VIDEO, FOTO: Srbija je prvak sveta u fudbalu

Srbija je prvak sveta u fudbalu u uzrastu igrača do 20 godina.
Srbija je prvak sveta u fudbalu u uzrastu igrača do 20 godina.

Izabranici Veljka Paunovića su u finalu Svetskog prvenstva održanog na Novom Zelandu pobedli Brazil sa 2:1.

U regularnom delu bilo je 1:1 (Mandić 70, Pereira 73). U produžetku pobedu je doneo Maksimović u 118. minutu.

Nort Harbur stadion u Oklandu, gledalaca 25.000. Sudija: Abdulah Alšalavi (S. Arabija)

SRBIJA: Rajković, Gajić, Antonov, Zdjelar, Veljković, Babić, Šaponjić (Ilić), Maksimović, Mandić (Gaćinović), Živković, S. Milinković-Savić (Jovanović).

BRAZIL: Žean, Žoao Pedro, Lukao, Marlon, Danilo, Giljerme, Boskilja (Pereira), Gabrijel (Alef), Žorž, Jaja (Malkom), Žean Karlos.

Zvanična statistika finalnog meča

Iako je od samog starta Brazil imao više loptu u svom posedu i bio opasniji u napadu, uspeli su naši fudbaleri da se u drugom delu prvog poluvremena opuste i uravnoteže igru pa je tako u poslednjem minutu najbolju priliku propustio Babić nakon proigravanja Milinković-Savića posle kornera.

Prethodno su Brazilci imali nekoliko poluprilika, uglavnom su to bili dobri šutevi sa distance, a najozbiljniji napad dogodio se u 26. minutu kada je Pedro povukao loptu od svog šesnaesterca i došao do Rajkovićevog, a potom šutirao sam sa penala.

U nastavku već na samom startu sjajna prilika za Brazil. Posle jedne ubačene lopte i dobre intervencije Rajkovića, a potom i Antonova, lopta se odbila do Danila koji je neomaten šutirao ka praznom golu sa 15-ak metara, ali na sreću Srbije preko prečke.

Ipak, Srbija brzo dolazi do svoje nove prilike za gol i to u 60. kinutu. Milinković-Savić proigrava Živković, ovaj Gajića koji izbija sam ispred golmana Žaena, malo iskosa, ali šutira pravo u njega.

Dva gola u tri minuta

A onda, kada se malo umrtvila igra, kontra Srbije u 70. minutu. Živković proigrava po desnoj strani Maksimovića, ovaj ubacuje na peterac gde je usamljen Mandić koji loptu šalje u mrežu Brazilaca.

Ipak, samo tri minuta kasnije Brazil dolazi do izjednačenja. Rezervista Pereira je prihvatio jedu loptu na 15-ak metara od šesnaesterca, a onda se neshvatljivo lako provukao kraj četvorice naših fudbalera i savladao Rajkovića.

Brazilci su potom krenuli ofanzivno, često pretili, a najbolju priliku imali su u zaustavnom vremenu kada su imali slobodnjak na 20 metara, šutirao je Pereira, ali je Rajković odličnom intervencijom sačuvao svoju mrežu.

Pljusak u produžecima i radost Srbije

U produžecima konkretnija igra Brazilaca po otežanim uslovima, ponovo je do izražaja došao njihov individualni kvalitet, a najbolju priliku imali su na samom kraju prvog dela kada su se prosto ušetali u šesnaesterac Srbije, tačnije Malkom. Lopta se više puta odbijala do njihvih igrača, da bi na kraju nekako srpski fudblaeri otklonili opasnost po gol Rajkovića.

Kakvu je tek sreću imao Brazil u 109. minutu. Krenula je polukontra, Maksimović je dobio loptu i povukao, a kada je došao do ivice kaznenog prostora odlično šutirao. Loptaje bukvalno za centimetar preletela preko prečke.

Potom još jedna prilika za Srbiju posle centaršuta, a onda Brazil uzvraća, stvara tri odlične prilike, ali rezultat ostaje nepromenjen skoro do kraja produžetaka.

I onda fenomenalna kontra. Loptu je oteo Ilić, sjajno povukao po desnoj strani, dodao do Živkovića, ovaj proigrao Maksimovića koji sam izlazi pred golmana, gleda da li je ofsajd, a onda potpuno smireno šalje loptu u mrežu.


Golman Srbije Predrag Rajković proglašen je za najboljeg golmana na turniru. Sergej-Milinković Savić je treći najbolji igrač na turniru.


Doček omladinske reprezentacija Srbije je u ponedeljak, od 20 sati, ispred Starog dvora u Beogradu.


Podsetimo na put Srbije do finala. Prvi susret u grupnoj fazi i poraz od Urugvaja 1:0. Potom slede pobede protiv Malija (2:0) i Meksika (2:1). U osminifinala savladana je Mađarska nakon produžetka 2:1, u četvrtfinalu SAD 6:5 posle penala, a potom Mali u polufinalu 2:1, takođe posle produžetaka.

Na šampionatu sveta na Novom Zelandu za igrače do 20 godina treće mesto osvojio je Mali koji je pobedio Senegal 3:1. (S.K.)

  • Nišlija

    21.06.2015 10:09
    @Sale NS
    Od sline euforije, uopšte nisam konstatovao da nije izvedena himna. Svaka čast na vašem potezu, ako ste poslali taj komentar FIFI.
    Ovi što lupaju minuse, mrze sebe pre podne, a posle ceo svet popodne.
  • Nišlija

    21.06.2015 10:05
    Bravo,bravo, osvetlali ste obraz ovom narodu i pokazali manekenima i A selekcije kako se brane boje države.
  • Shimmy

    21.06.2015 00:49
    @Gledalac
    Gari, nisam ja kriv sto je tebi i mnogima dovoljna vekna hleba i "zlato". Verovao ili ne, meni je zapravo dosta dobro. Ali mi se gadite, dosadili ste mi. Gubim svaki oblik saosecanja spram ovog naroda i njegove patnje, zbog toga se osecam manje ljudski. Bice srbija prva u svemu i svacemu, i evrovizija, i fudbal, i svemu i svacemu, ali kad dodju vazne stvari poput obrazovanja, kulture, zivotnog standarda, e tu cemo vec morati da sacekamo. A do tad...leba i igara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.