Sve više restorana izbacuje avokado iz upotrebe
Sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti zbog emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku koje sadrži.
Foto: Pixabay
Za rast avokada potrebno je 320 litara vode, a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan za lokalno stanovništvo u područjima u kojima se uzgaja, kaže za "The Guardian" Tomasina Miers, suvlasnica lanca meksičkih restorana "Vahaka".
Već neko vreme Miers se trudi da uravnoteži razorni uticaj proizvodnje avokada na okolinu. Sada misli da je pronašla odgovor: sos inspirisan zelenim gvakamoleom, napravljen od pasulja, zelenog čilija, limete i korijandera.
Sos, nazvan "Vahakamole", predstavila je prošlog meseca.
Vahaka nije prvi restoran koji je smanjio korišćenje avokada ili ga potpuno izbacio iz upotrebe.
U Torontu je meksički kuvar Aldo Kamarena nedavno predložio alternativu gvakamole napravljenu od paste od tikvica i semenki bundeve.
Irski ugostitelj JP Mek Mahon, koji je nazvao avokado "krvavim dijamantima Meksika", razvio je alternativu gvakamole napravljenu od jerusalimskih artičoka.
Ovaj trend nije ograničen samo na industriju restorana. Prošlog meseca, zvezda Tiktoka Kalum Haris prikupio je 371.000 lajkova na svom receptu za "gvakamole" koji podrazumeva korišćenje smrznutog graška.
"Pre nekoliko godina bila sam prilično poznata po tome što sam koristila avokado prilikom kuvanja - toliko da sam posvetila ceo Instagram nalog svojoj ljubavi prema njemu", kaže Betina Kampoluci Bordi.
Odlučila je da smanji korišćenje avokada kada se preselila u Veliku Britaniju, budući da je pre živela u Španiji, gde je avokado kupovala svaki dan.
"Sad u svom omiljenom receptu koristim grašak. Grašak blanširam pre nego što ga zgnječim i pomešam s kuvanom pavlakom na biljnoj bazi, soli i biberom, dodam malo iseckanog belog luka i malo limunovog soka", objasnila je.
Uzgoj avokada je neodrživ
"Odluka restorana 'Vahaka' da ponudi alternativu avokada možda je najjasniji pokazatelj do sada da se delovi prehrambene industrije bude pred ogromnim problemima s kojima se suočavamo kao rezultatom intenzivnog uzgoja", kaže Tim Lang, profesor na Univerzitetu u Londonu.
Dodaje kako je avokado postao svetska roba, savršen primer onoga što se događa kada se egzotična hrana normalizuje bez razmišljanja o posledicama.
"Problemi, koji uključuju krčenje šuma, smanjenje bioraznolikosti i nedostatak vode, znače da zajednice koje ih uzgajaju nemaju dovoljno vode za pranje i higijenu", smatra Lang.
Ali avokado je teško zameniti, kao i njegove derivate, ulje avokada i maslac od avokada, koji su važni u bezglutenskom i veganskom pečenju. Osim toga, za mnoge ljubitelje voća, sos napravljen od graška, orašastih plodova, semenki ili povrća nije prava zamena za gvakamole.
Iz restorana "Vahake" kažu da će "tradicionalni, sveže napravljeni gvakamole" da ostane na jelovniku, ali da će svaki njihov avokado "biti uzgojen na najodrživiji mogući način".
Iako zamene gvakamole možda neće verno zameniti pravi ukus avokada, povratne informacije u restoranu "Vahaka" su i više nego zadovoljavajuće.
"Davali smo ljudima 'Vahakamole' da besplatno probaju kada dođu na večeru – i generalno se čini da im se sviđa. Većina uživa i mnogi naručuju još", kaže Miers. "Ima kremast ukus i boju tradicionalnog sosa gvakamole, a ne izgleda loše ni na Instagramu", dodaje.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
2
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Finci potrošili milijardu evra na slatkiše
09.11.2025.•
2
Finci su prošle godine potrošili više od milijardu evra na slatkiše i čokoladu, pokazuju podaci "S grupe".
VIDEO: Naskuplji pirinač na svetu - poklanja se da biste nekog impresionirali
09.11.2025.•
0
Pirinač se u Japanu tri hiljade godina smatra svetom namirnicom. Širom ove zemlje se uzgaja više od 300 sorti pirinča dok se stalno razvijaju nove vrste.
Veliki broj ugostitelja ne obeležava hranu sa biljnim uljima
08.11.2025.•
0
Od 1. avgusta do 8. oktobra Uprava za veterinu sprovela je pojačanu kontrolu primene Uredbe o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda koji sadrže palmino ulje, palminu mast ili druga biljna ulja i masti.
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar