Novi život za šapice sa ulice: Kako da u Humanitarnom buvljaku pomognete novosadskim psima i mačkama

Među velelepnim zdanjima Novog Sada nalazi se, pomalo skriven, jedan mali dragulj humanosti Novosađana - Pet Connect, odnosno Humanitarni buvljak.
Novi život za šapice sa ulice: Kako da u Humanitarnom buvljaku pomognete novosadskim psima i mačkama
Foto: 021.rs

Humanitarni buvljak nalazi se u malom lokalu u pasažu na Trgu republike. Ova humanitarna akcija pokrenuta je pre pet godina sa ciljem da se zbrinu i udome psi i mačke sa ulice.

Stvari funkcionišu jednostavno. Najveća pomoć je da udomite psa ili mačku o kojima ćete brinuti. Možete i da dođete u prostorije Humanitarnog buvljaka i ostavite novca koliko želite. Zauzvrat - odaberete sebi poklon. Naravno, možete i da donirate stvari koje vam više nisu potrebne, a koje će nekome biti interesantne. A doneti možete sve - od odeće do raznih spravica. Ukoliko radi - biće korisno. Na taj način, točak se okreće zarad dobrobiti životinja.

Organizatorka akcije Sonja Odadžić kaže za 021.rs da se ideja javila slučajno.
 
"Ideju sam dobila još 2017. jer sam čistila tavan i bilo je toliko stvari, a u to vreme sam volontirala u nekom udruženju koje ima veliki dug u ambulanti, pa sam shvatila da mogu te stvari da prodam za 50-100 dinara, da prikupim novac i da im pomognem da otplate dug. Prvi mesec sam uspela da prikupim 30.000 dinara, što mi je naravno dalo vetar u leđa", priča Odadžić.
 
 
Udruženje trenutno brine o sedam pasa, a u trenutku posete reportera 021.rs u lokalu je bila prisutna ženka po imenu Skims. Sonja Odadžić priča njenu priču.
 
"Skims je trenutno jedna od naših sedam štićenica kojima tražimo dom. Ona je bila spasena, zapravo je bila vlasnički pas. Čovek ju je držao na lancu i izgladnjivao ju je, imala je zelenu kofu sa vodom pored sebe, tako da smo ga zamolili nekako da nam je preda. Ona je kod nas već skoro godinu dana i sada je sasvim zdrava, oporavljena, sterilisana, vakcinisana i tražimo joj dom. Doveli smo je ovde iz pansiona kako bismo mogli ljudima da približimo kakav je to pas i ako neko hoće da je upozna. Drugačije je kad vide psa uživo, a drugačije je na slici", rekla je Odadžić.
 
  
 
Ona ističe da je najveća pomoć udomljavanje životinja, ali da su i drugi vidovi pomoći dobrodošli.
 
"Ljudi najviše mogu da pomognu naravno udomljavanjem. Osim toga primamo i donacije, najčešće direktno u veterinarsku ambulantu pošto tamo imamo poveći dug koji je ostao. Ne volim da kažem da je ovo kupovina zato što ove stvari ovde nemaju svoju cenu već svako može da dođe da donira novac koji želi i za taj donirani novac bira sebi poklon ili poklone koje želi, tako da ovde ima stvari od 10 dinara do koliko god neko želi da da, retko šta prelazi 1000-1500 dinara. Neko može da se obraduje lepoj stvari za mali novac i istovremeno da pomogne životinjama", objašnjava Odadžić, dodajući da su i materijalne donacije u vidu odeće, obuće, nakita, knjiga, vazi i slično uvek dobrodošle.
 
  
 
Problem pasa na ulici u Srbiji je prisutan već godinama. Sonja Odadžić navodi da ovaj problem prvenstveno potiče od neodgovornih vlasnika, ali i onih koji sprovode zakone.
 
"Problem je jako veliki i on potiče od neodgovornih vlasnika prvenstveno, a zatim i od onih koji bi trebalo da sprovode zakon jer zakon postoji i dosta je dobar, ali nema niko da ga sprovodi", izjavila je Odadžić.
Postoje i planovi da se podigne svest Novosađana o držanju kućnih ljubimaca.
 
"U planu je pisanje projekata zato što mislimo da treba da se podigne svest sugrađanima o samom držanju kućnih ljubimaca, to nam je broj jedan zato što zbrinuti psa sa ulice jeste lepo, ali to je samo rešavanje posledica, ne i problema. Treba da se pozabavimo problemom koji postoji”, rekla je Sonja Odadžić za 021.rs.
 
 
Svako ko je voljan da pomogne može donirati stvari koje više ne koristi ili donirati novac u zamenu za neki od predmeta po sopstvenom izboru. Sav prikupljeni novac koristi se za pokrivanje troškova lečenja, smeštaja i ishrane spasenih životinja.
  • Aleksandra

    09.03.2022 15:23
    @niko
    Izvinjavamo se unapred ako smo u nekim situacijama neprofesionalne i neorganizovane, ali morate razumeti da svi volonteri ovog udruzenja su upravo to - volonteri. Mi svi imamo svoje redovne poslove i obaveze, pa eto moguce da se desi da nam neke stvari promaknu. Naravno, to nije ni izgovor ni opravdanje, samo iznosim cinjenice. Ukoliko robu za koju ste donirali novac niste dobili, slobodno nam se javite u Inbox na nekoj od drustvenih mreza i vrlo rado cemo taj problem resiti.

    Sto se tice imena, ne znam sta podrazumevate pod "cesto" s obzirom da smo samo jednom promenili ime, a to se desilo bas u procesu registracije udruzenja.
  • niko

    01.03.2022 00:44
    Svaki put kada sam imo saradnju sa doticnim bile su veoma neorganizovane i neprofesionalne. Ideja je lepa i plemenita ali kada neko da svoj novac trebao bi da dobije i robu/uslugu koju je platio.
    P.S. zasto udruzenje tako cesto menja ime?
  • Neko

    28.02.2022 15:17
    Jel to mora bas uvek na engleskom, sve je na engleskom. Izvinite mozda sam ja lud ali dosta mi je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.