VIDEO: Svaki grozd ovog grožđa mora da ima isti prečnik i košta i do 400 evra

Rubi roman je najskuplja sorta grožđa na svetu, a dolazi iz japanske prefekture Išikava.
Ovo XL grožđe intenzivnog je ukusa zahvaljujući velikoj koncentraciji šećera, a samo jedan grozd može koštati i do 400 evra. Tokom aukcije 2020. godine 900 grama grožđa Rubi roman prodato je za 11.000 dolara, a zbog toga se postavlja pitanje - kako jedna sorta grožđa može biti toliko skupa? Evo i odgovora.
 
Za početak malo o poreklu. Rubi roman raste isključivo u prefekturi Išikava, u regiji Čibu u Japanu, na ostrvu Honšu. Uzgoj ove sorte počeo je u proleće 1995. u Centru za poljoprivredna istraživanja "Sand Dunes", gde je 400 semenki crnog grožđa, nazvanog Fudži Minoru, posađeno na eksperimentalnoj parceli kako bi se zadovoljile želje uzgajivača grožđa. 
Biljke su počele da cvetaju oko 1997. godine, a samo četiri od 400 primeraka dale su plodove, među kojima je bila i sorta Rubi roman. No, ova sorta grožđa na tržište je došla tek 2008. godine i postigla je velik uspeh, pa su joj i cene rasle.
 
Kriterijumi za klasifikovanje grožđa kao Rubi roman veoma su strogi - svaki grozd mora da teži najmanje 20 grama, da ima minimalni prečnik od 30 milimetara i da ima udeo šećera od 18 odsto. Postoji čak i premijum klasa Rubi roman grožđa, s bobicama koje prelaze 30 grama. 
Pre nego što dođu na tržište, grozdovi se pregledaju jedan po jedan, a nakon što prođu provere, na svako pakovanje se stavlja potvrda o autentičnosti. Rubi roman uz to ima jarku rubin-crvenu boju i poseduje neverovatnu slatkoću, zbog čega bobice podsećaju upravo na ovo drago kamenje.
 
Rubi roman uzgaja se u staklenicima, gde se, osim veličini, nijansi i količini šećera, pažnja pridaje još nekim parametrima - intenzitetu svetla, koje je ključno za razvoj boje, jer nedovoljna količina svetla rezultuje bledim grožđem. Važna je i kontrola temperature i cirkulacija vazduha, sve samo kako bi grožđe imalo grozdove koji su jednake veličine.
 
  • Oooo bože...

    03.12.2023 13:54
    Čemu to?
    Prezasićenost pojedinaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.