FOTO: Šta će se desiti sa crvenim kioscima iz centra Novog Sada?

Postoji mogućnost da će tri crvena kioska koja su uklonjena iz Šafarikove ulice postati muzejski primerci, saznaje 021.rs.
FOTO: Šta će se desiti sa crvenim kioscima iz centra Novog Sada?
Foto: 021.rs (Dalibor Ćalić)
Na odlaznim peronima autobuske stanice na adresi Bulevara Jaše Tomića nalazilo se šest objekata, dok se na okretnici u Šafarikovoj nalazilo tri blagajnička kioska, na čije mesto se predviđa postavljanje dva nova kioska, dok se postojeći otpravnički kiosk menja novim, koji u sastavu ima i toalet za vozače.
 
Kako iz Javnog gradskog preduzeća kažu za 021.rs, JGSP je "rashodovao" uklonjene kioske, a tri komada iz Šafarikove uskladištio.
 
 
 Foto: GSP (uskladišteni kiosci)
 
"Namera preduzeća je da od Muzeja grada Novog Sada zatraži procenu muzejske vrednosti ovog dizajnerskog klasika i mogućnost njegove restauracije u muzejske svrhe", piše u odgovoru koji je 021.rs dobio od GSP-a.
 
 
 foto: Google Street View
 
Podsetimo da "uskladišten" u garaži GSP-a već godinama stoji i poslednji novosadski tramvaj koji nije doživeo planiranu restauraciju, zbog nedostatka sredstava.
 
Ostalih sedam objekata ide na otpad
 
Tri crvena kioska koja su početkom meseca uklonjena sa stanica u Novom Sadu pojavila su se pre dva dana napuštena na priobalju u Futogu, zbog čega su se stanovnici ovog naselja obratili redakciji 021.rs.
 
  
 
Tri kioska koje je vidno načeo "zub vremena", ostavljena su kod Dunava u Futogu, naspram Lovačke ulice, gde su stajala izložena suncu i kiši nekoliko dana. 
 
Juče, u poslepodnevnim časovima kiosci su odneti viljuškarima. U Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću za 021.rs naveli su da su ovi kiosci upućeni na otpad. 
 
Na pitanje ko je bio zadužen za uklanjanje i odlaganje objekata u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću i ko je mogao da ostavi kioske na obali Dunava, ne odgovaraju.
 
  
 
Dodaju da je stanje objekata izuzetno loše s obzirom na činjenicu da su izrađeni od plastike, sunđera i katrana.
 
"Posle 40 godina upotrebe kiosci su ispucali i istrulili, čime su objekti postali krajnje neuslovni za obavljanje bilo kakvog rada u njima", navode u ovom javnom preduzeću.
 
Kako se vidi u Odluci o rashodovanju koju je 021.rs dobio od GSP-a, vrednost rashodovanih objekata kreće se od 23 dinara, pa sve do 42.997 dinara
 
  
 
Posao zamene ovih objekata na okretnici u centru, ali i na odlaznim peronima Međumesne autobuske stanice dobila je firma "Intergrand DOO" iz Bačkog Dobrog Polja i za taj tender dobila je devet miliona dinara, bez PDV-a. 
 
Jugoslovenski crveni kiosk stigao i do njujorškog Muzeja modernih umetnosti
 
Inače, ovaj crveni kiosk je jedan od poznatih simbola dizajna Jugoslavije. Prototip kioska iz 1966. godine i dalje se čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).
 
 
Trenutno se takozvani "Kiosk K67" nalazi i na njujorškom Tajms skveru okviru projekta "Times Square Transmissions 2021", i koristi se kao di-džej kabina za puštanje muzike. Zainteresovani još uvek imaju priliku da vide i unutrašnjost kioska, jer se za vreme puštanja muzike organizuje i lajv-strim.
 
Kiosk K67 delo je slovenačkog industrijskog dizajnera i arhitekte Saše Mahtiga, i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih obeležja bivše Jugoslavije. Modularni dizajn i struktura od čelika, stakla i fiberglasa predstavljala je jedan od retkih eksperimentalnih projekata šezdesetih godina koji su doživeli proizvodnju. Zbog kompaktnog dizajna i lake konstrukcije, bilo je moguće kombinovati veliki broj pojedinačnih jedinica. 
 
  
Foto: Youtube Printscreen (MoMA)
 
Kreator Saša Mahtig nikad se na svom dizajnu nije obogatio. Pre tri godine njegov kiosk, obojen u žutu boju i potpuno restauriran, pojavio se i u berlinskoj četvrti Krojcberg. 
 
Godine 1999. je stala proizvodnja kioska, i do tada je proizvedeno oko 7.500 modula. Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD. 
  • Gradjanin

    18.07.2021 18:05
    Očigledna pljačka
    Devet miliona dinara, bez PDV-a? Ko je ovde lud? Očigledno mi, gledamo i ćutimo dok nas pljačkaju.
  • Gajo

    18.07.2021 17:57
    @Sandokan
    Sandokane moje lane misli su ti pobrkane. Dabogda živeo u tim novim lepšim kioscima kako svaki pravi bot i zaslužuje!
  • Sandokan

    17.07.2021 14:19
    YU
    Čekamo da počne kmečanje za sledećom socrealizam-uspomenom. Novi kiosci su lepši, tačka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.