VIDEO: Šta se tradicionalno jede u najsrećnijoj zemlji na svetu?

Finska je već sedmu godinu zaredom na prvom mestu najsrećnijih zemalja sveta, s prosečnom ocenom 7,7. Slede je Danska, Island i Švedska.
Ovo su neka od jela koja se tradicionalno jedu u Finskoj.
 
Kalakukko
 
Kalakukko ili riblja pita potiče iz finske regije Savonije. Tradicionalno se priprema od raženog brašna, začini solju i puni ribom, svinjetinom i slaninom.
 
 
Kad riblje kosti omekšaju, meso i riblji sok peku se u celom hlebu u rerni satima da bi se dobio sočan nadev.
Poronkäristys
 
Poronkäristys je tradicionalno jelo naroda Sámi u Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, koje se priprema dinstanjem mesa irvasa. Jelo potiče iz arktičke Laponije, a pravi se tako što se odrezak irvasa tanko iseče, poprži na masnoći, začini solju i biberom i kuva u vodi, pavlaci ili pivu dok ne omekša.
 
 
Zatim se poslužuje s ušećerenim brusnicama, pire krompirom i kiselim krastavcima.
Graavilohi 
 
Finci obožavaju da jedu losos, a u Finskoj ima mnogo mesta na kojima se ova riba može upecati. Graavilohi je nordijsko jelo od sirovog lososa koji je sušen u soli, šećeru i mirođiji. Tanko isečen losos često se poslužuje kao predelo uz sos od mirođije ili senfa na hlebu ili uz kuvani krompir.
 
 
Leipäjuusto
 
Finski škripavi sir, Leipajuusto je sveži sir koji se tradicionalno proizvodi od kravljeg kolostruma - prvog mleka krave koja se nedavno otelila. Često se poslužuje uz kafu ili uz džem od nordijskih kupina, a komercijalno dostupne verzije ovog sira obično se proizvode od običnog kravljeg mleka.
 
 
Karjalanpiirakka
 
Karelijske piroške ili karelijske pite su finski ekvivalent pice u Italiji. Ovi ukusni specijalitati prave se od testa i pune se pire krompirom ili pudingom od pirinča. Tradicionalno se jedu s maslacem od jaja ili drugim dodacima, a najpoznatije mesto gde ih možete probati je definitivno Café Konditoria Hopiain u Helsinkiju, gde se ove pite pripremaju od 1949. godine.
 
 
Mykyrokka
 
Ako niste ljubitelj krvavica ili sličnih specijaliteta, onda bi verovatno trebalo da se klonite mykyrokke, supe koja se pravi od krompira, luka, džigerice, soli, bibera i knedli od krvi i brašna. Ovo jelo je lokalni specijalitet u Savoniji u Finskoj, a uz knedle od krvi, u ovo jelo često idu i iznutrice, poput bubrega, jetre ili srca.
 
 
Lohikeitto
 
Lohikeitto je kremasta finska supa od lososa koja je u Švedskoj poznata i kao laxsoppa. Osim komadića fileta lososa, tradicionalno uključuje krompire iseckane na kockice i šargarepu, kuvane u aromatičnoj supi od maslaca prožetoj ribljim bujonom i pavlakom. Ovo zimsko jelo bogato je začinjeno mirođijom i poslužuje se uz raženi hleb s maslacem ili kriške limuna.
 
 
Lihapullat
 
Hrskave finske mesne ćufte tradicionalno se prave od govedine, uz povremeni dodatak mlevene svinjetine. Meso se često začini crvenom ljutom paprikom i pomeša s mešavinom namočenog hleba, jaja i luka. Ćufte se najčešće konzumiraju kao glavno jelo preliveno kremastim smeđim sosom, a mogu se jesti i kao užina.
 
 
Silakat
 
Mala baltička haringa, na finskom silakka, ključni je sastojak ovog tradicionalnog ribljeg specijaliteta. Silakat se obično pravi od celih očišćenih haringi, koje se zatim umoče u brašno pomešano sa biberom, solju i koricom limete pre prženja u vrućem ulju ili na maslacu. Hrskavi fileti haringe potom se začine mlevenom morskom solju i jedu se uz pire krompir i kisele krastavce. 
 
Maksalaatikko
 
Maksalaatikko je tradicionalno finsko jelo koje se obično pripremalo za Božić, ali danas se jede tokom cele godine. Pravi se od pirinča, mlevene džigerice, jaja, dinstanog luka i slanine i suvog grožđa, a to se sve zapeče u rerni. Ova neobična kombinacija rezultira izdašnim, sočnim jelom koje se obično poslužuje s džemom od brusnica.
 
  • ...

    24.03.2024 16:53
    Riblja pita - punjena svinjetinom i slaninom.
    Vojvodjanski uticaj?
    : )

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.