
Važno je znati: Koju hranu ne treba da zamrzavate?
Iako zamrzavanje može produžiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces.

Foto: Pixabay (ilustracija)
U nekim slučajevima dolazi do promene kvaliteta, ukusa i teksture, a često se menja samo tekstura, što u nekim slučajevima negativno utiče na pripremu hrane, dok u drugima nema nikakve razlike.
Zato je važno ne samo da znate kako i šta da zamrznete, već i da unapred razmislite za šta ćete koristiti određene namirnice, piše Centar zdravlja a prenosi N1.
Hrana sa visokim sadržajem vode
Namirnice poput krastavaca, tikvica ili zelene salate nisu pogodne za zamrzavanje jer sadrže mnogo vode. Kada se takva hrana zamrzne, dolazi do promena u ćelijskoj strukturi, što dovodi do gubitka čvrstoće i hrskavosti. Nakon odmrzavanja, ove namirnice postaju kašaste i gube svoju privlačnu teksturu.
Zamrzavanje kod kuće često izaziva gubitak teksture voća, kao što su jagode, grožđe ili citrusi. To znači da ih neće baš dobro jesti odmah nakon odmrzavanja, ali ih i dalje možete koristiti za smutije, sladoled ili kolače, kažu u Centar zdravlja.
Mlečni proizvodi
Jogurt, pavlaka i sveži sir će promeniti svoju konzistenciju kada su zamrznuti. S druge strane, tvrdi sirevi poput parmezana bolje podnose zamrzavanje. Nakon odmrzavanja krem sir se može koristiti u jelima kao što je rolati jer se u tom slučaju promena teksture neće primetiti.
Jaja u ljusci
Zamrzavanje celih jaja u ljusci nije dobra ideja jer će se ljuska proširiti i pucati. Pored promene teksture, ovo može značiti i rizik od kontaminacije. Ako želite da zamrznete jaja, preporučuje se da ih prvo razbijete, lagano promešate i čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.
Kuvana testenina i pirinač
Ova hrana gubi teksturu kada se zamrzne i odmrzne, što rezultira kašastom konzistencijom. Ako želite da ih zamrznete, najbolje je to učiniti sa sosom da biste bar delimično sačuvali ukus i teksturu.
Pržena hrana
Hrskava pržena hrana, kao što su pohovane ćufte, gube svoju hrskavost i postaju kašaste nakon zamrzavanja. Ovo se dešava zbog vlage koja se oslobađa tokom odmrzavanja. Međutim, ako planirate da ponovo zagrejete prženu hranu u rerni ili fritezi, može se vratiti deo hrskavog umaka.
Sosovi i kreme sa visokim sadržajem krema često se odvajaju i postaju grudvasti nakon odmrzavanja. Ovo može potpuno pokvariti konzistenciju i izgled jela. Međutim, ako se dobro izmešaju nakon odmrzavanja i koriste u kuvanim jelima, mogu biti pogodne za konzumaciju.
Majonez i prelivi na bazi ulja
Majonez i srodni prelivi za salatu sadrže emulzije koje se raspadaju kada se zamrznu. Nakon odmrzavanja, ulje se odvaja od ostalih sastojaka, što rezultira neprijatnim izgledom i ukusom.
Krompir
Svež krompir nije pogodan za zamrzavanje jer postaje vodenast i menja boju u sivo-braon. Smrznuti krompir iz prodavnice se industrijski obrađuje kako bi zadržao teksturu i ukus, pa ako zaista želite smrznuti krompir, važno je da ga prvo blanširate. Ali čak i ako to uradite, ne očekujte isti rezultat kao kada kupujete smrznuti krompir u prodavnici.
Začini i aromatične biljke
Sveže začinsko bilje poput bosiljka, peršuna i mirođije gube strukturu i aromu nakon smrzavanja. Bolja opcija je da ih osušite ili zamrznete u maslinovom ulju u posudama za led kako biste zadržali što više ukusa. Zamrznuti peršun ili mirođija se i dalje mogu koristiti u supama i čorbama, gde promena teksture nije bitna.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
6
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
4
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar