"Orlovi" trijumfalno sleću u Lil, bez Francuske i Španije do finala

Selekcija Srbije trenutno igra najbolju košarku na Evropskom prvenstvu i pri vrhu smo u većini statističkih parametara, pa mnogi s pravom očekuju najmanje plasman na Igre u Riju.
Nakon perfektno odigrane prve faze u Berlinu, gde su zabeležili svih pet pobeda u grupi, košarkaši Srbije sele se u Lil, gde će se igrati eliminacioni mečevi i finale Evropskog prvenstva u košarci.

Najboljih 16 ekipa Starog kontinenta svoje utakmice igraće na fudbalskom stadionu u dvoranskim uslovima.

Domaćin će im biti grad sa severa Francuske, a preostali susreti šampionata Evrope biće odigrani na stadionu kapaciteta 27.000 mesta, modernom objektu koji je ime dobio po dugogodišnjem gradonačelniku Lila i bivšem premijeru Francuske Pjer Moroju.

Očekivanja nacije su velika, svi priželjkuju finale koje garantuje direktan plasman na Olimpijske igre naredne godine u Rio de Ženeiru. Razloga za optimizam ima prevashodno u činjenici da selekcija Srbije igra najbolju košarku na prvenstvu, te da smo pri vrhu u većini statističkih parametara (redom smo postizali 80, 68, 93, 91 i 101 poen).

Šta je pokazao tim Saše Đorđevića?

Lider tima je Nemanja Bjelica koji uz Teodosića provodi najviše vremena na parketu. Novi član Minesote najefikasniji je strelac ekipe i važnim poenima u duelima sa Španijom i Nemačkom trasirao je put Srbiji ka osmini finala.


Plejmejker CSKA i kapiten tima Miloš Teodosić dugo se mučio sa šutem spolja (trojke 1/17 u prva 3 meča grupne faze), ali polako pronalazi svoju prepoznatljivu formu od koje umnogome zavisi košgeterski učinak centara, pre svega Raduljice. Teodosić je i trenutno prvi asistent naše reprezentacije, a Italijanima je ubacio 26 poena, čak 14 u prvoj četvrtini.

Nemanja Nedović igra gotovo savršeno na ovom prvenstvu - postigao je nekoliko važnih trojki i pokrenuo Srbiju protiv Španije kada smo imali rezultatski zaostatak na početku meča. Šut ga odlično služi, a fizičke predispozicije sjajno koristi u odbrani i trenutno je jedino Stefan Marković ukrao više lopti protivnicima od njega.

Miroslav Raduljica je šampionat, po mnogima, započeo slabo, ali kako se nižu utakmice Srbija dobija stabilnost i pod obručem. Njegovih 20 poena u meču sa Turskom su razlog da očekujemo još bolje partije.

Požrtvovanost u odbrani i velika energija sinonimi su za Nikolu Kalinića i Stefana Markovića koji ulivaju neophodnu čvrstinu reprezentaciji. Kalinić za sada ima odličnu selekciju šuta i visoke procente za 2 i 3 poena, dok je naš najlošiji izvođač slobodnih bacanja i u tom segmentu bi trebao da se poboljša. Godinama unazad fizički najspremniji igrač je Marković i to potvrđuje i ovog puta - mnoštvo ukradenih lopti čini ga najjačim adutom selektora Đorđevića u odbrani.

Bogdan Bogdanović može i mora bolje na ovom šampionatu, ako želimo visok plasman. Osećaju se posledice povrede, mnogo više šutira za 3 poena, nego unutar 6.75 m, ali defanzivnim skokovima "zatvara" reket i time olakšava zadatak centrima Srbije. Zoran Erceg za sada pošteno odrađuje poverene minute na parketu, ne uzima puno šuteva, a procenat uspešnosti mu se kreće oko 50%.

Klasični igrači zadatka su bivši kapiteni Partizana i Crvene zvezde, Dragan Milosavljević i Marko Simonović. Popularni "sin Dragan" je do utakmice sa Italijom postigao 10 poena i to bez promašaja, a Simonović je trenutno mnogo korisniji u defanzivi, s obzirom na to da ga šut ne služi najbolje.

