Francuski baget na listi Svetske kulturne baštine: Ovo je njegova tajna

Francuski hleb baget upisan je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, javlja Rojters.
Francuski baget na listi Svetske kulturne baštine: Ovo je njegova tajna
Foto: Pixabay
Unesko je danas izglasao da se "zanatsko znanje i kultura baget hleba" uvrsti na listu svetske kulturne baštine, na kojoj se već nalazi oko 600 autentičnih tradicionalnih običaja iz više od 130 zemalja sveta.
"Baget slavi francuski način života, jer predstavlja svakodnevni ritual, sastavni element obroka, sinonim za deljenje i druženje", prenosi Rojters reči Odri Azulej, generalne direktorke Uneska. 
Baget, što znači "štap" ili "palica" predstavlja mekanu, izduženu veknu hleba sa hrskavom korom koja predstavlja simbol Francuske širom sveta i centralni je deo francuske ishrane u poslednjih 100 godina, mada mnogi veruju i mnogo duže.
 
Jedna legenda kaže da su pekari Napoleona Bonaparte smislili izduženi oblik hleba kako bi trupama olakšali nošenje, dok druga tvrdi da je baget izmislio austrijski pekar August Zang.
 
Baget se prodaje za evro po komadu. Iako je potrošnja bageta opala tokom poslednjih decenija, Francuska i dalje proizvodi oko 16 miliona vekni dnevno, odnosno skoro šest milijardi bageta godišnje.
 
Prema receptu Udruženja francuskih pekara, testo za baget, umešeno od brašna, vode, soli i kvasca, mora da odstoji od 15 do 20 sati na temperaturi između četiri i šest stepeni Celzijusa.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Stratesko razaranje

    01.12.2022 07:44
    skupo skuplje najskuplje
    nestali nasi mlečni bageti Hlebovi:( kako su se zvali ?
  • Мунгос

    01.12.2022 02:03
    Ево како бих ја назвао „паприкаш“: Назвао бих га „кромпирјанија“.
    То би била нека манџа, неки кромпир спремљен као јанија. У неким заосталим крајевима, то јело се називало „компирјанија“. Извукло им се оно слово „р“ из кромпира. Ваљда се тако лакше изговарало.
    Дакле Паприкаш Мађарски, а Јанија Турски.
    А кромпир Српски. Српски наравно ако га уберемо у Србији.
    Тако се ето Србија нашла на средини између Мађарске и Турске. По кромпиру из јела, а и по географији, са оног округлог глобуса.
  • Мунгос

    30.11.2022 21:00
    Када се код нас појавио (пре око 40 година), званично се називао „Француски хлеб“.
    После сам ја из неког личног скромног искуства, направио ранг листу најбољих кухиња у околини:
    1) Француска
    2) Мађарска
    3) Србија
    4) Турска.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi