Đoković u finalu Vimbldona kao prvi reket sveta

Novak Đoković je od danas najbolji teniser sveta, a u nedelju će se boriti za svoj prvi trofej u Vimbldonu.  
Novak Đoković je od danas najbolji teniser sveta, a u nedelju će se po prvi put boriti za trofej u Vimbldonu.

 

Srpski teniser je u polufinalu pobedio Francuza Žo Vilfreda Congu sa 3:1 (7:6, 6:2, 6:7, 6:3) za nešto više od tri sata igre igre. U finalu će u nedelju igrati protiv drugog tenisera sveta Rafaela Nadala koji je takođe sa 3:1 pobedio Endi Mareja.

Conga je meč otvorio brejkom i svoj servis držao sve do trenutka kada je trebalo da servira za set. Đoković u pravom trenutku dolazi do izjednačenja na 5:5, a u taj brejku sa 7:4 dobija prvi set. Novak na početku drugog seta oduzima prvi servis protivniku i potom nastavlja u sjajnom ritmu. U trećem setu srpski teniser dolazi do brejka u trećem gemu, ali Francuz uzvraća u osmom. Naš teniser još jednom Congi uzima servis za 6:5, ali ga potom i gubi pa ulazi u taj brejk gde ne koristi dve meč lopte i gubi ga sa 10:8. U četvrtom setu odmah "pada" prvi Congin servis, Novaku dovoljno da rutinski odigra do kraja za konačnih 3:1.

"Jedan od najboljih osećaja koje sam imao u karijeri, moji snovi su se ostvarili", rekao je odmah nakon meča Đoković. "Sanjao sam finale Vimbldona od kada sam počeo da igram tenis, ovo je sjajan osećaj", zaključio je Novak u prvoj izjavi posle plasmana u finale.

Đoković će u ponedeljak od Nadala i zvanično preuzeti poziciju broj 1 na svetskoj rang listi tenisera, bez obzira na ishod finala. Time je ostvario najveći uspeh srpskog tenisa svih vremena, jer se nikada do sada nije dogodilo da jedan naš igrač bude najbolje rangiran na svetu. Istoremeno, postao je 25. teniser u istoriji ATP-a na mestu broj jedan.

Podsetimo, sem Đokovića, na poziciji broj 1 bile su ranije Ana Ivanović, Jelena Janković i Monika Seleš. Ana je postala prva teniserka sveta u junu 2008. posle osvajanja Rolan Garosa i na tom mestu ostala 12 nedelja, dok je Jelena bila najbolja od oktobra do februara 2009. Novosađanka Monika Seleš bila je svetski reket borj 1 tokom 1991 i 1992 godine, ali joj je karijera naglo prekinuta naredne sezone kada ju je nožem u leđa pogodio jedan Nemac, vatreni navijač Štefi graf.

  • Bravo Nole

    02.07.2011 09:12
    a sad nam se skini...
    http://vukajlija.com/zabava/posteri/155517
  • ...

    02.07.2011 08:33
    ...ohrabruje cinjenica da na ovu vest nema mnogo negativnih komentara.
    mnogo rada, mnogo talenta i tu je gde jeste. nema takvih momaka bas previse. skidam kapu i drzim pesnice!
  • milojko

    02.07.2011 07:13
    Nole nr.1
    Sve čestitke,i dugo da ostaneš br.1!Zasluženo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Tenis

Francuzi osvojili Dejvis kup

Teniska reprezentacija Francuske 10. put osvojila je trofej Dejvis kupa pobedom nad Belgijom ukupnim rezultatom 3:2.

VIDEO: ATP se izvinio zbog provokativne ceremonije žreba

Organizacija ATP izvinila se teniskoj i sportskoj javnosti zbog provokativnog nastupa devojaka modela tokom žreba za premijerni turnir "Naredne generacije", na kojem će predstojeće nedelje u Milanu učestvovati osam najboljih igrača mlađih od 21 godine.

Aleksandra Krunić bez titule u Guangdžouu

Aleksandra Krunić nije uspela da osvoji titulu na turniru u kineskom Guangdžouu, pošto je danas u finalu izgubila od domaće igračice Šuai Žang u tri seta 6:2, 3:6, 6:2.