Srpski sportisti osvojili 374 medalje

Sportski savez Srbije predstavio je na konferenciji za medije tri publikacije iz svoje izdavačke delatnosti, saopštivši pritom da su naši sportisti minule godine osvojili 374 medalje na međunarodnim takmičenjima.
Sportski savez Srbije predstavio je na konferenciji za medije tri publikacije iz svoje izdavačke delatnosti, saopštivši pritom da su naši sportisti minule godine osvojili 374 medalje na međunarodnim takmičenjima.

"U knjizi "Sport u 2011" sakupljeni su svi podaci o osvajačima medalja u 2010. kao i kalendar međunarodnih takmičenja u predolimpijskoj 2011. i sa ponosom možemo da istaknemo da su srpski sportisti osvojili 374 medalje na šampionatima sveta, prvenstvima Evrope i Balkanijadama", rekao je u uvodnoj reči predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.

On je potom pojasnio i sa kojih su to takmičenja sportisti Srbije donosili odličja, ali i koje su sve aktivnosti Sportskog saveza Srbije bile u 2010. godini. "Proslavili smo 72 svetske, 82 evropske i 220 balkanskih medalja. Takođe, obajavljen je i "Pravilnik o kriterijumima za kategorizaciju sportova, misaonih igara, sportskih igara i sportskih veština" kao i "Pregled kategorisanih sportista granskih sportskih savaza za 2011. godinu"", rekao je Šoštar.

Predsednik SSS je istakao i da je period koji se računa za kategorizaciju smanjen sa četiri na dve godine "jer je sport živ proces, rezultati se brzo menjaju i potrebno je stalno praćenje i prilagođavanje". Ukupno je kategorisano 1.020 sportista – 199 zaslužnih, 188 međunarodnog razreda i 633 nacionalnog razreda, od toga 300 žena i 720 muškaraca. Čak 59 sportskih grana i organizacija ima kategorisane sportiste.

Najviše kategorisnih ima odbojka (74), slede košarka (63) i fudbal (43), po 42 kategorisana takmičara imaju američki fudbal i vaterpolo, 41 kategorisanog sportistu ima streljaštvo, 34 kuglanje, 33 kajak i kunu... Odbojka je prva i po broju zaslužnih sportista (29), slede karate (17), vaterpolo i kik boks po 15, kajak kanu i streljaštvo (po 14), veslanje (12), kuglanje (10) itd, pie Blic.

"Veoma je važno u našem radu da sve bude javno i sa unapred određenim kriterijumima i pravilima. To smo postigli upravo ovim dokumentima, stvorivši kvalitetan i funkcionalan sistem raspodele sredstava koji ne zavisi od volje ministra ili predsednika saveza. Mehanizmi su jasni, svima poznati i velike zasluge imaju i članovi stručnog tima Sportskog saveza Srbije i granskih sportskih saveza", naglasila je ministarka Snežana Samardžić-Marković ovom prilikom.

Ona je rekla i da je dužnost Ministarstva za omladinu i sport da se izbori za budžet, da stalno unapređuje zakonske i druge propise iz obalasti sporta kao i sportsku infrastrukturu, a da je Sportski savez Srbije kao nevladina organizacija dragoceni saradnik:  "Sportski savez Srbije je kao naš partner prepoznat i u novom Zakonu o sportu čime je dugoročno obezbeđena kvalitetna saradnja. Sportisti su mi svojim rezultatima i velikim uspesima, a sportski radnici sjajnom organizacijom međunarodnih takmičenja i zasedanja najugledijih internacionalnih organizacija u Srbiji, pomogli da budem dobar zastupnik srpskog sporta i da vlada odobri veći budžet u ovoj godini u veoma složnom ekonomskom trenutku", rekla je ministarka omladine i sporta u Vladi Republike Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.