Ovo je originalan recept za rusku salatu iz 1860. godine

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom receptu.
Ovo je originalan recept za rusku salatu iz 1860. godine
Foto: Pixabay
I za to postoji veoma logičan razlog.
Prva ruska salata pojavila se oko 1860. godine u kuhinji kuvara belgijskog porekla po imenu Lucijen Olivije, glavnog kuvara "Ermitaža", jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi. Nije dugo trebalo da ova salata opčini Ruse, a potom i ceo svet, prenosi City magazin.
Tačan recept bio je Lucijenova strogo čuvana tajna, ali se pouzdano zna da je u njoj bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine. Naravno, i ime je zapravo dobila po njemu - Olivijeova salata.
 
Uz to, originalni recept sastojao se i od originalnog Lucijenovog majoneza, u koji je išlo francusko belo vino, senf, maslinovo ulje iz Provanse uz naravno, par skrivenih sastojaka.
 
Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu "Наша пища", odnosno "Naša hrana", i ovako je glasio:
 
Dva krompira
Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
3-4 lista zelene salate
3 velika repa rakova
1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
1 kafena kašičica kapara
3-5 maslina
i jedna i po supena kašika preliva majoneza
 
Vrlo ekstravagantno, zar ne?
 
Sastojci koji su bili retki i skupi su, kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom.
 
Nakon što je salata izašla izvan granica Sovjetskog saveza i drugi narodi su recept prilagodili svojoj kuhinji. U salatu je dodata šargarepa (što ruski kuvari i danas smatraju "neoprostivim grehom"), ponegde kukuruz, a umesto mesa raka pojavilo se pileće belo meso, a kasnije i šunka.
 
Danas i Rusi prave "našu", savremenu verziju sa kuvanim povrćem i šunkom ili piletinom i pored Rusije, izuzetno je popularna na Balkanu.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • Nomad

    02.12.2022 09:57
    @Lalai
    Pavlova torta je iz Australije, a samo je nazvana po balerini Ani Pavlov.
  • Sabahudin

    02.12.2022 09:35
    Omerović
    Mislite ukrajinska salata?
  • iguman

    02.12.2022 08:39
    Sve što je rusko izbegavam u širokom luku. Čak i ruski rulet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Jestivo ulje iz Srbije zabranjeno na Kosovu

Tržišna inspekcija Ministarstva trgovine, preduzetništva i industrije Kosova (MIPT) zabranila je privrednom operateru da na Kosovu prodaje jestivo ulje koje je uvezao iz Srbije.

Gde je najbolja hrana na svetu?

Proglasiti neko mesto najboljom gastrodestinacijom na svetu nije nimalo lak posao, tim više što je jako teško odrediti kriterijume.