Krušedol - vredna riznica dragocenosti i istorije

Manastir Krušedol nalazi se na pola sata vožnje od Novog Sada.
Krušedol - vredna riznica dragocenosti i istorije
Foto: 021.rs
Krenete lagano uz Dunav, kroz Sremske Karlovce, gde možete da zastanete na klopu. Put će vas voditi do Manastirskog puta, gde kod Fruškogorskog krsta skrećete na Partizanski put koji vas vodi do manastira. 
 
 
Tačno negde između Maradika i Iriga.

Manastir se sastoji iz dve celine - muškog manastira sa crkvom posvećenom Blagovestima, koji je osnovao vladika Maksim Branković i ženskog manastira sa crkvom posvećenom Sretenju, koja je podigla njegova majka, despotica Angelina. Manastir Krušedol nastao je između 1509. i 1514. godine.

Izgled hrama, ikonostas
 
U svojoj osnovi hram manastira Krušedola ima izgled trikonhosa, odnosno u obliku trolista, koju čine tri polukružne apside sa polukalotama. Tu je i barokni zvonik koji je odvojen od hrama i povezan je sa zapadnim delom konaka.
 
 
Usled burne istorije, ali i stalnog obnavljanja i dogradnja, današnja crkva i manastirski kompleks nemaju svoj prvobitni izgled.
 
Ikonostas manastira čine ikone od 16. do 18. veka, a posebno se izdvaja Deizis, motiv koji prikazuje Isusa Hrista u centru, dok sa njegovih strana stoje Bogorodica i Sveti Jovan Krstitelj, koji je oslikan u 16. veku.
 
 
Priča manastira
 
Despotica Angelina je u Srem stigla davne 1487. godine i od ugledne porodice Jakšić dobila je zemljište na kojem je podigla manastir, danas seosku crkvu u samom Krušedolu.
 
Koracima svoje majke krenuo je njen sin Đorđe Branković, koji je postao vladika Maksim i koji podiže muški manastir Krušedol. To je učinio uz pomoć materijalne pomoći vlaškog vojvode, svog rođaka, Jovana Njagoja.
 
 
"Ovaj manastir se sa svojim imanjem pominje u turskom popisu 1546. godine. Za razliku od poseda ostalih fruškogorskih manastira, krušedolski su bili daleko veći. Ta imanja su, prema turskim popisima iz 1566/67. godine, znatno i uvećana. Tokom 15. i 16. veka krušedolski igumani često borave u Rusiji radi prikupljanja pomoć. U Krušedolu je 1670. obitavalo 90 kaluđera i 12 stara", navodi se na sajtu Eparhije sremske.
 
Turbulentan period bio je u vreme Velike seobe Srba. Igumani su sa dragocenostima, prilikom ovog istorijskog događaja, prebegli u Sentandreju, ali su vratili pred kraj 17. veka. Međutim, 1716. godine, nakon bitke kod Petrovaradina, Turci su tokom povlačenja opustošili, opljačkali i zapalili manastir, zajedno sa moštima Maksima i Angeline. Potom je usledio dug period obnove, zidanja konaka, proširenja crkve...
 
Nije to bio jedini put kada je manastir bio opljačkan. U Krušedolu je bila najvrednija riznica od svih fruškogorskih manastira, u njemu su bile vredne dragocenosti Brankovića i ostale srpske vlastele. Tu su čuvane sve do 1942. kada je riznica opljačkana, a ostatak blaga odnet u Zagreb. Na sreću, sačuvane dragocenosti su vraćene 1946. u Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, gde se i danas nalaze, dok je deo izložen u stalnoj manastirskoj postavci.
 
 
Mošti znamenitih ličnosti iz srpske istorije danas počivaju u ovom manastiru. Tu su ostaci grofa Đorđa Brankovića, patrijarha Arsenija IV Šakabente, mitropolita Jovana Georgijevića, Jovana Raškova, vojvode Stevana Šupljikca, kneginje Ljubice, kralja Milana Obrenovića...
 
  
 • Branislav

  03.01.2023 10:13
  Manastir Krusedol je epicentar Svete Fruske Gore sa svetom mati Angelinom i svetim Brankovicima koji tu pocivaju...
 • ex chapman

  16.09.2022 12:19
  ispravka
  vojvoda je Šupljikac
 • Лиманац

  16.09.2022 11:46
  Слава Богу!
  Свака вам част за текст!
  Ово је пример правог новинарства и информисања јавности.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Graditelj socijalističkog Novog Sada

Ko se prethodnih dana prošetao do Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) imao je priliku da se upozna sa radom čoveka koji je oblikovao izgradnju Novog Sada tokom socijalističkog perioda.

Novi Sad koji sanjamo

Aktuelna vlast je preko svake mere izgradila i uvećala grad podno Petrovaradinske tvrđave.

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.