Crnogorski pršut postao zaštićeni proizvod

"Crnogorski pršut" novi je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstva poljoprivrede, ističući da je to za poslednje dve godine peti zaštićeni brend.
Crnogorski pršut postao zaštićeni proizvod
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu 'Crnogorskog pršuta' kao specifičnog i autentičnog proizvoda", navodi se u saopštenju.
 
"Crnogorski pršut" se, kako se navodi, proizvodi u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar. Nadmorska visina varira od 500 do 1.500 metara. Region proizvodnje se, zahvaljujući blizini mora i Skadarskog jezera, odlikuje umereno - kontinentalnom klimom, sa sušnim i toplim letima i umereno hladnim zimama.  
 
"Prema Proizvođačkoj specifikaciji, dokumentu koji je osnova za zaštitu proizvoda, 'Crnogorski pršut' je trajni suvomesnati proizvod dobijen od buta svinja, suvo soljen i hladno dimljen, pa podvrgnut procesima sušenja i zrenja", ističu iz ministarstva.  
 
Proces proizvodnje "Crnogorskog pršuta" traje najmanje godinu dana. Pored modernizacije proizvodnih pogona, primena tradicionalnog postupka proizvodnje, bez bilo kakvih dodataka osim morske soli, uz proces dimljenja sagorevanjem isključivo bukovog drveta, rezultira proizvodom koji ima prepoznatljiv miris, teksturu i bogastvo ukusa.  
 
Iz tog vladinog resora napominju da će za članove udruženja proizvođača registracija oznake značiti benefit ostvarivanjem dodate vrednosti na tržištu, mogućnosti bolje valorizacije, kako kroz rastuću turističku potrošnju u Crnoj Gori, tako i kroz rast i sada značajnog izvoza.  
 
U protekle dve godine, zaštićeni su njeguški pršut, pljevaljski sir, crnogorski goveđi pršut i crnogorska stelja.
 
U proceduri su zahevi udruženja proizvođača za zaštitu durmitorskog skorupa i kolašinskog lisnatog sira. Očekuje se i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.  
  • pera

    19.12.2018 09:21
    ..
    A u Novom Sadu izumro termin "vojvodjanska sunka".
  • Miodrag

    19.12.2018 07:44
    Bravo za Mosorin,zasluzili ste ovo priznanje!!!!!!!
  • Trostav

    18.12.2018 20:29
    Obmana
    Toliki pršut, a nigde svinja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima