Priča o kuralu - novosadski izraz bunta protiv cenzure i bahatosti

Novosađani su godinama prolazili kraj murala "Jedina istina" francuskog umetnika Remeda. Kada je istina konačno sklonjena sa zida, neko je, pod okriljem noći, odgovorio.
Priča o kuralu - novosadski izraz bunta protiv cenzure i bahatosti
Foto: 021.rs
Na sivom zidu, koji je do tog marta 2017. godine bio šaren i na fasadi nosio snažnu poruku, neko je nacrtao jedan jednostavan, dugačak, pomalo talasast - penis. I tako se rodio autentični novosadski odgovor na bahatost i cenzuru - kural.
 
Nema zablude da grafita penisa ima svuda, ali kural ima svoju priču. Za sada, to je i poslednji grafit čija će se priča pamtiti i prepričavati, kao što se i danas sećamo nekih gradskih grafita, poput: "Menjam indeks za pasoš i vizu", "Tesla je l' moglo ovo malo jednostavnije?", "Joko ovo Joko ono i ubiše Lenona"...
 
Sećanje na kural i na nekoliko dana (odnosno godina) "nadigravanja" anonimnog autora i javnih službi čuva i onlajn prodavnica shopins.rs, koja među svojim proizvodima ima majice, šolje i bedževe sa jasnom porukom: 
 
Pun kural svega
 
Remedov mural "Jedina istina" 2009. godine oslikan je na fasadi zgrade Gradske biblioteke i tu se nalazio sve do 2017. godine kada ga je neko, a do danas nije otkriveno tačno ko, preko noći uklonio. Ovo je u novosadskoj javnosti protumačeno kao pokušaj cenzure i gušenja slobodne misli i izraza, pa je neko anonimno na to odgovorio cenzorima i na mestu nestalog murala iscrtao mural u obliku penisa koji je dobio šaljiv naziv - kural.
 
  
 
Gradske službe su ekspresno uklonile prvu verziju kurala. No, Novosađani možda neke stvari rade natenane, ali su uporni - pa je ubrzo na istom mestu osvanuo novi, ovaj put nešto duži. I svaki put kad bi ga gradske službe uklonile, pojavio bi se novi - nekad duži, nekad talasastiji, plav ili ljubičast.
 
Zanimljivo je bilo to što se kural iscrtavao iz noći u noć. Najpre je imao, takoreći, osnovni oblik, a potom je postajao komplikovaniji, sa čvorićem na sredini...
 
Gradska vlast je potom na okolne zgrade postavila kamere kako bi počinioca ili počinioce ulovila, no video nadzor nije sprečio da osvane nova verzija kurala. I taj je prekrečen - ali je poruka onima koji su bahato uklonili umetničko delo bila jasna.  
 
Inače, gradske vlasti su još te 2017. godine obećale da će otkriti ko je uništio Remedov mural, ali se to nikad nije dogodilo. Umesto toga, na zidu je 2019. godine oslikan mural "Srpska Atina", sporan iz više razloga.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Radio 021 (@radio_021)

 
No, ni ovo oslikavanje nije sprečilo anonimnog autora da preko "Srspke Atine" iscrta četvrtu, crvenu verziju kurala.
 
Potom je usledila i peta, plava, talasasta verzija, koja je ujedno ostala i njegova poslednja verzija. Barem do sada.
 
Shopins
 
Iako je i ovaj ubrzo uklonjen sa zida, to ne znači da je kural zauvek nestao iz srca i sećanja Novosađana. Kural se zadržao kao izraz novosadskog bunta.
 
Razmišljajući o tome šta je novosadski, nije mogao da nam na pamet ne padne i otpor, bunt. Tako se kao jedan od poslednjih simbola, koji je zanimljiv koliko i buntovan, izdvojio kural i poruka koja se sama nameće - "Pun kural svega".
 
Majicu sa stilizovanom verzijom možete da kupite u onlajn prodavnici brenda 021 - Shopins.rs. Kupovinom nekih od novosadskih proizvoda u ovoj prodavnici podržavate rad i razvoj redakcije Medijske kuće 021, pomažući nam da vam donosimo važne priče. Za vas i za naš Novi Sad.
  • Sama

    26.12.2021 14:44
    Cenzura
    Cenzurišu i nas koji volimo srpske junake da vidimo na fasadi. I to je neka vrsta cenzure od strane izdajnika
  • pajo patak

    02.08.2021 12:42
    možda protiv cenzure i
    bahatosti, sigurno protiv mraka i maloumnosti.
  • monti pajton

    02.08.2021 12:12
    Flying circus
    Uopste vise nema potrebe za likovnim izrazom kurala, presli smo na konceptualizam-ceo grad nam je jedan veliki, sareni, talasasti kural.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.