
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.

Foto: Pixabay
To se navodi u prvom nacrtu smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Povećana potrošnja prerađene hrane sa visokim sadržajem soli, šećera i masti je ključni pokretač globalne krize gojaznosti, sa više od milijardu ljudi koji žive sa ovim stanjem i procenjuje se da je osam miliona ranih smrti svake godine povezano da zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i srčane bolesti, pokazuju podaci SZO, preneo je Rojters.
Ipak, vlade su se borile da uvedu politike za suzbijanje epidemije.
Trenutno, samo 43 države članice SZO imaju bilo kakvu vrstu označavanja na prednjoj strani pakovanja, bilo obavezno ili dobrovoljno, uprkos dokazima koji pokazuju da etikete mogu uticati na ponašanje pri kupovini, naveli su iz SZO za Rojters.
SZO je počela da radi na nacrtu smernica 2019. godine. One imaju za cilj "da podrže potrošače u donošenju zdravije odluke u vezi sa hranom", navela je u mejlu Katrin Ingelhard, naučnica u Odeljenju za ishranu i bezbednost hrane SZO.
Javna konsultacija o smernicama završena je 11. oktobra, a finalizovana verzija biće objavljena početkom 2025. godine.
Smernice SZO preporučuju vladama da sprovedu "interpretativne" oznake koje uključuju nutritivne informacije i objašnjenja o vrsti proizvoda.
Primer bi bio NutriScore, razvijen u Francuskoj i korišćen u brojnim evropskim zemljama, koje rangiraju hranu od A (zelena, koja sadrži esencijalne hranljive materije) do E (crvena, koja sadrži visok nivo dodatih soli, šećera, masti ili kalorija).
Čile i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike koriste stroži sistem, sa upozorenjima na hrani sa puno šećera, soli ili masti na prednjoj strani pakovanja u vidu crnog osmougaonika koji podseća na znak stop.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
1
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
1
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Komentari 1
vitamin
EU ima jos stroze - SVAKO BOZJE SLOVO, KOD ILI OZNAKA na pakovanju mora da bude nedvosmisleno vidljivo i citljivo ljudskom oku. Na kom pivu moze da se vidi gde ga pune? Na kom kecapu ne pise crnim slovima na crvenoj podlozi fontom od 2pt? Ama pod povecanjem ne moze da se procita...
Da ne govorimo o ovim podacima, sastav po tipu namirnice, kalorijska vrednost, ja bih dodao i Glikemijski Indeks (ne znaju svi niti treba svima, ali ko zna razume i zasto - kad ti sipaju glukozni sirup u kobasicu, pa to bi bas trebalo da znas). Uopste sve gde se doliva glukoza da jasno pise, kad jogurt ima 8% proteina da se naznaci kakvi su (mlecni verovatno nisu, hocu da znam od cega su), nitrite takodje, so - svaka so da se navede, ne samo kuhinjska, 'sadrzi najmanje 50% voca' - kojeg tacno i koliko.
Sad neka neko i misli da pisem gluposti, ali dize se buka oko 'visokoprocesirane hrane', a ovo su bas ti slucajevi.
Uvedite zakon...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar