
Losos - još jedna namirnica koju sve više ljudi odbacuje
Već smo pisali o tome da sve više ljudi odbacuje avokado, namirnicu koja je donedavno bila na vrhuncu popularnosti, ali već neko vreme ista sudbina čeka i losos, omiljenu masnu ribu.

Foto: Pixabay
Iako je losos nekada bio poslastica rezervisana za posebne prilike s obzirom na dosta visoku cenu, poslednjih godina viđamo ga svuda, a ova "morska piletina" već je počela polako da nestaje s jelovnika brojnih restorana. Restorani, kafići i hoteli širom sveta odbacuju uzgojeni losos.
Uticaj uzgojenog lososa na životnu sredinu
Losos je globalno vrlo popularna riba, od Japana do Britanije, a uz to je najviše konzumirana riba u Severnoj Americi - gotovo 140 miliona lososa pojede se svake godine. Osim toga, prodaja uzgojenog lososa širom sveta prelazi sedam milijardi dolara godišnje, a proizvodnja i dalje raste.
Uzgoj lososa, pak, može imati negativne uticaje na planetu iz više razloga, kao što je zagađenje voda, s obzirom na to da uzgoj lososa u kavezima ili na farmama zahteva velike količine hrane, a nepojedena hrana i izmet lososa mogu značajno zagaditi okolne vode.
To može dovesti do eutrofikacije, povećanja nivoa hranjivih materija u vodi, što može uzrokovati rast algi i smanjenje kiseonika u vodi, a to, pak, ima negativne posledice na druge vrste u ekosistemu. Uz to, uzgoj lososa često zahteva i upotrebu antibiotika i hemikalija. To može dovesti do stvaranja otpornih sojeva bakterija i zagađenja vode ovim materijama.
Da bi se proizvela hrana za uzgoj lososa, često se koristi riblje brašno, što može doprineti prekomernom izlovu drugih vrsta riba, čime se opet narušava ravnoteža u morskim ekosistemima. Takođe, farme za uzgoj lososa zahtevaju energiju za održavanje sistema za filtraciju vode, ventilaciju i slično. Ta potrošnja energije, kao i svaka druga preterana potrošnja, može imati negativne efekte na klimatske promene ukoliko ceo svet nastavi redovno da jede ovu ribu.
Može li losos postati protein s najnižim karbonskim otiskom?
Problem sa u uvodu spomenutim avokadom je to što ostavlja velik karbonski otisak, ali otisak industrije uzgojene ribe nizak je u poređenju s drugim uzgojenim životinjama. Osim toga, karbonski otisak uzgojenog lososa može da varirati u zavisnosti od toga odakle potiče, pa čak i na koji se način prevozi. Logično, prevoz lososa iz Norveške u SAD avionom učetvorostručiće karbonski otisak u poređenju s kamionskim prevozom u Francusku.
Dalje, hrana čini otprilike 80 odsto karbonskog otiska u procesu proizvodnje lososa, a to je ono riblje brašno koje smo pomenuli. Svaka manja promena u ishrani može imati velik uticaj na ukupni karbonski otisak uzgojenog lososa.
Naime, tokom protekle decenije industrija lososa fokusirala se na smanjenje morskih sastojaka u hrani, što je rezultiralo pretežno biljnom ishranom. Posledica toga je povećanje karbonskog otiska te industrije jer u proizvodnji biljnih sastojaka nastaje više štetnih hemikalija nego u proizvodnji morskih sastojaka.
Povećanje udela biljnih sastojaka predstavlja novi niz izazova za industriju lososa, poput smanjenja karbonskog otiska bez povećanja količine morskog sadržaja u hrani za losose. Postizanje takvih ciljeva prvo počinje s ishranom, a za svaku kompaniju koja se bavi uzgojem lososa i želi da smanji svoj karbonski otisak najbolje mesto za početak je saradnja s dobavljačem hrane za životinje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
6
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
3
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Komentari 2
Zokins
Savesnik
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar