sobom toliko lepog. Sledeća etapa je obilazak svih planina u Srbiji, pa onda dalje", ispričao je naš sagovornik. 
 
Bilo da je obilazite biciklom, peške ili trčeći, beg na planinu nadomak Novog Sada doneće vam mnoge radosti.
 
Realizaciju ovog teksta podržao je TONS.
  • Vlads

    30.04.2021 20:38
    Mislim da je svima jasno da je otkazivanje maratona ogromna greška. U situaciji kada se održavanju takmičenja kako u sportovima ispod radara tipa plivanje ili rvanje pa do svemogućeg fudbala prosto je morala biti ovako važna manifestacija ili bar takmičarski, što da ne, itra deo. SVE može da se reši uz učešće "struke" kakva god da je i ostalih bitnih subjekata. Evo, biće čak i vtl kakva god da je. FG maraton će biti bukvalno jedina trejl trka koja nije održana!
  • Toma šljsm

    30.04.2021 20:24
    Kamionom sa meh. rukom i obavezno poneti motorku. Jbg, to je sada u trendu.
  • Qa

    30.04.2021 19:00
    Na Frušku Goru
    “...ili biciklom”....ili kvadom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.