Sve više restorana izbacuje avokado iz upotrebe

Sve više svetskih restorana traži alternative avokadu u drugim namirnicama ili ga napušta u potpunosti zbog emisije ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku koje sadrži.
Sve više restorana izbacuje avokado iz upotrebe
Foto: Pixabay
Za rast avokada potrebno je 320 litara vode, a globalna potražnja je tolika da postaje nedostupan za lokalno stanovništvo u područjima u kojima se uzgaja, kaže za "The Guardian" Tomasina Miers, suvlasnica lanca meksičkih restorana "Vahaka".
Već neko vreme Miers se trudi da uravnoteži razorni uticaj proizvodnje avokada na okolinu. Sada misli da je pronašla odgovor: sos inspirisan zelenim gvakamoleom, napravljen od pasulja, zelenog čilija, limete i korijandera.
 
Sos, nazvan "Vahakamole", predstavila je prošlog meseca.
 
Vahaka nije prvi restoran koji je smanjio korišćenje avokada ili ga potpuno izbacio iz upotrebe.
 
U Torontu je meksički kuvar Aldo Kamarena nedavno predložio alternativu gvakamole napravljenu od paste od tikvica i semenki bundeve.
 
Irski ugostitelj JP Mek Mahon, koji je nazvao avokado "krvavim dijamantima Meksika", razvio je alternativu gvakamole napravljenu od jerusalimskih artičoka.
 
Ovaj trend nije ograničen samo na industriju restorana. Prošlog meseca, zvezda Tiktoka Kalum Haris prikupio je 371.000 lajkova na svom receptu za "gvakamole" koji podrazumeva korišćenje smrznutog graška.
 
"Pre nekoliko godina bila sam prilično poznata po tome što sam koristila avokado prilikom kuvanja - toliko da sam posvetila ceo Instagram nalog svojoj ljubavi prema njemu", kaže Betina Kampoluci Bordi.
 
Odlučila je da smanji korišćenje avokada kada se preselila u Veliku Britaniju, budući da je pre živela u Španiji, gde je avokado kupovala svaki dan.
 
"Sad u svom omiljenom receptu koristim grašak. Grašak blanširam pre nego što ga zgnječim i pomešam s kuvanom pavlakom na biljnoj bazi, soli i biberom, dodam malo iseckanog belog luka i malo limunovog soka", objasnila je.
 
Uzgoj avokada je neodrživ
 
"Odluka restorana 'Vahaka' da ponudi alternativu avokada možda je najjasniji pokazatelj do sada da se delovi prehrambene industrije bude pred ogromnim problemima s kojima se suočavamo kao rezultatom intenzivnog uzgoja", kaže Tim Lang, profesor na Univerzitetu u Londonu.
 
Dodaje kako je avokado postao svetska roba, savršen primer onoga što se događa kada se egzotična hrana normalizuje bez razmišljanja o posledicama.
 
"Problemi, koji uključuju krčenje šuma, smanjenje bioraznolikosti i nedostatak vode, znače da zajednice koje ih uzgajaju nemaju dovoljno vode za pranje i higijenu", smatra Lang.
 
Ali avokado je teško zameniti, kao i njegove derivate, ulje avokada i maslac od avokada, koji su važni u bezglutenskom i veganskom pečenju. Osim toga, za mnoge ljubitelje voća, sos napravljen od graška, orašastih plodova, semenki ili povrća nije prava zamena za gvakamole.
 
Iz restorana "Vahake" kažu da će "tradicionalni, sveže napravljeni gvakamole" da ostane na jelovniku, ali da će svaki njihov avokado "biti uzgojen na najodrživiji mogući način".
 
Iako zamene gvakamole možda neće verno zameniti pravi ukus avokada, povratne informacije u restoranu "Vahaka" su i više nego zadovoljavajuće.
"Davali smo ljudima 'Vahakamole' da besplatno probaju kada dođu na večeru – i generalno se čini da im se sviđa. Većina uživa i mnogi naručuju još", kaže Miers. "Ima kremast ukus i boju tradicionalnog sosa gvakamole, a ne izgleda loše ni na Instagramu", dodaje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.