
Čeburek - ulična hrana koju vole i Rusi i Ukrajinci
Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.

Foto: Pixabay
Ova inicijalno "ulična hrana" postala je popularna u bivšim sovjetskim republikama tokom 20. veka, ali je i danas omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa, piše Jutarnji.hr
Za ovu sočnu piticu s mesom potrebno je:
- 500 g brašna
- 250 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 400 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjskog i junećeg mesa)
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka (opciono), iseckana
- 50 ml vode
- so i biber po ukusu
- svež peršun ili mirođija (opciono)
- ulje (suncokretovo ili neko drugo biljno)
Priprema:
U činiji pomešati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamesiti glatko testo. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Zatim u činiji pomešati mleveno meso, crni luk, beli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše retka. Testo podeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.
Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće, oko 180 stepeni Celzijusa.
Pržite čebureke sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi, svaku stranu pitice oko dva do tri minuta. Posle prženja ih odložite na papirni ubrus da upiju višak ulja. Poslužite tople čebureke sa jogurtom, kefirom ili prilogom po želji.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Letnji zalogaj: Pasta sa tikvicama, limunom i bademima
13.08.2025.•
3
Tokom toplih letnjih dana, verujemo da nemate želju da stojite kraj rerne ili šporeta dugo, pa vam donosimo rešenje u vidu laganog, letnjeg recepta.
Idealno za vreo letnji dan: Pirinač sa povrćem i piletinom uz salatu od krastavaca i jogurta
12.08.2025.•
0
Pošto su temperature poprilično visoke i nikome se ne stoji previše kraj šporeta, a opet treba pojesti nešto sito, ukusno i zdravo, danas vam donosimo recept za jedno lagano jelo.
Letnja sladoled torta sa voćem (bez pečenja)
10.08.2025.•
0
Nedeljni ručak ne bi bio potpun bez deserta, a u ove vreme dane dobro dođe nešto lagano, relativno zdravo i da ne zahteva dodatno stajanje kraj šporeta odnosno rerne.
Kako da napravite umak od sardina - pročitajte recept
07.08.2025.•
2
Umak od sardina se pravi jednostavno i može da se koristi kao premaz ili dodatak jelima.
Kremasti limun desert sa keksom - bez pečenja
03.08.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za lagani letnji kremasti desert koji je osvežavajuć, jednostavan i cenovno pristupačan.
Ohladi leto - uz zdravu domaću Bounty čokoladicu
30.07.2025.•
1
Ako želite da se rashladite tokom ovih toplih i sparnih dana, zdrava Bounty čokoladica bez pečenja je odličan izbor.
Ideja za lagan ručak: Grčka salata sa piletinom
28.07.2025.•
0
U letnjem periodu, najviše prijaju lagani obroci puni osvežavajućih sastojaka poput ukusnih obrok-salata.
Letnji hit sa mirisom Mediterana: Brancin s limunom i svežim biljem
23.07.2025.•
3
Ako vam je potreban predah od teške hrane i želite nešto lagano, brzo i osvežavajuće — brancin iz rerne je pravi izbor.
Domaća štrudla sa makom: Pogledajte recept
22.07.2025.•
2
U vremenu kada su instant poslastice dostupne na svakom koraku, domaća štrudla sa makom i dalje zauzima posebno mesto na trpezama.
Sočna piletina iz rerne sa povrćem: Ručak bez stresa
21.07.2025.•
0
Ako tražite brz, zdrav i ukusan obrok koji ne zahteva mnogo vremena ni veštine, ova piletina iz rerne sa povrćem je pravi izbor za vas.
Banana split: Kako ga pripremiti kod kuće?
20.07.2025.•
0
Klasični banana split pretvoren u modernu, pojedinačnu porciju u čaši - savršen letnji dezert koji kombinuje sladoled, voće i čokoladu.
Predlog za nedeljni ručak: Punjene paprike na francuski način
20.07.2025.•
0
Paprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način, dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni.
Letnja salata sa fetom: Osveženje u tanjiru
18.07.2025.•
0
Kada temperature porastu, nema boljeg obroka od lagane, osvežavajuće salate.
Čokoladni mafini - sočni, ukusni i brzo se pripremaju
13.07.2025.•
0
Ako vam se jede nešto čokoladno, a nemate puno vremena za pripremu, ovi mafini su pravi izbor.
Idealno za vrele letnje dane: Voćne kocke sa jogurtom i limunom
13.07.2025.•
0
Danas vam donosimo još jedna osvežavajući desert koji ne zahteva pečenje, a sigurno će vam prijati kada živa u termometru skoči iznad 30 stepeni.
Zeleni smuti za energetski start dana: Ukusan način da unesete vitamine
12.07.2025.•
0
Ako tražite brz i zdrav doručak koji će vam dati energiju, a ne oduzeti mnogo vremena – zeleni smuti je pravi izbor.
Slojeviti kolač sa dve vrste pudinga, bananama i rumom
10.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočan kolač od dve vrste pudinga, banana i rumom koji ne zahteva uključivanje rerne, a osvežiće vas tokom predstojećih vrelih dana.
Zdravi sladoled od banane, kokosa i vanile
07.07.2025.•
0
Osim što osvežava, sladoled može da bude i zdrav, a da ne izgubi na ukusu. Danas vam donosimo recept za ovaj mnogima omiljeni desert od banane, kokosa i vanile, koji možete spremiti za čas.
Brzo osveženje bez stajanja kraj šporeta: Pita od limuna i kokosa
06.07.2025.•
0
Ova lagana pita dobro će doći u vrele dane, a dodatna prednost ovog recepta je - ne peče se.
Brze, zdrave i mekane kao duša: Projice sa sirom
03.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za brze i zdrave projice sa sirom koje su ukusne, mekane i bogate vlaknima.
Recept dana: Sočni svinjski vrat iz rerne sa krompirom i aromatičnim začinima
29.06.2025.•
0
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a izuzetno ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu - ovaj recept za pečeni svinjski vrat sa krompirom je pravi izbor.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar