Evo zašto sastojci za torte i kolače treba da budu sobne temperature
Pečenje je nauka i svaki je detalj bitan. Jedno od najvažnijih pravila kojeg se domaći pekari moraju pridržavati je korišćenje sastojaka sobne temperature.
Foto: Pixabay
Iako se to nekome može činiti kao nepotreban korak, iza svega stoji znanost i legitiman razlog, piše Index.hr.
Zašto je sobna temperatura važna?
Temperatura igra ključnu ulogu u hemijskim reakcijama koje se javljaju između sastojaka.
Na primer, kada pomešate puter i šećer, kristali šećera stvaranjem malih džepova vazduha pomažu u provetravanju putera, što je ključno za celokupnu teksturu kolača i pekarskih proizvoda.
Međutim, ako je puter prehladan, neće se dobro pomešati sa šećerom i vazdušni džepovi se neće pravilno formirati.
Slično tome, mnogi pekarski recepti zahtevaju dodavanje jaja u smesu.
Jaja pomažu u vezivanju sastojaka i pružaju strukturu konačnom proizvodu, ali kada su jaja hladna, mogu uzrokovati stvrdnjavanje putera ili drugih masnoća koje se koriste u receptu, što otežava uspešno povezivanje.
Puter na sobnoj temperaturi
Puter je jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u pečenju i recepti često zahtevaju maslac u omekšanom stanju ili sa sobne temperature.
To je zato što se maslac sobne temperature lakše meša s drugim sastojcima, što rezultira glađom i postojanijom teksturom konačnog proizvoda.
Šećer nije ništa drugo nego milijarda malih kristala s nazubljenim ivicama.
Kada se pomeša i istuče zajedno s puterom, ivice kristala u puteru izdube male cazdušne džepove.
Ako je puter prehladan, kristali šećera ne mogu prodreti kroz tvrdi puter, što rezultira znatno manjom količinom zarobljenog vazdduha, te težim i gušćim konačnim proizvodom.
Kako biste puter zagrejali na sobnu temperaturu, izvadite ga iz frižidera jedan sat pre početka pripreme recepta.
Ako ste u žurbi, stavite puter na tanjir blizu rerne dok je koristite za nešto drugo ili ga narežite na male komadiće i ostavite da stoji na pultu 15 do 20 minuta.
Grejanje putera u mikrotalasnoj kako bi brže omekšao uopšteno se ne smatra dobrom idejom jer bi se mogao otopiti i postati mastan, što će negativno uticati na konačni proizvod.
Jaja sobne temperature
Jaja su čest sastojak recepata za poslastice i peciva, te mnogi recepti zahtevaju jaja sobne temperature.
Žumanca se na sobnoj temperaturi lakše razdvajaju, a to im omogućava ravnomernije mešanje s belancima i ostalim sastojcima, što rezultira glatkom i ujednačenijom teksturom konačnog proizvoda.
Jaja sobne temperature posebno su važna u receptima s visokim udelom masti, kao što je torta od sira, jer hladna jaja mogu uzrokovati stvrdnjavanje masnoća, što će rezultirati zgrušanim testom i neujednačenom teksturom.
Iako ne zahtevaju svi recepti za pečenje jaja sobne temperature, uopšteno je dobra ideja da ih koristite za proizvode koji zahtevaju pahuljastu teksturu, poput većine kolača.
Jaja sobne temperature će prilikom miksanja postići znatno veći volumen, što je posebno važno u receptima za biskvite, ali i brojne druge poslastice i pekarske proizvode.
Ostali mlečni proizvodi
Mnogi recepti za kolače ili peciva koji počinju s puterom sobne temperature zahevaju i mlečne sastojke poput mleka, vrhnja i jogurta.
Proces emulgacije počinje s puterom, šećerom i jajima, a nastavlja se s ostalim sastojcima.
Dovođenje svih sastojaka na sobnu temperaturu može biti ključno za postizanje savršenog konačnog proizvoda s laganom i vazdušastom teksturom.
Kako biste doveli sve mlečne sastojke na sobnu temperaturu, izvadite ih iz frižidera sat vremena pre početka pečenja.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Glavni saveznik posnih jela: Evo kako da napravite majonez bez jaja
12.12.2024.•
2
Posni majonez jedan je od onih recepata koje najviše guglamo tokom perioda posnih slava, budući da većina ukusnih predjela sadrži upravo ovaj sastojak.
Nakon rekordnog skoka cena kafe: Najveće pržionice u Brazilu planiraju isto i za sledeću godinu
12.12.2024.•
2
Najpopularnije pržionice kafe u Brazilu, uključujuci "JDE Peet's", jednu od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti, nameravaju da povećaju cene početkom sledeće godine.
"Taste Atlas" objavio listu najboljih kuhinja sveta: Srbija visoko rangirana
11.12.2024.•
4
Popularni gastro vodič "Taste Atlas" objavio je godišnju listu 100 najboljih kuhinja sveta, a srpska kuhinja se plasirala na visoko 15. mesto.
VIDEO Ovo su dva recepta za čokoladne šišarke: Jednostavno, a jeftino
10.12.2024.•
0
Desert u obliku šišarki oduševio je prošle godine korisnike društvenih mreža, a s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici, donosimo recept.
Da vam se pirinač ne lepi za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode
08.12.2024.•
0
Pirinač je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama.
Novi spisak nematerijalne baštine Uneska: Japanski sake, austrijska jabukovača i bačve iz Gvatemale
05.12.2024.•
3
Unesko je priznao japanski drevni proces kuvanja sakea kao "nematerijalnu kulturnu baštinu" za koju se proizvođači nadaju da će probuditi globalno zanimanje za to tradicionalno pirinčano vino.
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
05.12.2024.•
0
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Prosečan stanovnik Srbije godišnje popije oko 600 šoljica kafe
05.12.2024.•
2
Građani Srbije piju kafu koja dolazi iz zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, a pravilnikom o kvalitetu koji se primenjuje već dve godine, na tržištu je sve više zamena za ovaj napitak.
Osam najzdravijih sireva po preporuci svetskih nutricionista
04.12.2024.•
1
Sir se smatra zdravom namirnicom bogatom kvalitetnim proteinima jer sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamina B a neke vrste sadrže i korisne probiotike koji su dobri za probavu i opšte zdravlje.
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
04.12.2024.•
0
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Piće namenjeno "fanaticima za majonez": Da li biste probali napitak sa ukusom umaka od jaja?
03.12.2024.•
0
Mnogi svetski gurmani smatraju da Japanci prave najbolji majonez na svetu, ali bi se samo najhrabriji osmelili da probaju najnoviji proizvod iz njihove kuhinje.
Ako se držite Božićnog posta: Ovo su saveti Batuta
01.12.2024.•
2
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je, povodom početka Božićnog posta, da on donosi značajnu promenu u načinu ishrane.
Bečki kiosci sa kobasicama deo svetske baštine UNESKO
28.11.2024.•
0
UNESKO je kioscima koji prodaju kobasice u Beču, "virstl-štandovima", dodelio status nematerijalne kulturne baštine.
Najskuplja šoljica kafe u Velikoj Britaniji košta skoro 350 dolara
24.11.2024.•
1
Škotska mlekara nudi najskuplju šoljicu kafe u Velikoj Britaniji, sa cenom od 272 britanske funte (344 dolara) za dupli espreso sa mlekom, sa kratkotrajnim umetničkim delom od pene mleka.
Jednostavnom azijskom tehnikom učinite da vam hleb traje duže
24.11.2024.•
1
Ukoliko želite da vam hleb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć azijske smese tangzhong.
Kupine iz Srbije povučene sa tržišta Švedske i Danske zbog norovirusa
21.11.2024.•
4
Švedska povlači sa tržišta kupine poreklom iz Srbije zbog prisustva norovirusa, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Puterasti ovčiji sir iz Portugala proglašen za najbolji na svetu
20.11.2024.•
3
Portugalski specijalitet "puterasti ovčiji sir" (Queijo de Ovelha Amanteigado) proglašen je najboljim sirom na svetu.
Ovo je trik "3:1" za savršeno skuvan pirinač
18.11.2024.•
1
Za idealano skuvan pirinač koji se ne lepi važno je da na jednu šolju pirinča u šerpu sipate tri šolje vode a u to možete dodati i koju kap soka od limuna.
Nekoliko razloga: Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
18.11.2024.•
0
Postoji više razloga zbog kojih je dobro piti gaziranu vodu.
Naučnici otkrili koja vrsta kafe se povezuje s rakom, a koja je najzdravija
17.11.2024.•
8
Instant kafa najčešći je izbor kafopija u Evropi, ali stručnjaci upozoravaju da prekomerno konzumiranje takve kafe može povećati rizik od nekih vrsta raka.
Danas je Svetski dan baklave - sastojci se razlikuju od regiona do regiona
17.11.2024.•
0
Svetski dan baklave obeležava se 17. novembra.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar