Karlovačka gimnazija obeležava 230 godina postojanja

Karlovačka gimnazija danas, 1. novembra, obeležava 230 godina od osnivanja.
Karlovačka gimnazija obeležava 230 godina postojanja
Foto: 021.rs
Prva srpska gimnazija osnovana je na današnji dan 1791. godine, a ključnu ulogu u tom važnom događaju imali su mitropolit Stefan Stratimirović i trgovac Dimitrije Anastasijević Sabov.
 
Mitropolit Stratimirović privoleo je bogatog karlovačkog trgovca sabova da novac koji je želeo da izdvoji u dobrotvorne svrhe, upotrebi za osnivanje gimnazije. Tako je Sabov dao 20.000 forinti u srebru.
 
Njemu su se pridružili i drugi imućni Srbi iz Karlovaca, prikupivši još 13.100 forinti. U avgustu 1791. mitropolit je izvestio ilirskog dvorskog kancelara o željama Srbe da otvore svoju gimnaziju, o prikupljenim sredstvima, uz molbu da se Sabov odlikuje za svoje dobročinstvo. 
 
Iako osnovana 1791. godine, Karlovačka gimnazija nije odmah počela sa radom. Car Franja I je, nakon raznih peripetija, 12. decembra 1792. potvrdio drugo zakladno pismo i odobrio nastavni program Gimnazije. Tako je, nakon godinu dana odlaganja, tokom kojih je patronat Gimnazije otvorio pripremnu školu, "Karlovačka" počela sa radom. 
 
Prvih sto godina, ova ustanova je radila u staroj zgradi latinske škole, koja je porušena 1890. godine, kada je započeta izgradnja nove zgrada novcem braće Anđelić, tj. patrijarha karlovačkog Germana i sremskomitrovačkog sveštenika Stefana, po projektu budimpeštanskog arhitekte Julija Partoša. 
 
U početku je škola bila namenjena samo za mušku decu, a od 1907. godine vrata su otvorena i devojkama. 
 
Brojne znameniti ličnosti bile su karlovački đaci i profesori, a među njima su i: Pavle Solarić, Dimitrije Davidović, Milovan Vidaković, Sima Milutinović Sarajlija, Josif Rajačić, Stefan Šupljikac, Jovan Sterija Popović, Branko Radičević, Kosta, Dimitrije i Ilarion Ruvarac, Đorđe Natošević, Milan Jovanović Batut, Vasa Stajić, Borislav Mihajlović Mihiz, Dejan Medaković, Vida Ognjenović, Oto Horvat...
  • Mile rent-a mozak

    01.11.2021 17:21
    Jubilej se inače poklapa sa prvom generacijom fakulteta Tome grobara. Pa da i njima čestitam kao akademskim malograđanima.
  • Nenad

    01.11.2021 14:29
    ....
    Na stranu "sve ostalo".....ali ne mogu se setiti, a dobacio sam dalekoo u proslost, da na nekom mestu ima toliko ljubaznosti, da ti svako sa osmehom prilazi, da na svako pitanje dobijes odgovor bez obzira da li je to profesor, domar, bilo ko. Stvarno sam odusevljen i dalje u neverici :) Stvarno je Karlovacka gimnazija, kako su mi nekada prijatelji pricali, posebno mesto! Sad sam uveren 100% da je tako. Stvarno, jeste posebni....takvi i ostanite! :)
  • pajo patak

    01.11.2021 13:05
    srećno bilo
    još 2300 godina sa SNS direktorom jezičke gimnazije ( jedne od dve u PC ), sa direktorom profesorom fizičkog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.