Ognjen Kuzmić je prvi put sa "A" selekcijom na nekom takmičenju i svojim partijama profilisao se u rezervnog centra reprezentacije. Ima mirnu ruku sa linije za slobodna bacanja, solidno prati igru i kupi "otpatke" pod košem protivnika.

Novi centar Olimpijakosa Nikola Milutinov do sada je na parketu proveo samo 14 minuta i postigao 8 poena. Ostaje da se vidi da li će u nastavku šampionata dobiti značajniju ulogu u timu.

5 mečeva - 5 pobeda

Podsetimo, naš tim je prvenstvo započeo pobedom nad selekcijom Španije (80:70) uz odličnu igru Nemanje Bjelice (24 poena, 10 skokova, 4 asistencije). U drugom kolu savladan je domaćin Nemačka sa 68:66. Ponovo je heroj srpske ekipe bio Nemanja Bjelica (12 poena, 3 skoka) koji je odlučujući koš postigao sekund pre kraja.

U narednom kolu "Orlove" je čekao susret sa ekipom Islanda. Naši momci su opravdali ulogu favorita i lako pobedili sa 93:64. Pretposlednji meč u grupi Srbija je igrala sa dobro poznatim rivalom, selekcijom Turske koja je savladana rezultatom 91:72.

U poslednjem duelu u grupi sa "Azurima" ubedljiva pobeda Srbije 101:82.

Za četvrtfinale mora se preplivati "zemlja hiljadu jezera"

U prvom meču nokaut faze Srbiju očekuje duel sa Finskom koji se igra u nedelju 13. septembra u Lilu.

Udarne igle Finaca su Erik Marfi i Peteri Koponen koji uz podršku 31-godišnjeg Džamara Vilsona mogu naneti probleme svakoj reprezentaciji ukoliko ih krene šut za 3 poena. Ne treba zaboraviti ni Sašu Salina, trenutno drugog strelca finskog tima koji je vodeći u svojoj ekipi po broju pogođenih šuteva van linije 6.75 m.

Finska je tek posle produžetka poklekla protiv favorizovanih Francuza na otvaranju Evropskog prvenstva (87:97), a zatim su bili nemoćni i protiv Izraelaca (66:79). Prva pobeda stigla je protiv apsolutnog razočarenja ovogodišnjeg šampionata, ekipe Rusije. Koš za pobedu i konačnih 81:79 postigao je Koponen 3 sekunde pre kraja meča.

U 4. kolu razbili su reprezentaciju Bosne i Hercegovine (88:59), pre svega zahvaljujući solidnom šutu za 3 poena (12/28). Prvu fazu ipak završavaju porazom od Poljske (65:78) pa kao četvrtoplasirani u grupi A sa skorom 2-3 u osmini finala izlaze na megdan Srbiji.

Ukoliko u osmini finala savladamo Finsku, projetkovani protivnik u borbi za medalje bi nam bila Hrvatska ili Češka.

Po rasporedu, Srbija do eventualnog finala neće imati za protivnike domaćina Francusku ili Španiju. (Jovan Ignjatić).

  • Sava

    11.09.2015 13:15
    Samo napred.
    Čestitam kolega ;). Početak gotovo uspešan poput naših košarkaša.
  • Maks

    11.09.2015 07:34
    Hari care
    Svim srcam uz Srbiju.Divano napisano...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Košarka

Dušan Ivković ličnost godine

Legendarni srpski i jugoslovenski košarkaški trener Dušan Ivković izabran je za ličnost godine Nedeljnika i godišnjaka Njujork tajmsa Turning Points.

Štimac se oprostio od reprezentacije

Vladimir Štimac, doskorašnji reprezentativac Srbije, oprostio se od nacionalnog dresa, poručivši da je malo teško utakmicu posmatrati sa strane.

Slovenija u finalu Evrobasketa

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je večeras u polufinalu pobedila Španiju sa ubedljivih 92:72 (25:19, 24:26, 24:12, 19:15).