Ovo je originalan recept za rusku salatu iz 1860. godine

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom receptu.
Ovo je originalan recept za rusku salatu iz 1860. godine
Foto: Pixabay
I za to postoji veoma logičan razlog.
Prva ruska salata pojavila se oko 1860. godine u kuhinji kuvara belgijskog porekla po imenu Lucijen Olivije, glavnog kuvara "Ermitaža", jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi. Nije dugo trebalo da ova salata opčini Ruse, a potom i ceo svet, prenosi City magazin.
Tačan recept bio je Lucijenova strogo čuvana tajna, ali se pouzdano zna da je u njoj bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine. Naravno, i ime je zapravo dobila po njemu - Olivijeova salata.
 
Uz to, originalni recept sastojao se i od originalnog Lucijenovog majoneza, u koji je išlo francusko belo vino, senf, maslinovo ulje iz Provanse uz naravno, par skrivenih sastojaka.
 
Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu "Наша пища", odnosno "Naša hrana", i ovako je glasio:
 
Dva krompira
Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
3-4 lista zelene salate
3 velika repa rakova
1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
1 kafena kašičica kapara
3-5 maslina
i jedna i po supena kašika preliva majoneza
 
Vrlo ekstravagantno, zar ne?
 
Sastojci koji su bili retki i skupi su, kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom.
 
Nakon što je salata izašla izvan granica Sovjetskog saveza i drugi narodi su recept prilagodili svojoj kuhinji. U salatu je dodata šargarepa (što ruski kuvari i danas smatraju "neoprostivim grehom"), ponegde kukuruz, a umesto mesa raka pojavilo se pileće belo meso, a kasnije i šunka.
 
Danas i Rusi prave "našu", savremenu verziju sa kuvanim povrćem i šunkom ili piletinom i pored Rusije, izuzetno je popularna na Balkanu.
  • Nomad

    02.12.2022 09:57
    @Lalai
    Pavlova torta je iz Australije, a samo je nazvana po balerini Ani Pavlov.
  • Sabahudin

    02.12.2022 09:35
    Omerović
    Mislite ukrajinska salata?
  • iguman

    02.12.2022 08:39
    Sve što je rusko izbegavam u širokom luku. Čak i ruski rulet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.