
Ovo su najčešće guglani kolači i torte
Ovo je lista 10 torti i kolača koji se najčešće pretražuju na Guglu.

Foto: Pixabay
Pobedu je uverljivo odnela čokoladna torta. Drugo mesto zauzima Red Velvet (crvena baršunasta) torta, a treće mesto kolač od šargarepe. Kolač s bananom je na četvrtom mestu, a naopaka torta s ananasom, naročito popularna u Sjedinjenim Državama i Rusiji, zauzima peto mesto.
Švarcvald torta je na šestom mestu, torta sa sladoledom na sedmom, a kuglof na osmom mestu. Lemon Drizzle, kolač natopljen limunom, zauzeo je deveto mesto prema ukupnom broju mesečnih pretraživanja u celom svetu, a deseto mesto je pripalo torti Viktorija.
1. Čokoladna torta
Klasična torta napravljena od kakaa u prahu, brašna, šećera, jaja i mleka, često završena čokoladnom glazurom. Ova torta je obično okruglog oblika, iako nije pravilo, a može biti višeslojna ili jednoslojna.

2. Red Velvet torta
Ova je torta karakteristične crvene boje i pomalo kiselog okusa. Tradicionalno se priprema s kakao prahom i mlaćenicom i ima glazuru od krem sira. Sami birate da li će biti okruglog ili pravougaonog oblika, višeslojna ili jednoslojna.

3. Kolač od šargarepe
Kolač sa rendanom šargarepom često uključuje i suvo grožđe ili orahe, od začina se obično dodaje cimet, a torta se završava glazurom od krem sira.

4. Kolač od banana
Kolač od zgnječenih (pre)zrelih banana, brašna, šećera, jaja i ulja obično je začinjen aromom vanile i cimetom, a često i preliven šećernom ili glazurom od krem sira. Hleb od banane i kolač od banane su slični po tome što koriste zrele banane kao glavni sastojak, ali nisu ista poslastica. Kolač od banane je obično lakši i prozračniji od hleba od banana, a često je slojevit i obložen glazurom.

5. Naopaka ananas torta
Torta koja se priprema stavljanjem kriški ananasa i trešanja u karamelizovani šećer s maslacem na dno kalupa za tortu, a zatim prekriva smesom za kolač. Nakon pečenja se okrene naopako na tanjir kako bi voće završilo na vrhu.

6. Švarcvald torta
Ova klasična nemačka torta se sastoji od slojeva čokoladne piškote, šlaga i višanja. Nemojte da vas obeshrabri veći broj sastojaka jer je priprema zaista jednostavna.

7. Sladoled torta
Sladoled torta se po pravilu sastoji od slojeva sladoleda, piškote i čokoladne glazure. Zamrzava se cela i poslužuje hladna. Sladoled torte mogu biti različitih oblika i ukusa, u zavisnosti od toga koji kalup imate, ali i šta najviše volite kad su u pitanju sladoled i piškota.

8. Kuglof
Kuglof je kolač koji se peče u posebnom rebrastom kalupu koji mu daje karakterističan prstenasti oblik. Može se pripremiti s različitim dodacima, ali osnova je uvek otprilike ista, od brašna, šećera, jaja, mleka/jogurta i praška za pecivo.

9. Lemon Drizzle
Ovo je tradicionalni britanski kolač koji se obično poslužuje uz popodnevni čaj. Reč je o jednostavnom kolaču s dodatkom limunovog soka i rendane kore. Obično je preliven jednostavnom šećernom glazurom, a rezultat je lagan i sočan, ali i dovoljno sladak kolač s izraženim ukusom limuna.

10. Torta Viktorija
Ovo je još jedan klasični britanski desert koji se sastoji od dva dela mekane i prozračne svetle piškote, krema od maslaca i šećera (buttercream) i džema od bobičastog voća (jagode, maline). Obično je okruglog oblika i po vrhu se posipa šećerom u prahu.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
2
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
3
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Komentari 2
TulipanNijedna nije
Lisa
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar