
SZO: Upakovana hrana i pića treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije
Upakovana hrana i piće treba da imaju lako čitljive nutritivne informacije na prednjoj strani proizvoda kako bi pomogli potrošačima da donesu zdraviji izbor.

Foto: Pixabay
To se navodi u prvom nacrtu smernica Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Povećana potrošnja prerađene hrane sa visokim sadržajem soli, šećera i masti je ključni pokretač globalne krize gojaznosti, sa više od milijardu ljudi koji žive sa ovim stanjem i procenjuje se da je osam miliona ranih smrti svake godine povezano da zdravstvenim problemima kao što su dijabetes i srčane bolesti, pokazuju podaci SZO, preneo je Rojters.
Ipak, vlade su se borile da uvedu politike za suzbijanje epidemije.
Trenutno, samo 43 države članice SZO imaju bilo kakvu vrstu označavanja na prednjoj strani pakovanja, bilo obavezno ili dobrovoljno, uprkos dokazima koji pokazuju da etikete mogu uticati na ponašanje pri kupovini, naveli su iz SZO za Rojters.
SZO je počela da radi na nacrtu smernica 2019. godine. One imaju za cilj "da podrže potrošače u donošenju zdravije odluke u vezi sa hranom", navela je u mejlu Katrin Ingelhard, naučnica u Odeljenju za ishranu i bezbednost hrane SZO.
Javna konsultacija o smernicama završena je 11. oktobra, a finalizovana verzija biće objavljena početkom 2025. godine.
Smernice SZO preporučuju vladama da sprovedu "interpretativne" oznake koje uključuju nutritivne informacije i objašnjenja o vrsti proizvoda.
Primer bi bio NutriScore, razvijen u Francuskoj i korišćen u brojnim evropskim zemljama, koje rangiraju hranu od A (zelena, koja sadrži esencijalne hranljive materije) do E (crvena, koja sadrži visok nivo dodatih soli, šećera, masti ili kalorija).
Čile i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike koriste stroži sistem, sa upozorenjima na hrani sa puno šećera, soli ili masti na prednjoj strani pakovanja u vidu crnog osmougaonika koji podseća na znak stop.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
1
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
0
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Komentari 1
vitamin
EU ima jos stroze - SVAKO BOZJE SLOVO, KOD ILI OZNAKA na pakovanju mora da bude nedvosmisleno vidljivo i citljivo ljudskom oku. Na kom pivu moze da se vidi gde ga pune? Na kom kecapu ne pise crnim slovima na crvenoj podlozi fontom od 2pt? Ama pod povecanjem ne moze da se procita...
Da ne govorimo o ovim podacima, sastav po tipu namirnice, kalorijska vrednost, ja bih dodao i Glikemijski Indeks (ne znaju svi niti treba svima, ali ko zna razume i zasto - kad ti sipaju glukozni sirup u kobasicu, pa to bi bas trebalo da znas). Uopste sve gde se doliva glukoza da jasno pise, kad jogurt ima 8% proteina da se naznaci kakvi su (mlecni verovatno nisu, hocu da znam od cega su), nitrite takodje, so - svaka so da se navede, ne samo kuhinjska, 'sadrzi najmanje 50% voca' - kojeg tacno i koliko.
Sad neka neko i misli da pisem gluposti, ali dize se buka oko 'visokoprocesirane hrane', a ovo su bas ti slucajevi.
Uvedite zakon...
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar