
Evo zašto sastojci za torte i kolače treba da budu sobne temperature
Pečenje je nauka i svaki je detalj bitan. Jedno od najvažnijih pravila kojeg se domaći pekari moraju pridržavati je korišćenje sastojaka sobne temperature.

Foto: Pixabay
Iako se to nekome može činiti kao nepotreban korak, iza svega stoji znanost i legitiman razlog, piše Index.hr.
Zašto je sobna temperatura važna?
Temperatura igra ključnu ulogu u hemijskim reakcijama koje se javljaju između sastojaka.
Na primer, kada pomešate puter i šećer, kristali šećera stvaranjem malih džepova vazduha pomažu u provetravanju putera, što je ključno za celokupnu teksturu kolača i pekarskih proizvoda.
Međutim, ako je puter prehladan, neće se dobro pomešati sa šećerom i vazdušni džepovi se neće pravilno formirati.
Slično tome, mnogi pekarski recepti zahtevaju dodavanje jaja u smesu.
Jaja pomažu u vezivanju sastojaka i pružaju strukturu konačnom proizvodu, ali kada su jaja hladna, mogu uzrokovati stvrdnjavanje putera ili drugih masnoća koje se koriste u receptu, što otežava uspešno povezivanje.
Puter na sobnoj temperaturi
Puter je jedan od najčešćih sastojaka koji se koristi u pečenju i recepti često zahtevaju maslac u omekšanom stanju ili sa sobne temperature.
To je zato što se maslac sobne temperature lakše meša s drugim sastojcima, što rezultira glađom i postojanijom teksturom konačnog proizvoda.
Šećer nije ništa drugo nego milijarda malih kristala s nazubljenim ivicama.
Kada se pomeša i istuče zajedno s puterom, ivice kristala u puteru izdube male cazdušne džepove.
Ako je puter prehladan, kristali šećera ne mogu prodreti kroz tvrdi puter, što rezultira znatno manjom količinom zarobljenog vazdduha, te težim i gušćim konačnim proizvodom.
Kako biste puter zagrejali na sobnu temperaturu, izvadite ga iz frižidera jedan sat pre početka pripreme recepta.
Ako ste u žurbi, stavite puter na tanjir blizu rerne dok je koristite za nešto drugo ili ga narežite na male komadiće i ostavite da stoji na pultu 15 do 20 minuta.
Grejanje putera u mikrotalasnoj kako bi brže omekšao uopšteno se ne smatra dobrom idejom jer bi se mogao otopiti i postati mastan, što će negativno uticati na konačni proizvod.
Jaja sobne temperature
Jaja su čest sastojak recepata za poslastice i peciva, te mnogi recepti zahtevaju jaja sobne temperature.
Žumanca se na sobnoj temperaturi lakše razdvajaju, a to im omogućava ravnomernije mešanje s belancima i ostalim sastojcima, što rezultira glatkom i ujednačenijom teksturom konačnog proizvoda.
Jaja sobne temperature posebno su važna u receptima s visokim udelom masti, kao što je torta od sira, jer hladna jaja mogu uzrokovati stvrdnjavanje masnoća, što će rezultirati zgrušanim testom i neujednačenom teksturom.
Iako ne zahtevaju svi recepti za pečenje jaja sobne temperature, uopšteno je dobra ideja da ih koristite za proizvode koji zahtevaju pahuljastu teksturu, poput većine kolača.
Jaja sobne temperature će prilikom miksanja postići znatno veći volumen, što je posebno važno u receptima za biskvite, ali i brojne druge poslastice i pekarske proizvode.
Ostali mlečni proizvodi
Mnogi recepti za kolače ili peciva koji počinju s puterom sobne temperature zahevaju i mlečne sastojke poput mleka, vrhnja i jogurta.
Proces emulgacije počinje s puterom, šećerom i jajima, a nastavlja se s ostalim sastojcima.
Dovođenje svih sastojaka na sobnu temperaturu može biti ključno za postizanje savršenog konačnog proizvoda s laganom i vazdušastom teksturom.
Kako biste doveli sve mlečne sastojke na sobnu temperaturu, izvadite ih iz frižidera sat vremena pre početka pečenja.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
10
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
6
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
19.09.2025.•
0
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
11
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
3
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar